Două dintre cele trei cărţi pe care premierul Sorin Grindeanu declară că le-a scris sunt de negăsit

Se împlinesc, zilele acestea, trei luni de la desemnarea lui Sorin Grindeanu în funcţia de prim-ministru. O numire care a început nu doar cu un scandal politic, ci şi cu suspiciuni la adresa onestităţii sale. Pentru că două dintre cele trei volume pe care susţine că le-a scris sunt de negăsit. Iar unul apare cu un alt ISBN decât cel acordat de Biblioteca Naţională a României.

 

„Activitatea publicistică, ştiinţifică, în foruri academice” a premierului Grindeanu

În propriul CV – postat pe site-ul Guvernului, în perioada în care a fost ministru pentru Societatea Informaţională în Cabinetul Ponta, pentru că acum, pe pagina Guvernului nu există un CV al primului-ministru –, la secţiunea „Activitate publicistică, ştiinţifică, în foruri academice”,  Sorin Grindeanu declara că a scris trei volume:

Introducere în informatica socială, apărut la Editura Universitatea de Vest, 2000;

Tehnoredactarea computerizată, apărut la Editura Universitatea de Vest, 2002;

Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă, apărut la Editura Ionescu, 2002.

După desemnarea ca premier, în presă a apărut informaţia că una dintre cărţi, Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă, nu este de găsit pentru a fi studiată şi evaluată.

Suspiciunile au pornit de la faptul că, după titlu, lucrarea tratează probleme de matematică pură, extrem de greu de abordat de către un absolvent de Informatică, aşa cum este Sorin Grindeanu. În plus, nici activitatea sa universitară – trei ani, preparator la Facultatea de Sociologie şi Psihologie a Universităţii de Vest din Timişoara –, nu explică elaborarea unei astfel de lucrări de studii aprofundate de matematică.

Citeşte şi: Cartea pierdută a premierului Grindeanu există. Dar a fost radiată din biblioteci

Zilele acestea se vor împlini trei luni şi de când Asociaţia Edu Cer i-a solicitat public prim-ministrului Sorin Grindeanu să faciliteze accesul specialiştilor asociaţiei la cartea Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă.

 

Răspuns în bătaie de joc, de la Guvern

Cum, în tot acest timp, premierul nu a oferit niciun răspuns, în 10 martie i-am solicitat, printr-o adresă trimisă Guvernului, să îmi ofere câteva informaţii nu doar despre acel volum, ci şi despre celelalte două, adică să-mi transmită fotocopii după copertele I şi IV ale cărţilor în format tipărit, după paginile cu datele de identificare ale editurilor care le-au tipărit, să îmi transmită ISBN-urile acestor volume şi bibliotecile unde pot fi consultate.

În după-amiaza aceleiaşi zile, pe pagina de Facebook a lui Sorin Grindeanu apărea o xerocopie a copertei volumului Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complex,  însoţită de un mesaj ironic: „Aceasta este cartea care «nu există».”

Mesajul postat pe Facebook, de Sorin Grindeanu, la scurt timp după solicitarea de informaţii, trimisă la Guvern

Şi, la foarte scurt timp după aceea, am primit un răspuns din partea Biroului de Presă al Guvernului, referitor la informaţiile solicitate. Un răspuns lipsit de un mimim profesionalism: „Pe pagina oficială de Facebook a premierului Sorin Grindeanu, găsiți imagini ale volumului tipărit «Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă», copertele I și IV, inclusiv ISBN.

Le-am răspuns că solicitarea de informaţii pe care am trimis-o viza şi alte volume, şi alte aspecte şi, prin urmare, aştept răspunsul şi la acestea. Biroul de presă a Guvernului nu a mai transmis nimic pe această temă, deşi a expirat termenul de zece zile în care avea obligaţia să răspundă, potrivit Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţii de interes public.

Probabil, nu întâmplător premierul Sorin Grindeanu tace adânc pe tema aceasta…

 

ISBN-ul cărţii „Integrala Lebesgue…”, atribuit, cu un an înainte, unui volum despre Mişcarea legionară

Pe coperta cărţii postate de Sorin Grindeanu pe pagina sa de Facebook apare ISBN-ul 973-8245-04-4.

La Biblioteca Naţională a României, acest volum nu există decât în Catalogul CIP, adică acolo unde este semnalată intenţia de publicare a unei cărţi. Iar ISBN-ul care i-a fost atribuit Editurii Ionescu pentru această carte este cu totul altul: 973-8245-08-7.

ISBN-ul acordat de Biblioteca Naţională a României volumului Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă.
Volumul apare doar în Catalogul CIP

În catalogul Bibliotecii Naţionale, ISBN-ul care apare pe coperta cărţii postate de Sorin Grindeanu pe pagina sa de Facebook, 973-8245-04-4, este atribuit altei lucrări, apărute cu un an înaintea Integralei…, deci în 2001: Dreptul la adevăr : Contribuţia mişcării legionare la lupta de rezistenţă împotriva comunismului. Vol. 2.

ISBN-ul menţionat pe coperta postată de Sorin Grindeanu pe Facebook a fost acordat de Biblioteca Naţională a României,
cu un an înainte, unui alt volum

 

Două din trei cărţi nu sunt de găsit la Biblioteca Naţională

Am solicitat, zilele trecute, şi Bibliotecii Naţionale a României să comunice câteva informaţii despre trei volume. Pe care le-a transmis. Să le luăm pe rând.

Introducere în informatica socială, Editura de Vest, 2000

În primul rând, Sorin Grindeanu dovedeşte că nu ştie nici editura care i-a tipărit volumul. Cartea a fost tipărită la Editura de Vest, nu la Editura Universitatea de Vest. Apoi, dl Grindeanu omite să declare că este co-autor (alături de Cornel Giulvezan şi Gabriela Zaporojan),  ceea ce înseamnă că a avut doar o contribuţie la ea. Acesta este, însă, singurul volum, din cele trei, care se găseşte în biblioteci.

Tehnoredactarea computerizată, Editura Universităţii de Vest, 2002

Acest titlu nu figurează în colecţiile Bibliotecii Naţionale nici măcar ca intenţie de publicare. Deci, cărţii nici măcar nu i-a fost atribuit un ISBN.

Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă, Editura Ionescu, 2002

Cum spuneam, la Biblioteca Naţională, acest volum nu există decât în Catalogul CIP, unde este înregistrat cu un alt ISBN decât cel care apare pe coperta cărţii postate de Sorin Grindeanu.

Deci, două dintre cele trei volume trecute de Sorin Grindeanu în CV-ul său sunt de negăsit în Biblioteca Naţională, una nefiind declarată nici măcar la nivel de intenţie de publicare. Iar în cazul unui volum, identificat doar scriptic, apar neconcordanţe în privinţa ISBN-ului.

Îndoielile în privinţa onestităţii prim-ministrului Sorin Grindeanu se vor risipi în momentul în care volumele Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă şi Tehnoredactarea computerizată vor fi de găsit în vreo bibliotecă…

 

Update: În privinţa volumului Tehnoredactarea computerizată –, despre care Biblioteca Naţională a comunicat că nu a fost anunţat nici ca intenţie de publicare, dar despre care dl Grindeanu susţine că l-a tipărit la Editura Universităţii de Vest din Timişoara, conducerea Editurii UVT a transmis, după apariţia acestui articol, că această carte nu se află în baza de date a instituţiei.

Articol publicat şi în Revista 22.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

2 Comentarii

  1. Alex spune:

    Tehnoredactarea computerizată, Editura Universitatea de Vest, 2002, era un  copy&paste al helpului in l romana din Microsoft Word din acea perioada. Cand au aparut discutii online relativ la plagiatul Ponta, Oprea, Toba, etc, era in interesul lui Grindeanu sa dispuna retragerea/distrugerea  exemplarelor din biblioteca, stiind ca e f simplu de depistat plagiatul.

    Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă, nu a fost scrisa, urmand ca cineva sa o scrie contra-cost daca se cerea explicit dupa concursul de preparator. Probabil ca nu s-a cerut, de asta nu exista. La Universitatea de Vest, la matematica,  se practica de ani de zile cumparatul lucrarilor stiintifice (cineva  competent iti scrie lucrarea, tu esti trecut ca autor si platesti o suma). Mai grav e insa  faptul ca au fost facuti fff multi doctori in matematica cu lucrari cumparate. Practica aceasta este f cunoscuta de cei de la Facultatea de Matematica si se stiu si cine sunt "falsii doctori" (de obicei cadre didactice de la Matematica UPT, Univ din Arad, Univ Dragan din Lugoj) si cine au fost "supervisorii/conducatorii tezelor", dar nimeni nu a luat vreodata o pozitie ferma impotriva acestora.  

     

     

  1. 26 decembrie 2021

    […] Citiţi şi: Două dintre cele trei cărţi pe care premierul Sorin Grindeanu declară că le-a scris sunt de ne… […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.