Directorul Muzeului Banatului din Timişoara, acuzat că şi-a plagiat Planul de management

La mai bine de doi ani de la numirea în funcţie, directorul Muzeului Banatului din Timişoara este acuzat că şi-ar fi plagiat Planul de management cu care a câştigat concursul de ocupare a funcţiei.

 

Acuzaţii deplagiat, aduse în timpul evaluării

Acuzaţia de plagiat i-a fost adusă recent, în timpul evaluării managementului pe 2016, de către unul dintre membrii comisiei, Miodrag Milin. Acesta afirmă că a anunţat comisia că Planul de management 2014 – 2018 al directorului Muzeului Banatului din Timişoara, Claudiu Ilaş, are părţi copiate după un plan al directorului Muzeului Astra, din Sibiu, şi a prezentat documentul din care, mai spune, au fost însuşite mai multe pagini, respectiv din Proiectul de Management Muzeu Astra 2011- 2014.

Este plagiat. Sunt, de exemplu, enunţuri care se termină în virgulă… Reacţia domnului Ilaş, la afirmaţia mea că este plagiat, a fost că la mijloc e mâna unui muzeograf. Ba mi-a spus că ar fi fost mai bine să-l dea afară de la Muzeul Satului Bănăţean pe fiul meu, angajat o perioadă acolo. Timp în care toţi ceilalţi din comisie se făceau că plouă, deşi le-am arătat textele identice. Concluzia Comisiei a fost că lucrarea e foarte bună, deci evaluarea a fost pe măsură… Toţi i-au dat aproape nota 10. Eu, 4,75.”

Comisia de evaluare a fost compusă din Adrian Negoiţă, consilier judeţean PSD, care a fost şi preşedintele comisiei, Doina Tărîlă, director executiv al Direcţiei Administraţiei Publice Locale din cadrul CJ Timiş, Remus Creţan, Delia Nadolu şi Miodrag Milin, toţi trei, profesori la Universitatea de Vest din Timişoara.

În urma analizării Raportului de activitate pe 2016, Claudiu Ilaş a fost evaluat cu media 8,73. Nota 9,66, din partea lui Adrian Negoiţă, 9,78 – Doina Tărîlă, 9,55 – Remus Creţan, 9,91 – Delia Nadolu şi 4,75 – Miodrag Milin.

 

CJ Timiş: „Nu este de competenţa comisiei să ia măsuri”

Am solicitat Consiliului Judeţean Timiş, în subordinea căruia se află Muzeul Banatului, să ne comunice care este opinia oficială a comisiei de evaluare faţă de acuzaţia de plagiat. Ni se transmite că nu este de competenţa acestei comisii să ia măsuri în astfel de situaţii.

Totuşi, este interesant că nimeni din CJ Timiş nu pomeneşte nimic despre necesitatea reluării notării. Asta, deşi potrivit Regulamentului de organizare şi desfăşurare a evaluării managementului la Muzeul Naţional al Banatului, în situaţia în care se înregistrează diferenţe mai mari de 2 puncte între notele acordate de membrii comisiei de evaluare – cum s-a întâmplat în acest caz –, este obligatorie reluarea notării: „Procedura notării se reia ori de câte ori există diferenţe mai mari de 2 puncte între notele acordate de membrii comisiei de evaluare, pentru fiecare etapă în parte.

 

Copiere cu tot cu greşeli

Comparând pagini din cele două proiecte, se vede nu doar că ordinea în care sunt enumerate activităţile luate în calcul este aceeaşi, ci şi că unele paragrafe au fost copiate în mod greşit (de exemplu, în Proiectul de Management Muzeu Astra 2011 – 2014 se vorbeşte despre „menţinerea şi actualizarea panourilor publicitare din municipiul Sibiu (…) şi de la toate punctele de acces în oraş”), iar în Proiectul de management al lui Claudiu Ilaş lipsesc cuvintele „menţinerea şi actualizarea”, ideea începând aşa: „panourilor publicitare în Timişoara (…) şi toate punctele de acces în oraş”.

Alte paragrafe au fost copiate cu tot cu greşeli, cu dezacorduri. Cum e cazul acestuia, care apare identic în ambele proiecte: „Realizarea şi publicarea broşurii Servicii cultural-artistice şi al (sublinierea autorului – n.r.) unui pliant cu aceeaşi temă”.

Printr-o adresă trimisă pe mail, l-am întrebat pe Claudiu Ilaş cum comentează acuzaţia de plagiat. Până la publicarea acestui articol, nu am primit niciun răspuns.

 

Un plan de management  considerat aproape perfect

Claudiu Ilaş – fiul fostului primar PSD de Buziaş, Alger Ilaş – a câştigat, în iulie 2014, concursul de ocupare a funcţiei de director al Muzeului Banatului, cu media 9,71, în baza Planului de management, în privinţa căruia au apărut acum acuzaţii de plagiat.

Comisia de concurs a fost compusă din Răzvan Hrenoschi, pe atunci şeful Serviciului Cultură, Învăţământ şi Sport din CJ Timiş – care i-a dat nota 9,48, consilierul judeţean PSD Adrian Negoiţă, care se regăseşte şi în comisa de evaluare a managementului pe 2016, care i-a dat 9,74, profesorul Mihai Pîrvulescu, directorul Şcolii Generale nr. 16 Timişoara – 10, Adrian Bejan, profesor la Universitatea de Vest din Timişoara – 9,61, Sorin Ionescu, directorul Colegiului Naţional Bănăţean – 9,47 şi Radu Păiuşan, profesor la Universitatea de Vest din Timişoara – 10.

La acest concurs, Claudiu Ilaş a fost singurul competitor.

 

Articol publicat şi în TIMPOLIS.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.