Teza de doctorat a lui Lucian Bode este tot la secret

Sursă foto: Facebook / Lucian Bode

După aproape 45 de zile de la expirarea termenului până la care ministrul de Interne și, de ieri, ministru interimar al Justiției, Lucian Bode, avusese obligația, conform legii, să-și facă publică teza de doctorat, documentul nu este nici acum public. Școala Doctorală a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj, unde și-a susținut teza, îl sprijină în secretizarea lucrării, afirmând – în contradicție cu realitatea –, că a fost publicată de Editura CA Publishing. Editură care l-a avut co-acționar, până în 2014, pe cel care i-a coordonat teza, Adrian Ivan, actual rector al Academiei Naționale de Informații a SRI.

 

 

Teza nu a fost tipărită în volum, UBB Cluj continuă să susțină contrariul

În 22 iulie a fost termenul la care Lucian Bode ar fi trebuit să-și facă publică teza de doctorat pe Platforma electronică naţională de evidenţă a tezelor de doctorat rei.gov.ro. Institutul de Studii Doctorale al Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca a acceptat, la solicitarea acestuia, să introducă pe platforma rei.gov.ro, a Ministerului Educației, următorul anunț: „La solicitarea IOSUD (Școala Doctorală – n.r.), fișierul original al tezei nu este public, deoarece teza a fost publicată recent.” Minciună. Teza nu era publicată în 22 iulie, apărând ca fiind „în pregătire” la Editura CA Publishing din Cluj Napoca.

În 11 august, lucrarea nefiind încă nici publică, nici publicată, i-am cerut directorului Institutului de Studii Doctorale al UBB Cluj Napoca, prof. univ. Zoltan Néda, să comunice ce prevedere legală a stat la baza deciziei de a transmite Platformei electronice naţionale de evidenţă a tezelor de doctorat solicitarea ca fişierul tezei de doctorat a lui Lucian Bode să nu fie făcut public, din moment ce, la expirarea termenului de graţie pentru urcarea tezei pe Platforma REI, aceasta nu era încă publicată distinct, la o editură.

Pe platforma REI, teza de doctorat a lui Lucian Bode apare tot cu anunțul:„La solicitarea IOSUD fișierul original al tezei nu este public, deoarece teza a fost publicată recent.”

Mi s-a transmis, printr-o adresă semnată „Direcția Comunicare și Relații Publice a UBB”, că lucrarea ar fi fost „introdusă pe platforma electronică de gestionare a tezelor de doctorat, conform prevederilor legale în vigoare și că ar fi fost publicată la Editura CA Publishing: „(…) menționăm că în data de 21 iulie 2012, domnul Lucian Bode a transmis la IOSUD UBB o adresă care conținea atât datele privind publicarea tezei de doctorat în temenul de maximum 24 de luni de la validarea titlului de doctor (teza a fost publicată la Editura CA Publishing, cu ISBN: 978-606-8330-83-9), cât și refuzul ca teza de doctorat să fie publicată pe platforma electronică națională a tezelor de doctorat”.

Nu, nu a fost publicată. La Editura CA Publishing, volumul, care are același titlu ca teza de doctorat, Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual, este tot „în pregătire”. Asta deși au trecut aproape 45 de zile de la expirarea termenului de grație acordat, la cerere, pentru publicarea cărții la o editură sau pentru urcarea ei pe platforma electronic. Și după ce despre acest subiect s-a scris în presă, respectiv pe g4media.

Pe pagina editurii CA Publishing, volumul lui Lucian Bode este tot „în pregătire” de cel puțin două luni

Cartea nu există nici în Catalogul electronic al Bibliotecii Naționale a României. Despre ISBN-ul cărții indicat de Școala Doctorală a Universității „Babeș Bolyai”, Aurelia Perșinaru, șef birou în cadrul Centrului Național ISBN-ISSN-CIP al Bibliotecii Naționale a României, spune că face parte dintr-o serie atribuită editurii CA Publishing încă din octombrie 2020 și că în baza de date a Bibliotecii Naționale nu există nicio informație privind alocarea acestui cod ISBN de către respectiva editură pentru un anumit titlu, nici ca descriere în Catalogul cărților în curs de apariție, nici ca exemplar depus la Depozitul legal.

 

Lucian Bode, doctor în securitate energetică, cu calificativul „foarte bine”

Lucian Bode – absolvent al Facultății de Electrotehnică a Universității din Oradea (1993-1998), apoi al unui masterat în Managementul Securității în Societatea Contemporană, la Departamentul de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană al Universității „Babeș Bolyai” Cluj (2009-2011) și al unui curs de nivel înalt Securitate și bună guvernare la Colegiul Național de Apărare „Carol I” (2011) – și-a susținut teza de doctorat în 29 septembrie 2018, la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, în domeniul de doctorat Relații Internaționale și Studii Europene.

Comisia de doctorat – condusă de prof. univ. Vasile Vese, de la Universității „Babeș Bolyai” Cluj, avându-i ca referenți pe prof. univ. Radu Carp, de la Universitatea din București, conf. univ. Adrian Basarabă, de la Universitatea de Vest din Timișoara, și prof. univ. Dan Lazăr, de la Universității „Babeș Bolyai” Cluj – i-a acordat calificativul „foarte bine”.

Conducător de doctorat i-a fost prof. univ. Adrian Ivan, rector al Academiei Naționale de Informații a SRI. Anterior, acesta a fost director al Departamentului de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană din UBB și, din 2008 până în 2014, co-acționar al SRL-ului care deține editura CA Publishing, alături de Claudiu Nicușor Marian, cadru universitar la același Departament de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană.

 

Pușcăriași, publicați de CA Publishing ca autori de opere științifice scrise în închisoare

În anul 2015, Editura CA Publishing făcuse și ea parte din ceea ce numisem „frăția penal-academică” – care a inclus cadre universitare, edituri, reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor și chiar magistrați. Datorită acestei „frății”, sute de pușcăriași au declarat în anii 2012-2015 că au scris în detenție lucrări ştiinţifice, în baza lor beneficiind de o reducere a pedepsei.

Într-un articol pe care l-am publicat în noiembrie 2016, Cărţi ştiinţifice diferite, cu bibliografie identică, scrise în penitenciar sub coordonarea directorului Bibliotecii Universitare Bucureşti, am scris că CA Publishing a fost una dintre editurile care apar pe lista Ministerului Justiţiei cu lucrări ştiinţifice scrise în penitenciar. Aceasta a tipărit opt astfel de lucrări.

Şase cărţi au fost semnate de Dorinel Mucea, fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, fost consilier economic la Ambasada României din Turcia, înainte de 1989, numit de presă „miliardarul sub acoperire”. Acesta fusese condamnat – alături de Codruţ Sereş, în dosarul „Privatizărilor strategice” – la patru ani şi şase luni de închisoare, pentru constituire de grup infracţional organizat.

O alta a fost semnată de Dan Voiculescu, fostul patron al Trustului Intact, care fusese condamnat la zece ani de detenţie, pentru spălare de bani, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare.

O altă lucrare fusese semnată de Marin Măciucă, general maior în rezervă, fost comandant al Comandamentului Logistic Întrunit al MApN, care a fost condamnat la patru ani de închisoare, pentru abuz în serviciu, în dosarul Ripstop. Acesta fusese unul dintre ofiţerii MApN acuzaţi că, favorizând una din firmele participante, au viciat procedura licitaţiei pentru achiziţia publică de ţesătură tip Ripstop, în valoare de 9,5 milioane de euro, necesară pentru confecţionarea uniformelor militare.

Coordonatori științifici pentru aceste volume au fost prof. univ. Viorel Lefter, de Academia de Studii Economice București, Sorin Dimitriu, pe atunci președinte al Camerei de Comert și Industrie București , Valeriu Potecea, atunci decan al Facultății de Relații Comerciale și Financiar – Bancare Interne și Internaționale la Universitatea Româno-Americană, și conf. univ. Mireille Rădoi, director al Bibliotecii Centrale-Universitare din București. Absolventă a Academiei Naționale de Informații a SRI, aceasta a fost coordonator științific ca reprezentantă a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj unde preda atunci la un masterat la Departamentul de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană, în vremea în care acesta era condus de Adrian Ivan.

În mod straniu, aceștia autori de lucrări „ştiinţifice” nu apăreau și nu apar nici acum pe site-ul editurii CA Publishing…

Articolul integral poate fi citit accesând link-ul următor: Cărţi ştiinţifice diferite, cu bibliografie identică, scrise în penitenciar sub coordonarea directorului Bibliotecii Universitare Bucureşti.

 

De ce?-uri fără răspuns

Persistă câteva întrebări: De ce Lucian Bode tergiversează publicarea tezei de doctorat, deși legea îl obligă la acest lucru? De ce editura CA Publishing nu a publicat până acum acest volum pe care îl prezintă ca fiind „în pregătire” de cel puțin două luni? De ce Școala Doctorală a Universității „Babeș Bolyai” Cluj pune umărul la menținerea la secret – în contradicție cu legea – a unei teze de doctorat calificate drept „foarte bună”? Este cumva vorba despre încercarea de a acoperi un posibil plagiat?

Print Friendly, PDF & Email
PublicitateArticole din aceeaşi categorie:

1 Răspuns

  1. Lapos spune:

    D-nul ministru, multilateral dezvoltat reproduce toate „operele”marilor infractori din România!Rușine națiunii române că un astfel de gunoi uman deține 2(două)portofolii în guvernul României!
    Gunoi național care mai și amenință oamenii care spun lucruri adevărate care nu-i convine.La oi cu el,meseria lui!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.