Familia Aureliei Ion pare să strige, în pustiu, după dreptate

aurelia-ion Foto voceatransilvanieiLa mai bine de doi ani de la tragedia aviatică din Munţii Apuseni, în care şi-au pierdut viaţa studenta Aurelia Ion şi pilotul Adrian Iovan, ceea ce se ştie sigur este doar că decesul fetei a fost cauzat de hipotermie. Cu alte cuvinte, dacă operaţiunile de salvare s-ar fi făcut în timp util, ar fi avut şanse de supravieţuire.

Avocaţii familiei spun că ceea ce s-a întâmplat în ultimul an, în acest caz, au fost doar lucruri care nu ajută ancheta, ba din contră.

 

În 20 ianuarie s-au împlinit doi ani de la accidentul aviatic Munţii Apuseni, în timpul căruia şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta la Medicină Aurelia Ion.

Raportul Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile cu privire la cauzele accidentului a fost finalizat la aproape un an şi jumătate de la tragedia aviatică. Parchetul General nu a finalizat ancheta, urmărirea penală fiind tot in rem. Mai mult, familiei i-a fost refuzată de către Parchet, fără nicio motivare, cererea pentru efectuarea unei expertize vizând operaţiunile de localizare, căutare şi salvare, din ziua accidentului, care au durat nepermis de mult, adică aproximativ cinci ore.

Ceea ce se ştie sigur până acum este că decesul Aureliei Ion a fost cauzat de hipotermie, concluzia medicilor legişti, spun avocaţii familiei, fiind că, dacă tânăra ar fi beneficiat de asistenţă medicală calificată în timp util, ar fi avut şanse de supravieţuire.

Familia Aureliei Ion transmite, prin intermediul Laurei Beleca, avocatul ales, că ceea ce s-a întâmplat în ultimul an, în acest caz, au fost doar lucruri care nu ajută ancheta, ba din contră: audieri fără încunoştinţarea avocaţilor familiei Ion, recrutarea „agresivă” a unuia dintre avocaţii din echipa Laurei Beleca de către avocaţii celeilalte părţi, adică Romatsa, respingerea cererii prin care familia a solicitat efectuarea unei expertize privind desfăşurarea activităţilor de localizare, căutare şi salvare, refuzul Ministerului Transporturilor de a răspunde la o solicitare a familiei de a i se comunica concluzia cercetărilor făcute la nivelul comisiei CIAS şi, nu în ultimul rând, refuzul Parchetului judeţean Cluj de a le comunica avocaţilor familiei Ion actele de procedură penală.

 

Audieri fără încunoştinţarea avocaţilor familiei.

Avocatul Laura Beleca spune că, în 21 mai 2015, „surprinzător şi, în final, fără motiv”, a fost chemată în şedinţa Consiliului Baroului Bucureşti, fiind chestionată cu privire formatul site-ul cabinetului său, site ce fusese aprobat chiar de către Baroul Bucureşti, încă din anul 2010. „În acest timp, la aceeaşi dată, era audiat, în dosarul catastrofei aviatice din Munţii Apuseni, generalul Marcel Opriş. Toate acestea se petreceau fără ca avocaţii familiei să fi fost încunoştinţaţi, deşi până la acel moment nu fuseseră ocoliţi, avocaţii având încuviinţată participarea la toate actele de procedură. Cu toate acestea, generalul Marcel Opriș a fost reaudiat, ulterior, la cererea şi în prezenţa doamnei avocat”, declară Laura Beleca.

 

Recrutarea agresivă a unuia dintre avocaţii din dosar – avocat din echipa Laurei Beleca – divulgarea de informaţii confidenţiale, încălcarea secretului profesional şi desfăşurarea activităţii în conflict de interese.

În august 2015, avocaţii angajaţilor Romatsa îl recrutează, în vederea angajării, pe avocatul Alin Nedelcu, deşi acesta era unul dintre avocaţii familiei în dosarul penal instrumentat de Parchetul General”, se arată într-un comunicat emis de avocaţii familiei Ion. Care adăugă că avocatul a fost determinat să îşi încalce angajamentul de confidenţialitate şi de abţinere la săvârşirea conflictului de interese, semnat cu familia Ion, şi să încalce dispoziţiile exprese care vizează secretul profesional, confidenţialitatea şi conflictul de interese.

„Familia a solicitat Baroului Bucureşti sancţionarea avocatului Nedelcu Alin Ion, implicat direct în încercarea/manevra de deturnare a apărărilor în dosarul anchetei accidentului aviatic, însă Baroul, recurgând la o aparentă anchetare a faptelor cu care a fost sesizat, încălcând procedura, protejează interesele avocaţilor lucrătorilor Romatsa”, se mai arată în comunicat.

După acest episod, familia Ion s-a adresat Uniunii Naţionale a Barourilor din România, solicitând aplicarea legii, şi a formulat plângere penală, dar, transmite Laura Beleca, nu a fost încă efectuat niciun act de procedură. „Familia consideră că se încearcă protejarea celor două instituţii, care aveau obligaţia să localizeze aeronava şi telefoanele mobile ale victimelor”, mai spune avocata.

 

Respingerea cererii de efectuarea expertizei privind desfăşurarea activităţilor de localizare, căutare şi salvare.

La solicitarea familiei, după doi ani de aşteptare a unui raport CIAS lipsit de o minimă valoare, s-a dispus efectuarea unei expertize aviatice, fiind respinsă cererea prin care familia a solicitat efectuarea expertizei privind desfăşurarea activităţilor de localizare, căutare şi salvare, activităţi desfăşurate în operaţiunile de intervenţie din 20 ianuarie 2014”, transmit avocaţii familiei.

 

Întârzierea răspunsului privind cercetărilor interne, efectuate de Ministerului Transporturilor, la nivelul comisiei CIAS.

În octombrie 2015, familia Ion cerea Ministerului Transporturilor să verifice fiecare membru al Comisiei de Investigaţii a CIAS şi să stabilească dacă toţi au avut competenţa să participe în calitate de investigatori la cercetarea accidentului aviatic. Motivându-şi demersul prin faptul că au „suspiciunea rezonabilă cu privire la componenţa Comisiei – din punct de vedere al competenţelor membrilor numiţi ai Comisiei, raportat la condiţiile cerute de lege ca aceştia să poată desfăşura/ efectua  o investigaţie privind siguranţa aviaţiei civile.” Familia Ion spune că nu a primit încă un răspuns din partea Ministerului Transporturilor.

 

Refuzul Parchetului judeţean Cluj de a le comunica avocaţilor familiei Ion actele de procedură penală.

„Parchetul Cluj menţine aceeaşi atitudine profund abuzivă, refuzând constant comunicarea actelor de procedură avocaţilor”, declară avocaţii. Care mai spun că este mai bine de un an de când au cerut Parchetului Cluj să facă investigaţii în cauza privind furtul bunurilor Aureliei Ion, căreia i-a dispărut, atunci, printre altele, telefonul mobil. „Până în prezent nu s-a făcut nici un act de urmărire. Familia a formulat plângere pentru tergiversare”, transmite Laura Beleca.

Totuşi, adaugă aceasta, există şi un aspect pozitiv: faptul că instanţele conştientizează importanţa demnităţii, care trebuie respectată şi protejată: „În cauza de pe rolul Tribunalului Sălaj, unde familia a solicitat atragerea răspunderii unui medic, care a încercat denigrarea memoriei Aureliei Ion, instanţa de judecată a dat câştig de cauză demnităţii, sancţionând fapta ilicită a medicului.”

Accident-aviatic-Apuseni-Foto-ProTV.jpgÎn tragedia aviatică din 20 ianuarie 2014, produs în munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi Aurelia Ion, studentă la Medicină. În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir, de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu, de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru, de la Spitalul „Sfânta Maria”, şi Sorin Ianceu, de la Spitalul Municipal din Beiuş. Echipa medicală mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

 

Articol publicat şi în TIMPOLIS.

 

Citeşte şi:

Ancheta în cazul tragediei aviatice din Apuseni, încă nefinalizată

 

Incompetenţă ucigaşă


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.