Cum se poate intra în alegeri cu candidatura respinsă prin sentință judecătorească definitivă
O hotărâre a unui Birou Electoral de Circumscripţie a ajuns să prevaleze în faţa unei decizii judecătoreşti definitive. În Caraş-Severin, la Moldova Nouă, candidatul din partea Alianței locale PSD-Pro România – care este şi primar în funcţie –, va intra în alegeri, deși există o sentință judecătorească definitivă care i-a respins candidatura din cauză că, la înscrierea la BEC, nu îndeplinise anumite condiţii cerute de lege.
O luptă cu morile de vânt
În august, după înregistrarea la BEC Moldova Nouă a dosarului de candidat al lui Adrian-Constantin Torma, pentru funcţia de primar al oraşului Moldova Nouă, cerere depusă de Alianţa PSD-PRO România, un localnic, Cristian Damian, a sesizat că dosarul nu întruneşte condiţiile de fond şi de formă cerute de lege și l-a contestat la Judecătoria Moldova Nouă, cerând respingerea candidaturii. Demersul lui s-a dovedit însă un fel de luptă cu morile de vânt…
18 august. Alianţa PSD-PRO România înregistrează la BEC Moldova Nouă dosarul de candidat al lui Adrian-Constantin Torma, pentru funcţia de primar al oraşului Moldova Nouă. O zi mai târziu, este admisă candidatura.
20 august. Cristian Damian depune, în calitate de alegător, la Judecătoria Moldova Nouă o contestaţie prin care cere respingerea candidaturii pe motiv ca dosarul nu întruneşte condiţiile de fond şi de formă cerute de lege. „În cazul alianţelor electorale, legea spune că propunerea de candidat se semnează de către preşedinţii organizaţiilor judeţene şi se contrasemnează de către preşedinţii organizaţiilor locale ale comunelor/oraşelor/municipiilor. În cazul de faţă, aceasta este incompletă nefiind semnată atât de preşedintele organizaţiei locale PSD Moldova Nouă, domnul Torma Adrian-Constantin, cât şi de preşedintele organizaţiei locale Pro România Moldova Noua, domnul Novăcescu Toni”, îşi motiva demersul Cristian Damian.
În aceeași zi, Judecătoria Moldova Nouă îi respinge cererea, motivând că Adrian Torma a semnat declaraţia de acceptare a candidaturii, asumându-şi astfel consecinţele ei în ambele calităţi, şi cea de preşedinte al organizaţiei locale, şi cea de candidat.
21 august. Cristian Damian formulează apel împotriva hotărârii Judecătoriei Moldova Nouă, atrăgând atenţia că această instanță face o confuzie între lista cu candidaturi şi declaraţia de acceptare a candidaturii.
22 august. Judecătoria Moldova Nouă înaintează dosarul către Tribunalul Caraş-Severin, spre soluţionarea apelului.
23 august. Tribunalul Caraș-Severin respinge candidatura lui Adrian Torma, anulând Hotărârea nr. 9/19 august 2020 a BEC Moldova Nouă care o confirmase.
În aceeași zi, însă, menţionează Cristian Damian, Adrian Torma şi Toni Novăcescu formulează o solicitare de urgenţă către BEC Moldova Nouă, pentru îndreptarea omisiunii materiale a absenţei semnăturilor preşedinţilor organizaţiilor locale PSD şi PRO România din dosarul de candidatură.
24 august. Prin Decizia 16/24 august 2020, BEC Moldova Nouă respinge crererile depuse cu o zi înainte de preşedinţii organizaţiilor locale ale PSD şi Pro România prin care se solicita de urgenţă îndreptarea omisiunii materiale a absenţei semnăturilor din dosarul de candidatură pentru funcţia de primar al lui Adrian Torma şi din dosarul de candidatură pentru consilierii locali.
25 august. Adrian Torma solicită BEC Moldova Nouă completarea procesului-verbal de rămânere definitivă a candidaturii.
26 august. Prin Decizia 17/26 august 2020, BEC Moldova Nouă respinge ca tardivă cererea de completare a procesului-verbal pentru rămânerea definitivă a candidaturilor, formulată prin întâmpinări adresate, cu o zi înainte, de preşedinţii organizaţiilor locale ale PSD şi Pro România.
27 august. Prin Decizia 18/27 august 2020, BEC Moldova Nouă respinge aceste cereri de repunere în termen.
În aceaşi zi, „doamna Elena Voin, reprezentant PMP în BEC nr. 6 Moldova Nouă, este înlocuită cu domnul Nenad Marco Ștefanovici”, spune Cristian Damian. Potrivit acestuia, a doua zi, „alţi doi membri BEC sunt înlocuiţi. Astfel, în locul domnului Zvonco Nesici, reprezentant PRO România în BEC nr. 6 Moldova Nouă, intră domnul Daniel-Dumitru Zlătariu. Domnul Tutu Constantin Florin, reprezentant ALDE, este înlocuit cu domnul Ioan Sava Pavlovici.”
28 august. Prin Decizia 19/28 august 2020, BEC Moldova Nouă admite candidatura lui Adrian Torma pentru funcţia de primar. Fac opinie separată preşedintele BEC Moldova Nouă, Rodica Pascariu, locţiitorul său, Marioara Damian, reprezentul PNL, Gheorghe Buda, şi cel al USR, Ionel Tănasă, care invocă decizia definitivă a Tribunalului Caraş-Severin, prin care fusese respinsă candidatura, dar şi faptul că termenele de depunere a candidaturilor au expirat, iar propunerea de candidatură depusă în 24 august nu îndeplinea cerinţele legale.
29 august: PNL Caraş-Severin contestă la Judecătoria Moldova Nouă hotărârile BEC Moldova Nouă referitoare la acceptarea candidaturilor lui Adrian Torma şi ale candidaţilor PSD-Pro România la funcţia de consilier. Judecătoarele, spune Cristian Damian, au făcut cerere de abținere, astfel că dosarele au ajuns la Judecătoria Reșița.
2 septembrie. Judecătoria Reşita conexează cele două dosare şi anulează contestaţia PNL, dar pe motiv procedural, nu pe fond. În aceeaşi zi, PNL Caraş-Severin depune la Tribunalul Caraş-Severin apel împotriva sentinţei civile nr. 1077/2 septembrie 2020, pronunţată de Judecătoria Reşita, dar această instanţă respinge apelul, ca nefondat.
7 septembrie 2020. Cristian Damian contestă la BEC legalitatea adoptării de către BEC Moldova Nouă a Hotărârii privind admiterea candidaturilor lui Adrian Torma la funcţia de primar şi consilier local al oraşului Moldova Nouă.
10 septembrie 2020. BEC îi respinge ca inadmisibilă contestaţia, invocând faptul că legea nu prevede o cale de atac la BEC a hotărârilor de admitere sau respingere a candidaturilor, această competență revenind instanţelor de judecată.
BEC Moldova Nouă ignoră o decizie judecătorească definitivă
Am întrebat conducerea Biroului Electoral de Circumscripţie Moldova Nouă dacă, în această situaţie, Adrian Torma va candida la alegerile din 27 septembrie pentru Primăria Moldova Nouă, iar dacă da, am solicitat să ni se comunice care este cadrul legal în baza căruia poate fi ignorată, în context, o decizie definitivă a unui instanţe de judecată.
BEC Moldova Nouă ignoră decizia civilă definitivă nr. 365/A/23 august 2020, din dosarul deschis de Cristian Damian – decizie care a respins candidatura lui Adrian Torma – şi face referire doar la decizia pronunţată de Tribunalul Caraş-Severin la contestaţiile făcute de PNL Caraş-Severin. “Domnul Torma Adrian Constantin va candida la funcţia de primar al oraşului Moldova Nouă la alegerile locale din data de 27.09.2020 în baza Deciziei nr. 371/04.09.2020, pronunţată de Tribunalul Caraş-Severin în dosarul nr. 798/261/2020, prin care a fost respins ca neîntemeiat apelul declarat de apelantul contestator Organizaţia Judeţeană a PNL Caraş-Severin împotriva sentinţei civile nr. 1077/02.09.2020, pronunţată de Judecătoria Reşiţa în dosarul mai sus menţionat”, transmite Rodica Pascariu, preşedintele BEC Moldova Nouă.
Un răspuns ciudat, dat fiind faptul că, în 28 august, înainte de emiterea Deciziei 19 prin care se admitea candidatura lui Adrian Torma, Rodica Pascariu a fost unul dintre cei care făcuseră opinie separată, invocând decizia definitivă a Tribunalului Caraş-Severin din 23 august, prin care fusese respinsă candidature lui Adrian Torma, şi menţionând că termenele de depunere a candidaturilor au expirat, iar propunerea de candidatură depusă în 24 august nu îndeplinea cerinţele legale.
O decizie controversată a BEC Moldova Nouă de a ignora o decizie definitive, în condiţiile în care şi Legea 115/2015, privind alegerea autorităților administrației publice locale pentru modificarea Legii administrației publice locale 215/2001, și pentru modificarea și completarea Legii 393/2004, privind statutul aleșilor locali prevede, la art. 122, că “împotriva hotărârilor definitive, pronunțate de instanțele judecătorești potrivit prezentei legi, nu există cale de atac.” Ne aflăm, aşadar, în situaţia în care o decizie judecătorească definitivă este “bătută” de o hotărâre a unui Birou Electoral de Circumscripţie.
Update, 2 octombrie 2020: Alegerile locale pentru Primăria Moldova Nouă au fost anulate, după ce Biroul Electoral Central a constatat nulitatea candidaturii lui Adrian Torma. BEC anunţă că a constatat, la sesizarea PNL Caraș-Severin, că Adrian Torma a intrat ilegal în alegeri atâta timp cât candidatura i-a fost respinsă prin decizie judecătorească. BEC a mai decis ca scrutinul să fie reluat în 11 octombrie.
Potrivit rezultatelor alegerilor din 27 septembrie, Adrian Torma ar fi câștigat alegerile, cu 48,42 la sută dintre voturi, în timp ce contracandidatul său liberal Ion Chisăliţă a fost votat de 46,23 la sută dintre alegători.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News