Donald Tusk, premiul “Speranţa” al Societăţii Timişoara

Donald Tusk. Foto: Pietro Naj Oleari / Parlamentul European

Consiliul de conducere al Societății Timișoara a anunțat premiile pe anul 2024. Acestea vor fi decernate în 15 martie, în cadrul unei ceremonii festive, care va marca şi împlinirea a 35 de ani de la lansarea Proclamației de la Timișoara. Decernarea premiilor va fi precedată de o conferinţă susţinută de Thierry Wolton, autorul monumentalei trilogii O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică.

 

Premiul „Speranța” (acordat pentru cea mai însemnată contribuţie la instaurarea democraţiei, destrămarea structurilor comuniste şi menţinerea speranţei) îi revine lui Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European.

Premiul „Alexandra Indrieș” (acordat pentru contribuţia avută, prin intermediul cuvântului scris, la dezvoltarea spiritului civic, la promovarea principiilor democraţiei şi ale statului de drept în România) este decernat lui Valeriu Nicolae, jurnalist, scriitor și activist pentru drepturile omului român. Alexandra Indrieș a fost deţinută politic, scriitoare, iar după 1989 – membră fondatoare a Societăţii Timişoara și editorialist al ziarului Timişoara.

Premiul „Punctul 12 al Proclamației de la Timișoara”, acordat pentru promovarea principiilor Proclamaţiei în diaspora, îi revine, muzicologului Franz Metz, fost organist la Biserica romano-catolică din Elisabetin.

Dan Perjovschi, Brînduşa Armanca şi Florian Mihalcea, anunţând premiile Societăţii Timişoara. Foto: PMT

Premiul „Ion Monoran” (acordat pentru stăruinţa în demersurile de a decanta valorile morale în societatea românească) le este decernat lui Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, şi lui Petru Ilieşu, fondatorul fundaţiei Timişoara 1989. Ion Monoran a fost poet, membru fondator al Societăţii şi ziarului Timişoara, revoluționarul care în 16 decembrie 1989 a oprit tramvaiele în Piaţa „Maria”, moment esenţial în declanşarea Revoluţiei de la Timișoara.

Premiul „Oscar Berger” (decernat pentru înalt profesionalism, spirit civic, pentru abordarea cu curaj şi responsabilitate a unor teme majore din societatea românească şi pentru promovarea unui spirit de eleganţă şi bună credinţă jurnalistică) le-a fost acordat jurnaliştilor Florin Negruţiu, de la Digi24, şi Ioana Ene Dogioiu, de la Spot Media. Oscar Berger a fost redactor-șef și director al ziarului Timișoara.

Premiul „Secera și ciocanul” (acordat pentru efortul depus întru conservarea şi susţinerea sistemului şi structurilor (neo)comuniste în România) îi este decernat europarlamentarului liberal  Rareş Bodan.

Dan Perjovschi. Foto: PMT

Premiile au fost anunţate de conducerea Societăţii Timişoara în cadrul unei conferinţe de presă organizate într-un tamvai inscripționat tematic de artistul Dan Perjovschi care va circula de azu, în Timişoara.

Festivitatea de premiere va avea loc la Cinema Studio, sâmbătă, 15 martie, de la ora 13.30. Evenimentul va fi precedat, de la ora 10.30, de o conferinţă susţinută de istoricul Thierry Wolton, despre impactul regimurilor comuniste în Europa, urmată de o dezbatere pe tema a „Cum citim azi Proclamația de la Timișoara”, la care vor participa Horia-Roman Patapievici, Sabina Fati, Vasile Bănescu, Florian Mihalcea, Florin Negruțiu şi Vladimir Tismăneanu (online). Dezbaterea va fi moderată de Brîndușa Armanca. participarea este liberă, cu înscriere recomandată pe acest link.

 

Recomandări de lectură:  

 

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Un comentariu

  1. 19 martie 2025

    […] Recomandare de lectură: Donald Tusk, premiul “Speranţa” al Societăţii Timişoara […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.