George Enescu, omagiat la Opera Română din Timișoara

La 70 de ani de la trecerea în eternitate a lui George Enescu, marele compozitor va fi omagiat la Opera Națională Română din Timișoara, prin  proiecția filmului Enescu, jupuit de viu, o explorare profundă a vieții și operei marelui artist.

 

Enescu, jupuit de viu, regizat de Toma Enache, primul film artistic dedicat lui George Enescu, își continuă turneul național în 2025, sub egida Enescu70. La Timişoara, filmul va fi proiectat miercuri, 19 martie, de la ora 19, la Opera Română.

Proiecțiile speciale Enescu70 sunt un omagiu adus lui George Enescu și o oportunitate unică de a redescoperi viața și opera marelui compozitor prin intermediul unui film cu 40 de premii internaționale și singurul film românesc premiat internațional la categorii precum cel mai bun film, regie, scenografie, costume, coloană sonoră, muzică originală, actori în rol principal, actori în rol secundar, imagine, producator, premiul publicului, premiul special al juriului, premiul pentru realizări remarcabile în cinematografie. Acest film nu este doar o creație cinematografică, ci un arc peste timp, o reîntâlnire între trecut și prezent, o celebrare a geniului universal George Enescu la care vă invităm să participați.

George Enescu, un compozitor și violonist genial, se află în apogeul carierei și visează să compună o operă. Se îndrăgostește de prințesa Maruca, care îl inspiră și îl provoacă. Deși îl iubește cu pasiune, Maruca este legată de soțul și copiii ei. Destinul o eliberează din căsnicie, dar va fi suficient pentru ca cei doi să fie fericiți împreună? Și opera? Va reuși Enescu să o compună vreodată?

„Este o onoare să ai șansa să faci primul film artistic dedicat unui astfel de om. Am intuit că Enescu poate, și cu povestea lui de viață, pe lângă muzica lui, să dea o stare de spirit românilor. Le mulțumesc spectatorilor din întreaga țară că vin să vadă filmul dedicate lui Enescu. Mă bucur că au înțeles demersul regizoral și rostul acestui film. Le mulțumesc pentru aprecieri și mesaje. Au demonstrat că arta cinematografică are cu adevărat puterea de a emoționa și de a uni sufletele care vibrează pe aceleași note. Așa cum spunea Enescu, «în artă trebuie să vibrezi tu însuți și să-i faci și pe alții să vibreze. » Cred că am reușit acest lucru”, spune regizorul Toma Enache.

Filmul îi are în distribuție pe Mircea Dragoman în rolul lui George Enescu, și Theodora Sandu în rolul Prințesei Maruca, pe Cezara DafinescuManuela HărăborAdrian Titieni, Cristian Sofron, Kira Hagi, Pavel Ulici, Filip Ristovski, Erica Moldovan, Codrin Dănilă și regretatul Constantin Codrescu.

Toma Enache. Sursă foto: Facebook / Arhivă personală

Regia este semnată de Toma Enache, cunoscut pentru lungmetrajele Nu sunt faimos, dar sunt aromân (2013), primul film din istoria cinematografiei vorbit în aromână, și Între chin și amin (2019), primul film despre ororile comuniste din cadrul Experimentului Pitești, producții multi-premiate la festivaluri internaționale și difuzate pe Netflix, HBO și televiziuni naționale.

Costumele sunt create de italianul Stefano Nicolao, celebru pentru munca sa la producții premiate cu Oscar, iar muzica reunește opere ale lui George Enescu și compoziții originale semnate de Sebastian Androne-Nakanishi, desemnat „Compozitorul Anului 2022” la International Classical Music Awards. Coloana sonoră este interpretată de Orchestra Națională a Franței, sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru, director artistic al Festivalului „George Enescu”, și de Orchestra Națională Radio din România, condusă de maestrul Horia Andreescu. De asemenea, violonistul Alexandru Tomescu adaugă o notă distinctă acestei producții sonore. Coloana sonoră include și un fragment muzical original, interpretat de George Enescu la vioară și Dinu Lipatti la pian.

Îainte de proiecţia filmului, va cânta mezzosoprana Antonela Barnat, acompaniată la pian de Leonard Bonea. Aceasta colaborează frecvent cu operele și orchestrele filarmonice din țară, fiind interesată atât de repertoriul de operă, de cel vocal-simfonic, cât și de proiectele de muzică contemporană. Pe scena Operei Naționale București a fost apreciată într-o paletă variata de roluri. Pe plan internațional a concertat în Europa, America de Nord și Orientul Mijlociu. În octombrie 2010 a participat la un turneu în Elveţia, Germania și Franta, în care a promovat opera Orestia II – Choeforele, semnată de Aurel Stroe. Solista a fost invitată în mai multe rânduri la Festivalul de Operă „Gut Immling”, din Germania. A colaborat cu dirijorii Horia Andreescu, Ludovic Bacs, Marek Janowski, Cristian Mandeal, Mark Mast, Adrian Morar, Clark Rundell, Julien Salemkour, Alexandru Samoilă, Tiberiu Soare, Jin Wang. De asemenea, artista a fost distinsă cu premiul II la Concursul Internațional de Canto „Maeștrii artei lirice – Magda Ianculescu” (2009), București; premiul III la „Malmo Singing Competition”(2007), Suedia; premiul I la Rodos, Grecia – „International Contest for lyrical soloists” (2003).

Bilete pot fi cumpărate online, accesând pagina biletlateatru.ro.

 

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.