Weekend de închidere al Bienalei Art Encounters 2023
Desfășurată în perioada 19 mai – 16 iulie și dedicată intersecției dintre artă, știință și ficțiuni, Bienala Art Encounters, unul din cele mai relevante evenimente din România dedicate artei contemporane, propune pentru marele weekend de închidere a acestei ediții un program special de evenimente.
Încastrată în contextul actual al orașului și explorând ambiția Timișoarei de a deveni un hub al transferurilor tehnologice și inovatoare, Bienala Art Encounters anunţă un weekend de închidere extrem de intens, alături de invitați speciali, discuții incitante, tururi ghidate și de tramvai, evenimente artistice în spațiile expoziționale și ale platformei complementare, lansarea oficială a Catalogului Bienalei, precum și un mare party de final.
Weekend-ul marii închideri a Bienalei Art Encounters – în cadrul căruia intrarea la evenimente este gratuită – se va desfăşura după următorul program:
Vineri, 14 iulie
- 18-19: Tur ghidat la Comenduirea Garnizoanei Timișoara;
- 19-20: Tur ghidat la Muzeul Național al Banatului / Castelul Huniade;
- 20: Tur ghidat al expoziției după Sculptură / Sculptură după, la Cazarma U.
Sâmbătă, 15 iulie
- 11-23: Cadavrul autoexploatării, AiR Balamuc – Gavril Pop și Lucian Barbu – Balamuc / loc de joacă ș-altele;
- 12-13: Tur ghidat la Faber;
- 14.30-15.30: Tur cu tramvaiul nr. 6 – intervenție mobilă Carlos Amorales, Black Cloud – având ca punct de plecare stația din Piața Libertății; tramvaiul va circula pe traseul Piața Maria – Piața Traian;
- 16-17: Tur cu tramvaiul nr. 6 – intervenție mobilă Carlos Amorales, Black Cloud – având ca punct de plecare tot stația din Piața Libertății;
- 16: Prezentarea proiectului masteranzilor de Arte vizuale de la Universitatea de Arte din Zürich, conduși de Marie-France Rafael – un eveniment organizat cu sprijinul Biroului de Relații Internaționale al Universității de Arte Zürich – la Mansarda Facultății de Arte și Design din Timișoara;
- 18-19: Tur ghidat la Comenduirea Garnizoanei Timișoara;
- 19-19.30: Tur ghidat la Muzeul de Artă Timişoara.
Duminică, 16 iulie
- 12-13: Tur ghidat la Isho D, Isho Offices;
- 12.30-14: GiB – Generații în Bienală (program pentru copii și familii) cu Gabriela Robeci, STPT Multiplexity;
- 14-15: Tur ghidat la Societatea de Transport Public Timişoara Multiplexity;
- 16-17: Tur ghidat la Fundația Art Encounters;
- 18: Lansarea catalogului Bienalei, la librăria La Două Bufnițe;
- 20: Party de închidere – w/Chlorys – Aethernativ.
Curatoriată de Adrian Notz alături de un colectiv de tinere curatoare (Cristina Bută, Monica Dănilă, Ann Mbuti, Edith Lázár, Cristina Stoenescu și Georgia Țidorescu), ediția din acest an a Bienalei Art Encounters s-a desfășurat pe parcursul a opt săptămâni, propunând lucrări interesante, dintre care 11 nou-comisionate, special concepute pentru acest eveniment.
Bienala – transmit organizatorii – a confirmat și prin această a V-a ediție misiunea strategică de a deveni un punct de intersecție creativă între arta contemporană românească și cea internațională, reunind 60 de artiști din 21 de țări, atât din cei renumiți la nivel internațional, cât și tineri artiști aflați la început de carieră. Totodată, a propus o platformă complementară a spațiilor de tip artist-run din oraș (Avantpost, Balamuc, Baraka, Lapsus, Nava C2, Simultan), ca formă de recunoaștere a meritelor și contribuției acestora la ecosistemul artistic local.
De-a lungul edițiilor din 2015, 2017, 2019 și 2021, Bienala Art Encounters s-a conturat ca fiind unul din cele mai relevante evenimente de artă contemporană din România, având o vizibilitate internațională tot mai mare, confirmată de sutele de apariții în mass-media, și fiind considerat un reper internațional în rândul evenimentelor de artă contemporană pe axa culturală Viena – Istanbul. Bienala Art Encounters a reușit, în aceşti ani, să se afirme și să reprezinte o vitrină a artei contemporane românești pentru instituții importante din lume.
Bienala Art Encounters este organizată de Fundația Art Encounters, activă din 2015, care are un program constant de expoziții, rezidențe, mediere și publicații, fiind finanțată de Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara, și cofinanțată de Ministerul Culturii și AFCN, având ca partener principal Raiffeisen Bank și ca sponsori Isho, Tazz, Mewi și DACOart.
Recomandări de lectură:
- Ovidiu Şandor, organizatorul Bienalei Art Encounters: „Bienala a plecat de la pasiunea mea faţă de arta contemporană”
- Cristina Simion, galerist și curator de artă: „E important să trecem prin viaţă învăţând mereu”
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News