Cristian Preda, invitat al conferinţelor „Justiţia memoriei”
Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino organizează o nouă conferinţă din ciclul „Justiţia memoriei”. Invitat este Cristian Preda, care va vorbi pe tema „Patru Românii democrate”. Moderatorul conferinţei este Cristian Pătrășconiu.
Evenimentul va avea loc joi, 18 ianuarie, de la ora 17, în spațiul expozițional permanent al Memorialului Victimelor Comunismului la București, pe str. J.L. Calderon, nr. 66. Conferința va fi fi susținută în limba franceză (organizatorii asigură traducere simultană la căști).Confirmarea participării la conferință se face la adresa de mail acivica@memorialsighet.ro.
România a fost între 1948 și 1965 o democrație populară, apoi – până în 1989 – o democrație socialistă. Căderea regimului comunist a deschis calea revenirii la modernizarea prin occidentalizare, adică la posibilitatea unei democrații liberale. Am avut o vreme un asemenea regim. Dar am avut și un altul, care poartă numele de democrație iliberală. Când și cum s-au petrecut toate acestea? Putem anticipa oare ce urmează? – sunt întrebările la care va încerca să ofere un răspuns Cristian Preda, invitatul acestei conferinţe.
Profesor și decan al Facultății de Științe Politice din cadrul Universităţii din București, Cristian Preda este autor a numeroase publicații de referință despre evoluția gândirii politice românești, istoria liberalismului, sisteme electorale și politica postcomunistă. Printre publicațiile care îi poartă semnătura se numără: Modernitatea politică și românismul (Nemira, 1998); Contribuții la istoria intelectuală a politicii românești (Meridiane, 2003); Liberalismul (Humanitas, 2003); Mic dicționar de gândire politică liberală (Humanitas, 2004); Introducere în știința politică (Polirom, 2010); Robul succesului. Viața politică a lui Victor Eftimiu sub șase constituții (Humanitas, 2022); De ce ațipesc parlamentarii și cum plagiază miniștrii (Humanitas, 2023). A tradus, de asemenea, în limba română autori precum Benjamin Constant, François Guizot, Alexis de Tocqueville, Raymond Aron sau Pierre Manent.
Ciclul de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de jurnalistul şi eseistul Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistem politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității.
Titulatura conferințelor pe care le derulează, în parteneriat, Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino este inspirat de o formulă celebră a cărei autoare este Ana Blandiana: „Atunci când justiția nu reușește să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiție”.
Fundația Academia Civică a fost întemeiată ca urmare a sugestiei Consiliului Europei de a crea o fundație care să realizeze şi să administreze proiectul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenței de la Sighet, adoptat de înaltul for internațional.
- Recomandare de lectură: Interviu Cristian Pătrăşconiu. Cristian Preda: „Românul e născut poet politic”
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News