Simfonia nr. 5, de Mahler, în primă audiție la Filarmonica Banatul


Foto: Filarmonica Banatul

Simfonia a V-a, capodopera creației lui Gustave Mahler ce a marcat noi tărâmuri muzicale, atât pentru compozitor, cât și pentru muzică în general va fi interpretată în primă audiție de Orchestra Filarmonicii Banatul Timișoara.

 

Concertul va avea loc vineri, 15 martie, de la ora 19, la Sala Capitol, sub bagheta dirijorală a lui Radu Popa.

„Doamne, ce ar trebui să înțeleagă publicul din acest haos în care lumi noi sunt generate continuu, doar ca să se prăbușească în următoarea clipă? Ce vor spune acestei muzici primordiale, acestei mări înspumate, urlătoare, furioase de sunet, acestor stele dansatoare, acestor uluitoare, iradiante și fulgerătoare rupturi?”, se întreba Gustave Mahler într-o scrisoare către soția sa Alma, după prima repetiție a Simfoniei a V-a. Aceasta a avut premiera a avut în 1904, la Köln, fiind dirijată chiar de Gustav Mahler.

Temerea sa faţă de felul în care va fi primită de către public această lucrare vine în contextul în care Mahler era un compozitor avangardist, conștient că audiența va avea nevoie de timp pentru a-i înțelege și aprecia creația. Cu toate că a simțit nevoia să revină asupra ei în repetate rânduri, Simfonia a V-a și-a cunoscut desăvârșirea spre sfârșitul vieții compozitorului.

Lucrarea este alcătuită din cinci părți, structurate în trei mari secțiuni. Centrul lucrării este faimosul Adagietto care este, fără îndoială, cea mai cunoscută parte a creației. Această mișcare este, de fapt, o minunată scrisoare muzicală de dragoste pe care compozitorul i-o dedică soției sale, Alma. Spre deosebire de primele patru simfonii ale sale, Simfonia a V-a este una pur orchestrală, și nu programatică, nefiind călăuzită de o idee extramuzicală, precum majoritatea lucrărilor vremii.

Bilete au fost puse în vânzare şi se găsesc fie online, pe site-ul Filarmonicii Banatul ori pe myticket.ro, fie la casierie.

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.