„Sidy Thal”, pe scena Teatrului Evreiesc din București

Sursă foto: Teatrul German de Stat din Timişoara

Sidy Thal, spectacol coproducție al Teatrului German de Stat cu Teatrul Evreiesc de Stat, este jucat în această săptămâna la București. Sidy Thal este povestea unui atentat antisemit comis de legionari în noiembrie 1938 în sala de spectacole a Teatrului din Timişoara.

 

Spectacolul, scris în tandem de Thomas Perle și de Clemens Bechtel, primul beneficiind de o rezidență creativă în anul Capitalei Culturale la Timișoara, și regizat de Clemens Bechtel, spune povestea atacului antisemit desfășurat la 26 noiembrie 1938, la Teatrul din timişoaram când două grenade de mână au explodat în sala de spectacole în timpul unei reprezentații a cântăreței evreico-bucovinene Sidy Thal și a ansamblului său. Atentatul, în care au murit patru persoane, iar șaptezeci au fost rănite, fusese comis de Garda de Fier, un grup naționalist de extremă dreapta.

Spectacolul Sidy Thal este o încercare de a reconstitui, cu ajutorul specialiștilor de la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania „Wilhelm Filderman”, atacul și momentul în care antisemitismul și fascismul au devenit parte din viața de zi cu zi într-o societate multiculturală, ceea ce a dus la oroarea celui de-al Doilea Război Mondial și la Shoah.

Sidy Thal

Sidi Tal sau Sidy Thal, cântăreață, actriță de teatru și film, pe numele său real Sorele Leibovna Birkental, a fost născută în 8 august 1912, în Bucovina, la Cernăuți, şi a murit în 17 august 1983, Cernăuți.

Din distribuția spectacolului din 13 martie fac parte Viorica Predica, Katia Pascariu, Daniela Török, Olga Török, Oana Vidoni, Radu Brănici, Mircea Dragoman şi Mihai Prejban, iar din cea din 14 martie: Enikő Blénessy, Silvia Török, Daniela Török, Olga Török, Oana Vidoni, Radu Brănici, Rareș Hontzu şi Richard Hladik.

Cele două reprezentații pe scena Teatrului Evreiesc de Stat au loc în 13 şi 14 martie, de la ora 19. Biletele pot fi cumpărate online accesând acest site.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.