Mugur Isărescu refuză să facă publice referatele în baza cărora Dan Voiculescu a fost publicat de Academia Română

Academician Mugur Isărescu, şeful Secţiei de Științe economice, juridice și sociologie a Academiei Române. Foto: Agerpres

Dan Voiculescu a plătit Editura Academiei Române pentru a-i publica un volum care să aibă antetul acestei instituţii. Criteriile care au stat la baza acceptării spre publicare a cărţii – girate de Mugur Isărescu, preşedinte al Secției de Științe economice, juridice și sociologie –, nu sunt însă cunoscute. Academia Română refuză să le facă publice, argumentând în bătaie de joc: „Referatele asupra lucrării publicate sunt documente interne de lucru specifice.” Interesant, volumul nu este declarat oficial la Biblioteca Naţională a României.

 

Contracost, oricine poate publica sub egida Academiei Române?

Dan Voiculescu îşi anunţa, la sfârşitul lunii mai, lansarea, la Biblioteca Academiei Române, a Tratatului Umanismului Pragmatic, un volum care, afirmă el, „sintetizează și dezvoltă, într-un cadru unitar, principalele lucrări pe care le-am dedicat studiului doctrinei umaniste în ultimii 30 de ani”. Volum tipărit la Editura Academiei Române, conduse de academicianul Dumitru Radu Popescu, membru al fostei nomenclaturi PCR. Dată fiind o parte a trecutului lui Dan Voiculescu, decizia a stârnit controverse în spaţiul public.

Sursă foto: danvoiculescu.net

Am solicitat de la preşedintele Academiei Române, prof. univ. Ioan Aurel Pop, clarificări în legătură cu publicarea sub egida instituţiei pe care o conduce a acestui volum. În 31 mai am trimis o solicitare de informaţii oficială, la Cabinetul său, cu următoarele întrebări:

  • Cine au fost referenţii acestui volum?
  • Cine şi-a dat acordul pentru publicare?
  • La ce cost s-a ridicat editarea şi tipărirea volumului şi cine a suportat cheltuiala?
  • În ce tiraj a fost tipărit acest volum şi la ce tipografie?

Cum ulterior acestei cereri de informaţii, academicianul Ioan Aurel Pop ieşise în presă cu o declaraţie care dădea răspuns la primele întrebări – delimitându-se însă de subiect şi menţionând că de fapt conducerea Academiei nu şi-a dat acordul, avizul de publicare venind din partea Secției de Științe Economice, Juridice și Sociologie, referatele fiind semnate de academicianul Mugur Isărescu și de profesorul Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei –, am trimis încă o cerere de informaţii. De data aceasta, pe adresa preşedintelui Secției de Științe Economice, Juridice și Sociologie, Mugur Isărescu. Am solicitat o copie după referatele întocmite de el şi de profesorul Gheorghe Zaman şi, de asemenea, o copie după avizul Secţiei pe care o conduce, transmis Editurii Academiei Române.

 

„Nu vă putem pune la dispoziție copie a referatelor, întrucât ele sunt documente interne de lucru specifice”

Joi, 10 iunie, a fost ziua în care expira termenul legal de răspuns – 10 zile, conform Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţii de interes public. Cum nu primisem răspunsul, am telefonat la Cabinetul preşedintelui Academiei Române, unde depusesem solicitarea de informaţii. „30 de zile e termenul”, mi s-a spus. Mi-am permis să atrag atenţia că termenul este de 10 zile – 30 de zile fiind necesare doar dacă, de exemplu, răspunsul e foarte complex ori necesită un volum mare de muncă pentru redactarea lui – adăugând: „Or, nu e cazul în această situaţie, nu aveţi de căutat în arhive, răspunsul puteaţi să-l aflaţi şi să-l trimiteţi în câteva ore”. Mi s-a răspuns cu un surplus de ţâfnă că nu sunt eu în măsură să analizez volumul de muncă al Academiei Române… La scurt timp însă după acest episod – pe care l-am făcut public pe profilul meu de Facebook –, mi-a fost trimis răspunsul.

Academician Dumitru Radu Popescu, directorul Editurii Academiei Române. Foto Agerpres

Un răspuns „2 în 1”, adică pentru ambele solicitări de informaţii, deşi fuseseră trimise la destinatari diferiţi –, dat în doi peri. Academia Română refuză să facă publice referatele de specialitate în baza cărora a tipărit volumul lui Dan Voiculescu. „Editura Academiei Române ne-a comunicat că acordul de publicare a fost dat de Secția de Științe economice, juridice și sociologie din cadrul Academiei Române. Costurile de tipar, în valoare de 60.000 de lei,  au fost suportate de Fundația «Dan Voiculescu pentru dezvoltarea României», iar volumul a fost tipărit într-un tiraj de 1000 de exemplare, la tipografia Magic Print, din Onești. Editura Academiei Române și Secția de Științe economice, juridice și sociologie nu vă poate (nu vă pot – n.r.) pune la dispoziție o copie a referatelor asupra lucrării publicate, întrucât ele sunt documente interne de lucru specifice”, transmite Carmen Dobre, de la Departamentul Comunicare & PR al Academiei Române.

Am căutat tratatul lui Dan Voiculescu la Biblioteca Naţională a Românei atât în Catalogul BNR, care include toate volumele apărute după 1993, cât şi în Catalogul CIP, al cărţilor în curs de apariţie. Nu este însă înregistrat. E un alt mister cum tipăreşte Editura Academiei Române cărţi fără să solicite ISBN de la Biblioteca Naţională a României…

 

Rotiţe în frăţia penal-academică

Dan Voiculescu s-a aflat, în urmă cu câţiva ani, nu doar în epicentrul unui scandal public de mare corupție (fiind judecat şi condamnat în dosarul ICA, în care prejudiciul de aproximativ 60 de milioane de euro nu a fost recuperat integral nici acum), ci este şi parte a ceea ce am numit frăția penal-academică; în perioada 2012 – 2015, aceasta a scos din detenție, înainte de termen și eludând legea, sute de deținuți prezentați completelor de liberare condiționată drept autori de opere științifice scrise în pușcărie.

Sursă foto: danvoiculescu.net

Dan Voiculescu este unul dintre deţinuţii care au beneficiat de liberare condiţionată în baza lucrărilor ştiinţifice pe care a declarat că le-a scris în penitenciar. Dovada redactării în detenţie a acestor lucrări (11, adică vreo 2000 de pagini, scrise în 73 de ore, declara procurorul DNA), respectiv tabelele de pontaj, pe care le cere legea pentru liberare condiţionată, nu (mai) există. A spus-o Tribunalul Bucureşti care, cu toate acestea, i-a acceptat cererea de liberare condiţionată.

În toamna lui 2017, când am scris pe larg despre acest subiect, mă întrebam: Dovada că Dan Voiculescu şi-a scris în detenţie 11 lucrări ştiinţifice nu a existat sau a fost distrusă? Întrebarea persistă încă. Despre dosarul care ar fi putut face lumină – într-un fel sau altul – şi în acest caz nu se mai ştie nimic. Deschis de DNA în ianuarie 2016, in rem – pentru infracțiunea de favorizare a făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată –, în februarie 2019 a fost declinat Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Ce s-a mai întâmplat, dacă s-a mai întâmplat ceva nu se ştie.

De altfel, şi numele Academiei Române apărea în această frăție penal-academică. Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, a fost şi coordonator ştiinţific, şi editor, pentru cărţi numite ştiinţifice şi declarate ca fiind scrise în detenţie de Bogdan Nicola. Niciunul dintre volume nu era însă de găsit nici la editura ISPRI, nici la Biblioteca Naţională a României. Cu atât mai puţin, în librării.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.