Se cere redeschiderea dosarului penal al lui Teodor Meleşcanu, clasat de Parchetul General
Un fost ambasador îi cere procurorului general al României redeschiderea şi aducerea în faţa instanţei a dosarului penal care l-a vizat pe fostul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, cercetat pentru conflict de interese şi abuz în serviciu, după ce acesta şi-a numit ilegal fiul vitreg pe postul de consul la Strasbourg. În decembrie anul trecut, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a clasat dosarul.
„În dosar nu a fost investigat conflictul de interese”
Vasile Popovici, diplomatul care a câştigat, în decembrie 2016, concursul în urma căruia a fost desemnat să ocupe funcţia de consul general al României la Strasbourg, i-a trimis procurorului general al României, Bogdan Licu, o plângere prin care îi solicită redeschiderea şi şi aducerea în faţa instanţei a dosarului penal în care Teodor Meleşcanu a fost cercetat pentru conflict de interese şi abuz în serviciu, clasat de Parchetul General în decembrie 2019. Dosarul a fost deschis în baza unei plângeri făcute de Vasile Popovici după ce Teodor Meleșcanu și-a numit ilegal fiul vitreg, Sorin Adrian Pîrvulescu, în postul de consul general al României la Strasbourg.
„Nemulțumirea mea este că, în ciuda celor constatate de procurorul de caz, în cauză nu a fost investigată decât constituirea faptei de abuz în serviciu. Acesta, după cum se știe, printr-un artificiu introdus de Curtea Constituțională și de Legislator, nu se realizează ca faptă penală decât dacă persoana care o comite are un beneficiu material probat. Declanșarea cercetării penale, la solicitarea subsemnatului, a stopat trimiterea la post a odraslei domnului fost ministru, așa încât odrasla n-a mai apucat să fie retribuită ca urmare a abuzului – totuși abuz! – comis de propriul său tată”, menţionează Vasile Popovici în plângerea făcută procurorului general al României. Sorin-Adrian Pîrvulescu transmitea MAE, cu două zile înainte de instalare, că, „din motive personale”, renunţă la post.
Vasile Popovici subliniază că fapta comisă de fostul ministru Meleșcanu, „posibilă doar în regimuri în care dictatorii nu cunosc rigorile legii, indiferent de actele lor, oricât de abuzive ar fi ele”, are, însă, toate elementele „unui foarte evident conflict de interese” şi îl informează pe Bogdan Licu că, în 25 iulie 2018, Agenția Națională de Integritate i-a înregistrat plângerea prin care solicitase analizarea faptelor comise Teodor Meleşcanu şi că în 19 septembrie 2018, ANI i-a transmis că plângerea a fost trimisă spre examinare la Parchetul General. Vasile Popovici precizează în plângerea făcută procurorului general că din concluziile menţionate în dosarul în cauză rezultă fără dubii că: „Ministrul Meleșcanu și-a numit fiul vitreg prin semnătură proprie, consul general al României la Strasbourg, ignorând cu bună-știință faptul că ministerul pe care îl conducea a organizat deja un concurs și că o decizie fusese deja luată (aceste fapte au fost deja constatate și probate de către Parchet, după cum reiese din comunicarea către subsemnatul). Mai mult, cu totală lipsă de rușine și în disprețul legii, acest individ a prezidat el însuși comisia numită de sine însuși, prin care propriul său fiul vitreg a fost desemnat câștigător (se înțelege oare amploarea monstruozității ministeriale?)”.
Vasile Popovici îi semnalează procurorului general că fiul vitreg al lui Teodor Meleşcanu nu îndeplinea nici măcar condițiile prevăzute în dosarul de concurs aranjat de tatăl său şi că, astfel, nu ar fi avut dreptul nici măcar să participe la concurs, „dosarul său nefiind din start eligibil”: „Fiul nu avea: 1. o vechime de 10 ani în activitatea diplomatică și 2. nu avea nici cea mai mică experiență managerială (funcția de consul, ocupată de pupilul domnului Meleșcanu la Cahul și Luxembourg timp de cinci ani nu este funcție managerială, ci de execuție, doar consulul general și ambasadorul fiind șefi de misiune diplomatică). Prin urmare, Sorin-Adrian Pîrvulescu era completamente lipsit de orice experiență managerială, ceea ce îl descalifica pentru concursul organizat de MAE. Teodor Meleșcanu, individ cu experiență în domeniul diplomatic, era în perfectă cunoștință de cauză de această situație, îndeplinind cu rea-credință atât obligațiile de ministru, cât și pe cele de președinte de comisie, iar această faptă se penalizează de asemenea. Se pune, de asemenea, întrebarea dacă responsabilul cu privire la legalitate în cadrul MAE a solicitat lui Teodor Meleșcanu o declarație privind situația sa de incompatibilitate cu «concurentul» Pîrvulescu, despre care toată conducerea ministerului știa perfect cine este în raport cu ministrul, totodată președinte al comisiei de «concurs» (această declarație se solicită automat membrilor comisiei de concurs, după cum prevede legea).”
Vasile Popovici cataloghează această situație ca fiind scandaloasă în cel mai înalt grad. „Faptele fostului ministru sunt probate cu acte semnate și publicate în Monitorul Oficial al României și nu pot să rămână fără o replică din partea instituțiilor statului cu atribuții în verificarea respectării legilor de către persoane cu funcții guvernamentale – mă refer atât la Ministerul Public, cât și la ANI – decât dacă aceste instituții doresc cu orice preț să-l protejeze pe individ”, menţionează fostul ambasador în plângerea depusă la Parchetul General.
Faptele pe scurt
În iulie 2018, Vasile Popovici i-a făcut fostului ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, plângere penală, acuzându-l de conflict de interese, abuz în serviciu şi corupţie, după ce acesta, printr-o hotărâre de guvern pe care a contrasemnat-o ilegal, a dispus numirea fiului său vitreg, Sorin Pîrvulescu, în respectiva funcţie. În plus, Teodor Meleşcanu ştia că Guvernul a organizat, în noiembrie-decembrie 2016, concurs pentru ocuparea respectivului post.
În 29 august 2019, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus începerea urmăririi penale faţă de Teodor Meleşcanu, pentru abuz în serviciu şi conflict de interese.
În decembrie 2019, Parchetul General a clasat dosarul, cu menţiunea că „faptele (abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unei persoane – n.r.) nu sunt prevăzute în legea penală”. Motivând că Sorin-Adrian Pîrvulescu nu a apucat să preia postul – în care a fost numit cu încălcarea legii – şi nici să încaseze bani de la MAE, nici ca avans, pentru acea funcţie. Procurorul de caz a admis, totuşi, că Teodor Meleşcanu a încălcat criteriile de eligibilitate pentru a-şi favoriza fiul vitreg şi a constat că Teodor Meleşcanu i-a cauzat lui Vasile Popovici „o vătămare a drepturilor sau intereselor legale”…
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News