Academia Naţională de Informaţii refuză să facă publice numele absolvenţilor unui curs postuniversitar

După ce senatorul PSD Eugen Teodorovici declara nonşalant că a obţinut o diplomă de la Academia Naţională de Informaţii a SRI, fără să fi fost nici măcar o dată la un curs şi fără să ştie în ce specializare a obţinut-o –  de fapt, „i-a fost adusă” –, am cerut instituţiei informaţii despre cursul postuniversitar urmat acesta. Răspunsul e în bătaie de joc şi în dispreţ faţă de lege şi de transparenţă.

 

 

Declaraţii halucinante

Senatorul PSD Eugen Teodorovici declara dezinvolt, într-o emisiune tv în direct că are o diplomă „de master sau ce este el, curs postuniversitar, unde nu am fost nici măcar o dată”, obţinută de la „o academie, nu ştiu cum îi zice…” Diplomă care i-a fost adusă, „nici măcar n-am luat-o eu. Mi s-a dat, dat, pur si simplu.” Cu ajutorul invitaţilor din platou, s-a dovedit a fi vorba despre un curs postuniversitar urmat la Academia Naţională de Informaţii a SRI.

Merită reamintit acel dialog halucinant  pe care Eugen Teodorovici l-a avut cu Robert Turcescu, la TVR 1, în emisiunea România 9, din 17 octombrie:

„Eugen Teodorovici: „Am o diplomă de la o academie… Academia Naţională de Informaţii parcă îi zice. Nu ştiu în ce e. Am o diplomă de master sau ce este el, curs postuniversitar, unde nu am fost nici măcar o dată.

Robert Turcescu: Păi, şi cum aţi luat diploma?

Eugen Teodorovici: Nu ştiu, întrebaţi-i pe cei care mi-au dat diploma.

Robert Turcescu: Păi, de ce v-aţi dus să o luaţi?

Eugen Teodorovici: Nu, mi s-a adus, nici măcar n-am luat-o eu. Mi s-a dat, pur şi simplu.

Robert Turcescu: Dar de ce v-au dat diploma aia?

Eugen Teodorovici: Probabil, că merit.”

 

Academia Naţională de Informaţii: „Vom verifica”

A doua zi după această declaraţie, în 18 octombrie, Academia Naţională de Informaţii transmitea: „Domnul Eugen Teodorovici a absolvit Colegiul Național de Informații în 2013, un curs postuniversitar de 45 de zile dedicat civililor. Senatul actual al Academiei Naționale de Informații «Mihai Viteazul» s-a autosesizat pentru a verifica condițiile de absolvire în cazul domnului Teodorovici. Vă informăm că rezultatul acestor verificări va fi comunicat public pe site-ul ANIMV.”
Până azi nu a mai comunicat nimic în acest sens.

În aceeaşi zi de 18 octombrie am solicitat Academiei Naţionale de Informaţii să comunice câteva date privind cursul postuniversitar pe care Eugen Teodorovici l-a urmat:

  1. Ce specializare are acest curs?
  2. Vă rog să ne trimiteţi planul de învăţământ al acestui curs şi fişele disciplinelor.
  3. Care sunt condiţiile de promovare a fiecărei discipline?
  4. Care sunt condiţiile de absolvire a cursului?
  5. Vă rog să faceţi publică lista cu numele absolvenţilor acestui curs, de la prima ediţie şi până în prezent

După deja obiceiul casei, nu au răspuns în termenul legal de zece zile – perioada în care Legea 544/2001, privind liberul acces la informaţii de interes public, obligă la un răspuns sau la o solicitare de prelungire a termenului de răspuns. L-au trimis cu întârziere şi după ce am telefonat, cerându-l.

 

Un răspuns în bătaie de joc

Ce comunică ANI a SRI, sub conducerea noului rector Adrian Ivan? Un răspuns în bătaie de de joc.

La prima întrebare, oficialii Academiei transmit că acest curs, numit Colegiul Naţional de Informaţii, este un program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională continuă, „prin intermediul căruia SRI participă la creşterea nivelului de expertiză a reprezentanţilor societăţii civile, administraţiei publice şi mediului privat şi la o mai bună înţelegere a provocărilor de securitate actuale”. Cursul se derulează pe durata a 45 de zile şi vizează promovarea şi aprofundarea cunoştinţelor din domeniul securităţii naţionale şi specificitatea mecanismelor instituţiilor cu atribuţii în domeniu, precum şi aspecte privind parteneriatul şi cooperarea dintre acestea la nivel naţional din perspectiva dublei calităţi pe care România o are, ca membru NATO şi al Uniunii Europene.

La a doua întrebare, în loc de răspuns, momentan este liniuţă. „În perioada următoare, vor fi publicate pe site-ul Academiei documentele care intră sub incidenţa Legii nr. 544/ 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, care nu fac obiectul unor proceduri limitative din punct de vedere al normelor care guvernează activitatea unei unităţi militare. Cu ocazia acestui demers vom posta toate documentele referitoare la formele de pregătire organizate de către Academie adresate societăţii civile, inclusiv privind Colegiul Naţional de Informaţii”, răspunde Academia Naţională de Informaţii, prin intermediul „persoanei de contact desemnată cu diseminarea de informaţii publice”.

De ce nu mi-au fost trimise documentele solicitate acum? Cumva, pentru că nu există încă? De ce şi în baza cărei legi planul de învăţământ al unui curs universitar dedicat civililor şi fişele disciplinelor sunt informaţii care fac obiectul „unor proceduri limitative”?

În privinţa condiţiilor de promovare şi absolvire, mi se transmite, acest curs „se finalizează cu un examen oral şi constă în promovarea unei probe practice în care cursanţilor li se dă spre rezolvare o speţă, prin care aceştia dovedesc dobândirea competenţelor profesionale”.

Când vine vorba despre numele absolvenţilor Colegiului Naţional de Informaţii, Academia Naţională de Informaţi refuză să le facă publice: „Numele absolvenţilor Colegiului Naţional de Informaţii intră sub incidenţa prevederilor art. 12 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 544/ 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare.”

Adică, în concepţia noii conduceri a Academiei Naţionale de Informaţii, numele absolvenţilor sunt… date personale. Acesta este un răspuns în dispreţ faţă de lege şi transparenţă. Pentru că numele absolvenţilor unei instituţii de învăţământ, fie ea şi Academia Naţională de Informaţii a SRI, nu sunt informaţii care să fie exceptate de la liberul acces. O dovadă în plus în acest sens o aduce chiar instituţia condusă acum de Adrian Ivan. Şi care, sub o altă conducere, făcea publice – fără să invoce în mod fals texte de lege –, numele tututor doctorilor în informaţii şi securitate naţională, care şi-au obţinut diplomele la această instituţie. Nume care pot fi citite într-un articol pe care l-am scris în februarie 2016: Doctorii în informaţii.

Totuşi, atitudinea nu miră. Luna trecută, Academia Naţională de Informaţii a secretizat abuziv inclusiv informaţiile din concursul de numire a noului rector

 

Articol publicat şi în TIMPOLIS.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.