Ioan Stanomir, despre Rusia, Uniunea Sovietică și noi: totalitarism, modele, memorie

Foto: Agerpres

Ciclul de conferințe Justiția memoriei, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistem politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității.

 

Există în cultura rusă anumiți factori obiectivi responsabili pentru barbaria statului rus sau, dimpotrivă, putem vorbi despre o disjuncție totală între spiritul culturii și comportamentul acestui stat de-a lungul istoriei recente? De ce este important să păstrăm o măsură a nuanței atunci când vorbim despre cei care nu s-au identificat cu preceptele criminale ale statului sovietic, respectiv cu cele ale statului rus? Care sunt scriitorii ruși ce ilustrează „cealaltă Rusie”, ostilă deopotrivă intelighenției radicale și autocrației mesianice? Dar cei care au păstrat în opera lor anumite elemente ce salvează spiritul rus, chiar cu riscul de a se cufunda ei înșiși într-o existență subterană, scriind în clandestinitate? Ce a însemnat, după cel de-Al Doilea Război Mondial, pătrunderea realismului socialist și a totalitarismului estetic în cultura română? Există vreun instrument de cercetare prin care să putem explica enigma asocierii unor importanți creatori ruși cu regimul lui Vladimir Putin? Cum putem delimita între oportunism și credința oarbă într-un regim criminal?

În cadrul ciclului de conferințe Justiția memoriei, prelegerea scriitorului, profesorului și gânditorului politic Ioan Stanomir, intitulată Rusia, Uniunea Sovietică și noi: totalitarism, modele, memorie, susținută în 15 decembrie 2022, în spațiul expozițional permanent al Memorialului Victimelor Comunismului la București, explorează cu minuțiozitate nuanțele multiplelor legături intelectuale, culturale și politice dintre Uniunea Sovietică, Rusia și noi, ce permit o mai bună înțelegere a spațiului rus, deosebit de complicat și modelat sub semnul unei durități fără precedent în istoria modernă.

 

Articol publicat şi pe LaPunkt.ro.

 

Sugestii e lectură:


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.