„Rubini” pentru propaganda rusă

În plin război de agresiune dus de Rusia în Ucraina, în plin război informaţional dus tot de Rusia implicit în România, un regizor, preot ortodox din Oradea, cere atenţie – şi o primeşte – la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova. Susţinând apoi, cu o candoare mimată, că el face artă, nu politică şi prefăcându-se a nu înţelege că filmul său, cu o temă explicit anti-occidentală, vine mănuşă propagandei Kremlinului.

 

Preotul-regizor Ciprian Mega a ales să-şi lanseze filmul 21 de rubini – în care ridiculizează sistemul politic, judiciar, eclesiastic din România şi legăturile statului cu Occidentul – la Moscova. Adică, în capitala unui stat invadator, care încalcă tratate internaţionale şi comite crime de război din dorinţa expansionistă şi revizionistă a liderului său. Un stat în care Patriarhul Kirill a subordonat Kremlinului Biserica Ortodoxă Rusă, binecuvântând, în răspăr cu litera Evangheliei, războiul „sfânt” dus de Putin în Ucraina, crima adică.

Datorită tematicii, filmul este ovaţionat de propaganda rusă şi de cea anti-occidentală din România. Unul dintre cei care aplaudă şi prezenţa la Moscova a unei părţi a echipei filmului, şi pelicula în sine este Cozmin Guşă, care răspândeşte idei ale propagandei ruse şi care mai nou se visează preşedintele României. „O sinteză excepţională a situaţiei din România, dominată de către Statul Paralel şi de condiţia noastră de colonie (…) ce relevă corect marasmul pe care îl provoacă şi trăiesc şefii «coloniei numită România», alături de «supuşii» lor aflaţi în căutare de soluţii de viaţă într-un mediu concentraţionar. (…) Slugărnicia în faţa şefilor euroatlantici este expusă în mod concret de-a lungul întregii acţiuni”, descrie Cozmin Guşă acest film.

Deşi aclamat de propaganda anti-occidentală şi pro-rusă, nu tema filmului impune critici, ci atitudinea regizorului, a producătorului. Ciprian Mega a participat, zilele trecute, la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, alături de soţia sa, Laura Mega, producătoare a filmului, şi de actorul Dorel Vişan, aflat în distribuţia peliculei. Cei trei au pozat pe covorul roşu de la Moscova alături de o exponentă a regimului Putin, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe. O dovadă – una în plus şi de netăgăduit – că arta lor, aplaudată la Moscova, nu poate fi disociată de politica (criminală) a Rusiei. Iar prezenţa Mariei Zaharova acolo şi poza alături de ea nu reprezintă singura dovadă.

La Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, susţinut şi finanţat de regimul de la Kremlin, filmele sunt înscrise în competiţie de propriii producători. Adică, 21 de rubini, regizat de Ciprian Mega, a ajuns acolo din dorinţa personală a producătorilor, care au ţinut să intre în atenţia Moscovei, să se asocieze cu acest festival şi cu Rusia. Şi au intrat, cu lauri.

O altă dovadă că arta nu poate fi disociată, în acest caz, de politica Rusiei este atitudinea directorului festivalului, regizorul şi actorul Nikita Mihalkov, faţă de politica lui Putin. Faptul că este un regizor apreciat, laureat Oscar, nu-i va şterge ieşirile în decorul politic pe care şi le-a asumat în momentul în care şi-a asociat imaginea cu cea a regimului Putin. Nikita Mihalkov este un susţinător declarat al lui Vladimir Putin. Dacă în 2007 se număra printre semnatarii unei scrisori publice prin care liderului de la Kremlin i se cerea să rămână la putere, după cum menţionează Europa Liberă, în 2015 a aplaudat anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, iar în februarie 2022 se declara de acord cu invazia şi atacarea Ucrainei.

Când, în acest context, cu aceste informaţii de fundal cunoscute tuturor, alegi, ca producător, să îţi înscrii filmul la un festival girat de astfel de oameni, să-l îl lansezi în prezenţa lor, nu te poţi disocia de ei, de politica lor, spunând că faci doar artă. Faci dovada cel puţin a defectării busolei morale.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

2 Comentarii

  1. Alin spune:

    o analiză mediocră.

    așa zisa cremă a intelectualimii nu trece de nivelul stupid al argumentului ad putinum.

    pe fond faptul că filmul prezintă cum ambasada SUA decide cine va fi procurorul general al României este foarte real, hai să nu ne facem că suntem proști.

    Știți și voi că ambasada SUA decide, dă undă verde, doar că voi profesați servitutea voluntară

  1. 10 mai 2024

    […] „Rubini” pentru propaganda rusă […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.