Monstruoasa banalizare a răului, dezumanizare și conștiință împăcată

Cruzimea este probabil fața cea mai hidoasă a omului pervertit, purtător de măști. Când toate cad, rămâne chipul dezgolit și hâd al cruzimii.

 

Când ea se manifestă în mod obscen față de bătrâni sau copii, maltratați ca și cum ar face parte din altă specie decât cea umană, avem de-a face în mod evident cu manifestarea insuportabilă a Răului absolut, lipsit de sens, deci absurd. Surd la strigătele care imploră milă, hrană, apă.

Să spui că nu știi ce se petrece într-un stabiliment public destinat unor persoane călcate în picioare de suferințe inimaginabile, deși ești cățărat suficient de sus încât să poți vedea nu doar în curtea proprie, ci până departe, a te lepăda de orice răspundere după care adaugi un grăbit „Doamne ajută”, e proba supremă de abjecție și cinism.

Creștinismul afișat, clamat, formalizat, instrumentalizat este doar varianta plină de E-uri a religiei iubirii și confiscată antihristic de persoane adânc dedublate.

Realul creștinism e viu, agonic, pulsatil pe crucea răstignirii egoismului hrăpăreț, a egolatriei psihopatologice, a nepăsării cinice. El inspiră noblețe, care la rândul ei e milostivire, smerenie și bunătate care (ne) salvează.

***

În urma apariției în presă a unei informații care asociază această postare cu anumite persoane concrete, care ar fi vizate critic de mesajul meu, fac precizarea că acesta vizează coabitarea cu atrocități care ne-au îngrozit pe toți doar a acelor persoane care vor fi identificate ca vinovate de către autoritățile abilitate. Nu a unor persoane care nu au nicio legătură cu un caz șocant și care se pot simți lezate acum de un abuz de nedreaptă asociere.

Post scriptum

Apreciez fără rest toate reacțiile dictate de bunul-simț și revolta onestă a atâtor oameni îngroziți de atrocitățile sadice consumate în cele câteva cămine de bătrâni, în care s-ar fi putut afla o rudă a fiecăruia dintre noi. Apreciez și mulțumesc tuturor celor care au perceput inclusiv în cheie critică micul apendice la mesajul meu de ieri pe o temă care, dacă ne-ar fi lăsat indiferenți, ne-ar fi trădat lipsa cronică de umanitate elementară.

Mă simt dator cu explicarea acelui post-scriptum, asumându-mi scăderile personale reale, inclusiv pe cea care a putut fi interpretată în context ca o abdicare de la mesajul inițial. Am adăugat acea explicație, întrucât poziționările mele strict personale pe Facebook sunt preluate uneori de presa dornică de subiecte ațâțătoare, cu rating cât mai fierbinte posibil, ca texte emise oficial. Ceea ce nu coincide cu realitatea, deci devine nedrept.

Fiecare dintre noi este și o persoană privată, nu doar publică și e firesc să ținem la această delimitare. Fiecare dintre noi este o persoană din carne, oase și suflet care simte, se revoltă și reacționează conform conștiinței sale. Doar din această rațiune am considerat necesară adăugarea unui apendice care să excludă onest instituția Bisericii din care facem aproape toți parte, dar în numele căreia nu putem vorbi non-stop. Aceasta se pronunță prin comunicate oficiale emise de Biroul de Presă, nu prin mesaje private la care are dreptul chiar și cineva care ocupă o trecătoare funcție. Formule bombastice iresponsabile precum „BOR atacă dur…” sau frecventa „Bănescu s-a dezlănțuit…” sunt mostre stridente de degradare prin exces și dezonorante pentru oricine a auzit câte ceva despre deontologia profesională, atât de necesară în presă, dar ignorată fără niciun scrupul și deplin.

Mulțumesc tuturor pentru posibila înțelegere a acestei nuanțe omenești, poate prea omenești.

Dincolo de toate, lecția zguduitoare a cruzimii și a banalizării  monstruozității mascate în filantropie nu trebuie niciodată uitată. Memoria noastră etică, onestitatea dublată fie și de un strop de bunătate reală, ne pot salva pe fiecare, oricât de jos am cădea uneori.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

14 Comentarii

 1. Doina spune:

  O analiză excelentă, realistă!

 2. ANDRIES PAUL spune:

  Ptr.toti dar absolut toți indiferent de nume,functiei responsabili sau care știau ce se întâmplă,în interiorul acelui , lagar”,pedeapsa cu privare de libertate pana la sfârșitul vieții și confiscarea tuturor bunurilor mobile și imobile provenite din năpăstuiți acestor suflete .

  • Elena spune:

   Corect.Cei ce lucrau in interiorul azilelor cum puteau lucra? Ce inima de carine sa ai si sa nu- ti fie mila Au mai fost cazuri dar personalul s- au razvratit si au denuntat cu filmati si probe.Aceea da ca’ se numeau…Oameni! Rusineee😭😭😭

 3. Felicia spune:

  Nu poți să deții o funcție și să nu știi ce se întâmplă în clădirile in care se desfășoară activitatea pe care o coordonezi. Că sa știi ce ai de făcut, trebuie sa mergi macar odata in fiecare clădire , fara a-ti anunță vizita.
  Apoi îți apare soțul să se plângă că ești atacată. Da, în România, se sparg astfel de buboaie, numai dacă dușmanii știu să te atace și au interesul. Acei oameni au fost ținuți așa de mult timp. Nici dușmanilor nu le-a pasat de ei, probabil.

 4. Iulian Păun spune:

  Cum este posibil să fie tratați sau mai bine zis maltratați bătrânii în azilele din România??? Ce fac organele de control??? Sunt pe mâna cu cei care nu își fac datoria???

 5. Adrian spune:

  Mă tot intreb unde au fost aparținătorii acestor oameni?
  Nu au și ei o parte din vina?

 6. Mocioiu constanta spune:

  În strainatate cei mai favorizați sunt persoanele în vârstă,copiii și animalele.in cazul de fata care a fost dat în vileag eu cred ca aceste brute fără pic de omenie ar trebui sa plătească cu viata.este îngrozitor cum au tratat aceste fapturi care au adus pe lume copii,care au muncit,care au respectat ,sunt convinsa părinții .este inimaginabil sa te porți ca un criminal care nu gândește ca și el are o mama,un tata.asa cum s-a întâmplat mereu s-a făcut mare zarva care în curând va fi uitata de instituțiile care ar trebui sa apare mamele și tatii.cu lacrimi în ochi nu pot admite atitudinea acestor monstri

 7. Doina spune:

  Cine stie de cand se.ntampla aceste lucruri in caminele de batrani, cine stie cati batrani or fi murit de foame , in conditiile alea mizerabile(putin spus).
  In „Epoca de aur”, caminele de copii, erau adevarate lagare de exterminare, acum in democratie, nici in caminele de copii n.am facut mare lucru, decat s.a imbunatatit un pic baza materiala, ca de sufletul copiilor tot nu se ocupa nimeni, dar am ajuns sa exterminam bunicii acestei tari! Ce natie de oameni fara suflet suntem?

 8. Georgeta spune:

  Când organul de control este sora doamnei Firea, iar afacerea este o increngatura în familie și prieteni, la ce va așteptați în urma controalelor ?
  De ce în alte zone nu s-a descoperit ce s-a descoperit la Voluntari?

 9. Nellydonea spune:

  Este horor….și ce s a aflat și multe altele. Dacă nu avem respect pentru părinți, unii pentru alții Dumnezeu ne va trage la răspundere dar pana atunci cât mai permitem unora umilințe și iar umilințe…

 10. Gheorghe Tatiana spune:

  Toate persoanele care au contribuit la suferința acestor suflete, trebuie să plătească și cred că cea mai corectă pedeapsă este „internarea „lor în acele cămine în care au fost chinuite acele suflete nevinovate și să le aplice același mod de viață.

 11. Mihai Drăgan spune:

  De ce preoții din parohia din care face parte azilul, nu s-au implicat absolut deloc ! Nu i-a interesat soarta bătrânilor din azil ?

 1. 7 iulie 2023

  […] Sugestie de lectură: Monstruoasa banalizare a răului, dezumanizare și conștiință împăcată […]

 2. 8 iulie 2023

  […] Sugestie de lectură: Monstruoasa banalizare a răului, dezumanizare și conștiință împăcată […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.