Dezbatere în jurul unei cărți-eveniment „Elogiu eșecului”

Costică Brădăâan. Sursă foto: Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences

Editura Spandugino organizează o dezbatere în jurul unei cărți-eveniment a profesorului Costică Brădățan: Elogiu eșecului. Patru pilde de umilitate, în remarcabila traducere realizată de Vlad Russo.

 

Evenimentul va avea loc luni, 20 mai, de la ora 17, la Colegiul Noua Europă, din Bucureşti, pe str. Plantelor nr. 21. Alături de Costică Brădăţan, vor vorbi profesorii Andrei Cornea, Cristian Preda şi Ioan Stanomir. Moderator va fi jurnalistul şi publicistul Cristian Pătrășconiu.

Costică Brădățan este profesor de studii umaniste la Texas Tech University, SUA, și profesor onorific de filozofie la University of Queensland, Australia. Absolvent al Facultății de Filozofie, la Universitatea din București, este doctor, în aceeași disciplină, al Universității Durham din Marea Britanie. Redactor pentru filozofie și religie la Los Angeles Review of Books, coordonator a două colecții de carte, „Philosophical Filmmakers” (Bloomsbury) și „No Limits” (Columbia University Press), a publicat eseuri și editoriale în The New York Times, Washington Post, Times Literary Supplement, Time Magazine. Cărțile sale, în care pledează pentru o filozofie durabilă, transformatoare prin recuperarea unor surse mult timp ignorate, precum miturile, literatura, misticismul și istoria artei și a filmului, au fost elogios întâmpinate și traduse în numeroase limbi: The Other Bishop Berkeley: An Exercise in Reenchantment (Fordham University Press, 2006), Dying for Ideas: The Dangerous Lives of the Philosophers (Bloomsbury, 2015; Humanitas, 2018). În pregătire sunt volumele Against Conformity (Princeton University Press) și The Prince and the Hermit (Penguin).

Pentru ediția în limba engleză a cărţii, In Praise of Failure. Four Lessons in Humility (publicată la Harvard University Press, 2023) – care s-a bucurat de o elogioasă receptare în presa internațională de specialitate, precum The New York Times, Washington Post, Times Literary Supplement –, Costică Brădățan, profesor de științe umaniste la Texas Tech University (SUA), a primit prestigiosul Premiu Prose, pentru Excelență în Filozofie, acordat de Asociația Editorilor Americani în 2024.

„Reflecțiile lui Costică Brădățan transmit o luminoasă reziliență în fața conflictelor inerente vieții. Pildele sale de umilitate ne ajută să înțelegem că urmărirea succesului este adesea motivată de teama de eșec și că strădaniile noastre creatoare sunt deseori eschive în fața propriei mortalități”, scria Michael S. Roth, în The Washington Post.

În The New York Times, Jennifer Szalai afirma că „Brădățan scrie cu vervă și eleganță, fiecare gând și fiecare expresie sunt armonios îmbinate… Am fost fascinată de cartea lui Brădățan chiar dacă, sau mai ales atunci când, mă tulburau concluziile sale.”

Andrei Cornea este istoric de artă, filosof, specialist în studii clasice, traducător și publicist, profesor emerit al Universității din București. A publicat peste 20 de volume de eseuri filosofice, studii culturale și proză literară, precum și numeroase articole despre viața politică românească. A tradus din greaca veche operele lui Platon, Aristotel, Plotin, Epicur și Aristofan. Cărțile sale au fost distinse cu numeroase premii naționale. Este membru al Uniunii Artiștilor din România, al Uniunii Scriitorilor Români, al Societății de Studii Bizantine, al Societății de Studii Clasice, al Societății Academice Române și membru fondator al Grupului pentru Dialog Social.

Cristian Preda, profesor și decan al Facultății de Științe Politice, Universitatea din București, este autor a numeroase publicații de referință despre evoluția gândirii politice românești, istoria liberalismului, sisteme electorale și politica postcomunistă. De asemenea, a tradus în limba română autori precum Benjamin Constant, François Guizot, Alexis de Tocqueville, Raymond Aron sau Pierre Manent.

Ioan Stanomir este profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, autor a numeroase publicații de referință în istoria ideilor politice.

Cristian Pătrășconiu este publicist și scriitor. Absolvent al Facultății de Filosofie de la Universitatea de Vest din Timișoara, licențiat în științe politice și specializat în literatură comparată, este deținătorul unei bogate experiențe jurnalistice. Are o prezență consecventă în presa generalistă și, mai ales, în cea culturală de la noi din ultimele două decenii. Este (co)autor al mai multor cărți de interviuri. A realizat câteva sute de interviuri cu personalități ale vieții culturale din România și de peste hotare.

 

 

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.