In memoriam Ismail Kadare

Ismail Kadare (1936-2024), unul dintre cei mai importanți scriitori europeni contemporani, a încetat din viață astăzi, în Tirana, la vârsta de 88 de ani.

Scriind în umbra dictatorului albanez Enver Hoxha, Ismail Kadare a examinat societatea prin prisma unor alegorii desăvârșite în romane precum Generalul armatei moarte, care i-a adus notorietatea internațională, ori Palatul viselor, roman interzis de regimul totalitar albanez. Narațiunea sofisticată a lui Kadare – adesea comparată cu cea a lui George Orwell sau Franz Kafka – a folosit metafora și ironia pentru a demasca regimul totalitar al lui Hoxha, care a condus Albania din 1946 până la moartea sa în 1985.

După ce a fugit la Paris, cu doar câteva luni înainte ca guvernul comunist al Albaniei să se prăbușească în 1990, scrierile sale au devenit din ce în ce mai apreciate, ele continuând să fie plasate în jurul terorii regimului Hoxha.
Ismail Kadare a fost recompensat cu numeroase premii și distincții literare, printre care primul Man Booker International Prize (2005) și Jerusalem Prize (2015). Scrierile sale au fost traduse în peste 40 de limbi, numele lui Kadare fiind adesea vehiculat pentru premiul Nobel.
Moștenirea literară și culturală a lui Ismail Kadare, cel mai iubit autor albanez de către publicul cititor din întreaga lume, va influența, cu siguranță, noi generații.

Din 2007, la Editura Humanitas Fiction au fost publicate până în prezent 18 titluri ale renumitului scriitor albanez în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, toate în traducerea excelentă a lui Marius Dobrescu.

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Un comentariu

  1. 3 iulie 2024

    […] In memoriam Ismail Kadare […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.