Eveniment Humanitas, in memoriam Liviu Babeș și Călin Nemeș

În partea stângă, Claudiu Nemeș în fața soldaților, pe 21 decembrie 1989, în Piața Libertății (astăzi Piața Unirii), din Cluj. Foto: Răzvan Rotta. În partea dreaptă, imagine de la mitingul din Piaţa Sfatului din Braşov, care a avut loc cu prilejul primei comemorări a jertfei lui Liviu Babeş, în 2 martie 1990. Foto: Vasile Gogea.
Anunțată pe 8 februarie cu prilejul evenimentului de deschidere a anului aniversar „Humanitas 35 de ani“, dezbaterea cu titlul „La ce bun eroi în vremi de restriște” – in memoriam Liviu Babeș și Călin Nemeș, va fi organizată duminică, 9 martie.
La eveniment, care va avea loc duminică, 9 martie, de la ora 12, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, vor vorbi Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici și Ioan Stanomir. Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, prin rezervare pe platforma Eventbook.
“Ce trebuie să spunem, când ne aducem aminte (dar oare ne mai aducem?) de acești doi oameni? Că aceste gesturi au fost oare degeaba? Sau trebuie să spunem că, dimpotrivă, asemenea gesturi împiedică o societate să cadă în cea mai cumplită indiferență și letargie, transformându-se într-o pastă moale pe care tiranul o frământă și-i dă de fiecare dată forma pe care o vrea? Desigur, nimeni nu-ți cere să fii erou, și nimeni n-are obligația morală de a deveni. Dar nimeni, de asemenea, nu-ți cere să-i uiți pe cei care au fost”, spune Gabriel Liiceanu.
Liviu Babeş s-a transformat în torță pe pârtia de schi Bradu din Poiana Brașov, în 2 martie 1989, lăsând în urma lui o pancartă cu mesajul “Stop Mörder! Brașov = Auschwitz”.
Călin Nemeş, după ce a supraviețuit celor care l-au împușcat în luptele de stradă din decembrie 1989 de la Cluj, s-a sinucis în 8 iulie 1993, văzând că revoluția i-a readus la putere – ca să ne predea democrația – pe aceiași care înainte ne învățaseră totalitarismul.
Dezbaterea va putea fi urmărită și online, pe canalul YouTube Humanitas și pe pagina de Facebook Humanitas.
Cu prilejul acestui eveniment, Fundația Humanitas va comunica organizarea unui concurs editorial care se va încheia cu publicarea celui mai bun manuscris dedicat memoriei celor doi eroi.
Humanitas a împlinit, la 1 februarie, 35 de ani. În anii aceștia a publicat 5 000 de titluri și 35 de milioane de cărți. Humanitas – spune Lidia Bodea care, de 20 de ani, este directorul editurii – ”oferă nu doar cărţi, ci un univers cultural, o lume în care poţi să te instalezi pentru restul vieţii”. Pentru întregul an Humanitas are pregătită o consistentă agendă aniversară, care include sute de noi titluri, conferințe, dezbateri, dialoguri, lecturi în avanpremieră, turnee de lansări în țară, întâlniri cu scriitori.
Recomandare de lectură:
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News
Un comentariu
[…] Recomandare de lectură: Eveniment Humanitas, in memoriam Liviu Babeș și Călin Nemeș […]