Premiul special pe 2019 al Uniunii Scriitorilor, decernat lui Mircea Mihăieș

 

Lui Mircea Mihăieș, critic literar, eseist, publicist și profesor universitar al Universității de Vest din Timișoara, i-a fost decernat, ieri, Premiul special pe anul 2019, din partea Uniunii Scriitorilor din România, pentru cel mai recent roman al său, O noapte cu Molly Bloom (Polirom, 2019).

 

Universitatea de Vest din Timișoara salută primirea acestui premiu de către Mircea Mihăieș, profesor în cadrul Facultății de Litere, Istorie şi Teologie a UVT.

Juriul care a selectat cartea premiată a fost format din Mihai Zamfir, președinte, Gabriela Gheorghișor, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Ovidiu Pecican, Cornel Ungureanu și Răzvan Voncu. La secțiunea dedicată premiului special din cadrul Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2019 au fost avansate inițial trei propuneri: Ștefan Bolea, pentru volumul Jung și filosofia umbrei, Tracus Arte, Corina Ciocârlie și Andreea Răsuceanu, pentru Dicționar de locuri literare bucureștene, Humanitas, și Mircea Mihăieș, pentru romanul O noapte cu Molly Bloom, Polirom.

Îl felicit și îi urez sănătate distinsului profesor universitar Mircea Mihăieș, membru al comunității academice din Universitatea de Vest din Timișoara. Volumul pentru care a câștigat acum premiul special al juriului Uniunii Scriitorilor din România, «O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei», va reprezenta un nouă comoară a deschiderilor literare, prin care studenții UVT își vor cizela cunoașterea și își vor orienta înțelegerea vieții. Mulțumim, Mircea Mihăieș, pentru valoroasa contribuție academică și literară”, declară rectorul UVT, prof. univ. Marilen Pirtea.

O noapte cu Molly Bloom, spune Mircea Mihăieș, este povestea unui personaj care ilustrează acut şi subminează radical ideea de pasiune amoroasă în cultura occidentală a ultimelor secole: „Molly Bloom e şi «nevasta veselă» din Windsorul shakespearian, e şi Moll Flanders, şi Fanny Hill, şi sora mai mică şi mai puţin nevrotică, dar mai îndrăzneaţă a Annei Karenina şi a Emmei Bovary, şi Justine a lui Sade, şi Venus în blănuri, şi eroina unei Histoire d’O ce n-a mai fost scrisă, şi o Simone de Beauvoir avant la lettre. Molly Bloom se află la răscrucea mentalităţilor, percepţiilor şi sensibilităţilor premoderne şi moderne. Atunci cînd nu le-a înfrînt, a ştiut să-şi facă din ele un aliat. Le-a cucerit ori şi le-a asumat, în toate ipostazele ei: Molly imperiala. Molly impudica. Molly carusel. Molly naturalis. Molly triplex. Molly din Troia. Molly de piatră. Molly postmeridian. Molly nocturna. Molly sola. Molly asamblaj. Molly mille-feuilles. Molly grande-bouffe”, spune Mircea Mihăieș.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.