Dosarul pentru abuz în serviciu deschis pe numele lui Teodor Meleşcanu a fost clasat

Foto: Constantin Duma

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a clasat dosarul în care Teodor Meleşcanu, fost ministru de Externe, a fost cercetat penal pentru conflict de interese şi abuz în serviciu, după ce şi-a numit ilegal fiul vitreg pe postul de consul la Strasbourg şi deşi funcţia era ocupată prin concurs de altcineva.

 

Meleşcanu, pus sub urmărire în timpul mandatului de la Externe

Vasile Popovici

Dosarul penal a fost deschis în 24 iulie 2018, în urma unei plângeri penale formulate de cel care câştigase concursul în urma căruia a fost desemnat să ocupe funcţia de consul general al României la Strasbourg, şi anume Vasile Popovici, cu o experienţă de 17 ani în diplomaţie – consul general al României la Marsilia (1998-2002), consilier de comunicare la Ambasada României la Paris (2002-2005), ambasador al României în Maroc (2005-2011) şi ambasador al României în Portugalia (2011-2016).

Vasile Popovici l-a acuzat pe fostul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, de conflict de interese, abuz în serviciu şi corupţie, după ce acesta, printr-o hotărâre de guvern pe care a contrasemnat-o ilegal, a dispus numirea fiului său vitreg, Sorin Pîrvulescu, în respectiva funcţie. Asta, deşi a ştiut că Guvernul a organizat, în noiembrie-decembrie 2016, concurs pentru ocuparea respectivului post, concursul fiind o procedură excepţională la care a recurs MAE în timpul Guvernului Cioloş. „Concursul a fost organizat pentru prima dată după decembrie 1989, fiind impuse criterii exigente pentru postul de consul general, din dorinţa de a elimina decizia politică din această procedură şi pentru a face loc doar criteriilor profesionale”, explică Vasile Popovici.

În 29 august 2019, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus începerea urmăririi penale faţă de Teodor Meleşcanu, pentru abuz în serviciu şi conflict de interese.

 

Cronologia faptelor

Cum s-a ajuns în situaţia în care un ministru îşi numeşte propriul fiu vitreg într-o funcţie din subordinea ministerului pe care îl conduce şi, în plus, pe o funcţie ocupată prin concurs de altcineva? Iată cronologia evenimentelor:

Noiembrie-decembrie 2016. Direcţia Resurse Umane din MAE a trimis către Centrala MAE şi Serviciul Exterior o circulară aprobată de ministrul de la acea vreme, Lazăr Comănescu, circulară care viza demararea procesului de selecţie pentru ocuparea unor posturi de consul general, printre care şi cel de la Strasbourg, post care urma să se elibereze în vara anului 2017. S-au înregistrat şase candidaturi. În urma evaluării proiectelor de misiune şi a CV-urilor, Vasile Popovici a fost ales pentru a fi programat pentru un interviu pe care urma să-l susţină în faţa unei comisii formate din înalţi funcţionari ai MAE. În 20 decembrie 2018, Departamentul Resurse Umane al MAE l-a anunţat pe Vasile Popovici că a fost desemnat a fi numit consul general la Strasbourg.

19 aprilie 2017. Teodor Meleşcanu, numit în funcţia de ministru de Externe în ianuarie 2017, semnează un memorandum prin care îi comunică primului-ministru procedura de numire a consulilor generali.

24 mai 2017. Ministrul Meleşcanu emite un ordin pentru constituirea Comisiei de evaluare a candidaţilor pentru ocuparea posturilor de consul şi consul general, având în componenţă: ministrul de Externe, secretarii de stat, directorul general al Departamentului Consular şi directorul politic.

31 iulie 2017. Întrucât postul de la Strasbourg nu se eliberase, aşa cum a fost preconizat înainte de organizarea concursului, Vasile Popovici îi solicită ministrului Meleşcanu o întrevedere.

Septembrie 2017. Vasile Popovici este primit, la sediul MAE, de Teodor Meleşcanu. În timpul întrevederii l-a informat că este câştigătorul unui concurs care vizează postul respectiv. „Am plecat fără a avea un răspuns clar de la ministrul Teodor Meleşcanu cu privire la plecarea mea la post”, spune Vasile Popovici. Au urmat luni de tăcere…

29 mai 2018. Comisia constituită în mai 2017, care îl are preşedinte pe Teodor Meleşcanu, îl propune pentru funcţia de la Strasbourg pe fiul vitreg al ministrului, Sorin Pîrvulescu. Invocând pentru acesta „nevoia urgentă de ocupare a postului vacant de consul general al României la Strasbourg”.

4 iunie 2018. Neştiind de numire, Vasile Popovici îi trimite ministrului Meleşcanu un email, arătându-şi, din nou, interesul pentru acel post, reamintindu-i de concurs, de numirea sa şi de faptul că postul de Strasbourg urma să se elibereze… Nu a primit niciun răspuns.

28 iunie 2018. A fost publicată în Monitorul Oficial HG 454 prin care Sabin Pop era rechemat din postul de consul general la Strasbourg, în locul lui fiind trimis Sorin Pîrvulescu. Actul a fost semnat de premierul Viorica Dăncilă şi contrasemnat de ministrul Teodor Meleşcanu.

11 iulie 2018. Vasile Popovici îi trimite premierului Viorica Dăncilă o plângere în care acuză nelegalitatea acelui act administrativ comis de Teodor Meleşcanu, precizându-i că „această hotărâre de guvern nesocoteşze rezultatele concursului” şi aducându-i în atenţie „faptul scandalos că un ministru îşi numise într-o funcţie subordonată fiul vitreg”.

9 august 2018. Premierul respinge plângerea ca „neîntemeiată”.

14 septembrie 2018. Direcţia Management Resurse Umane a MAE îi transmite Consulatului General al României la Strasbourg că Sorin Pîrvulescu va fi trimis în misiune începând cu 26 septembrie.

24 septembrie 2018. Sorin Pîrvulescu transmite MAE că, „din motive personale, nu sunt în măsură să preiau această funcţie la data stabilită” şi că din 26 septembrie îşi va relua activitatea la Senatul României. MAE decide aşadar, în 24 septembrie 2018, printr-un memorandum semnat şi de Teodor Meleşcanu, amânarea preluării funcţiei, numindla Strasbourg un interimar, pe Remus Mărăşescu.

De ce a recurs Sorin Pîrvulescu la această mişcare, renunţând în ultimul moment la postul de la Strasbourg? Pentru a-l scăpa de răspundere penală pe tatăl său vitreg. Şi asta pentru că, în 29 august 2018, Parchetul General anunţa începerea urmăririi penale faţă de Teodor Meleşcanu pentru abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

 

Concluzia Parchetului General

Pentru că Sorin Pîrvulescu nu a apucat să preia postul – în care a fost numit cu încălcarea legii – şi nici să încaseze bani de la MAE, nici ca avans, pentru acea funcţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis clasarea cauzei, motivând că „faptele (abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unei persoane – n.r.) nu sunt prevăzute în legea penală”.

Procurorul de caz admite, totuşi, că Teodor Meleşcanu a încălcat criteriile de eligibilitate pentru a-şi favoriza fiul vitreg şi constată că Teodor Meleşcanu i-a cauzat lui Vasile Popovici „o vătămare a drepturilor sau intereselor legale”…

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.