Mario Vargas Llosa, onoarea în luptă cu oroarea

Mario Varga Llosa. Foto: Hola

Mario Vargas Llosa s-a stins din viaţă la 89 de ani (28 martie 1936 – 13 aprilie 2025). A reprezentat onoarea în luptă cu oroarea. Era un liberal care ştia unde duce iliberalismul. Un geniu literar, un intelectual public paradigmatic. Să se odihnească în pace… Mai joi, un text din 28 martie 2023.

 

Tragicul adevăr al vieţii: Mario Vargas Llosa împlineşte, pe 28 martie, 87 de ani. El este nu numai un formidabil romancier, dar şi un eseist de mare forţă, interesat, aş zice chiar fascinat, de pulsul ideilor în lumea de azi. În cartea sa de eseuri tradusă în engleză sub titlul Making Waves (Farrar, Straus and Giroux, 1996) sunt incluse texte despre Marx, Camus, Sartre, Simone de Beauvoir, Bunuel, Faulkner, Fernando Botero, despre Sendero Luminoso şi Nicaragua sandinista, despre invazia Cehoslovaciei în 1968 şi multe alte teme de maxim interes. Este publicată în volum scrisoarea adresată de Vargas Llosa, în 1971, lui Haydée Santamaria (fostă luptătoare de guerrillă devenită demnitară de vârf a regimului comunist avea să se sinucidă în 1980) în care îşi anunţa ruptura cu tirania castristă ca ripostă la prigoana declanşată împotriva scriitorului disident Heberto Padilla.

Despărţirea scriitorului peruvian de utopia absolută şi absolutistă de sorginte marxistă începuse de fapt în august 1968 când, în dezacord cu Fidel Castro şi atâţia intelectuali stângişti din America Latină, condamnase intervenţia militară din Cehoslovacia, suprimarea experimentului “socialismului cu chip uman” de către exponenţii socialismului tancurilor.

Mario Vargas Llosa nu a renunţat la idealul justiţiei sociale, însă a înţeles că aceasta este o simplă himeră în absenţa libertăţilor politice. În consens cu Camus, el susţine moralitatea limitelor, ideea că nu scopul scuză mijloacele, ci invers, că utopiile sunt indispensabile câtă vreme sunt relative şi se menţin în domeniul imaginaţiei, deci nu se transformă în reţete pentru subjugarea şi înjosirea individului.

Liberalismul lui Mario Vargas Llosa este unul al lucidităţii, al modestiei epistemice şi al decenţei. Adversar al oricărui despotism şi al religiilor seculare cu programe mântuitoare, al ersatz-milenarismelor, el nu şi-a limitat criticile la Castro, Ortega, Chavez, Maduro, Cristina Kirchner, Evo Morales. Indignările lui Vargas Llosa nu sunt selective. Despre generalul Augusto Pinochet a scris în termeni la fel de duri, numindu-l “un ucigaş şi un hoţ”. Critica radicalismului de stânga este pentru Vargas Llosa incompletă dacă se ignoră atrocităţile fasciste sau fascistoide. The Economist din 16 octombrie 2010 avea dreptate când scria: “…not only ss Mr. Vargas Llosa Latin America’s most accomplished writer, he is also a thinker who battles for democracy, the market economy and individual liberty”.

 

Recomandări de lectură:

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.