In memoriam Mario Vargas Llosa (1936-2025)

Mario Vargas Llosa, unul dintre cei mai importanți scriitori ai lumii, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a încetat din viață la vârsta de 89 de ani.

 

„Un formidabil povestitor și un strălucit eseist, Mario Vargas Llosa lasă în urmă o operă monumentală, în care a explorat ca puțini alții mecanismele dictaturilor, fragilitatea democrației, dilemele morale, violența și libertatea – întotdeauna cu o credință neclintită în puterea transformatoare a ficțiunii”, îl descrie Agenția Literară Carmen Balcells.

De-a lungul carierei sale literare de peste cinci decenii, a fost recompensat cu premii prestigioase, printre care: Premiul Cervantes, Premiul Principele de Asturias, PEN Nabokov Award și, în 2010, Premiul Nobel pentru Literatură i-a fost acordat „pentru cartografierea structurilor de putere și pentru imaginile pătrunzătoare ale rezistenței, revoltei și înfrângerii individului“. În 2023 a fost primit în Academia Franceză, ocupând cel de-al optsprezecelea fotoliu și devenind astfel unul dintre așa-numiții Immortels.

Mario Vargas Llosa a fost de două ori în România: în septembrie 2005, la București, când a susținut un dialog cu Gabriel Liiceanu, cu titlul „Chipuri ale răului în lumea de astăzi”, și în mai 2013, la Cluj, invitat pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al Facultății de Litere a Universității “Babeș-Bolyai”, unde a susținut un al doilea dialog cu Gabriel Liiceanu, „Despre ficțiune, literatură și civilizația umană”. Cele două dialoguri au apărut în volumul Chipuri ale răului în lumea de astăzi. Ficţiunea ca necesitate vitală, publicat la Editura Humanitas Fiction, în anul 2024.

În curtea Universităţii „Babeş Bolyai” Cluj Napoca. Foto: Nicu Cherciu

„Ce m-a tulburat cu adevărat pe parcursul dialogurilor mele cu Mario Vargas Llosa a fost gândul că aveam în față pe unul dintre semizeii tradiționali pe care îi numeam «clasici». Straniu era să descopăr că un asemenea personaj, făcut pe alt tipar decât al nostru, putea să aibă calitatea cu totul nedivină de a fi contemporanul meu. Putea fi zărit la o adică undeva, pe o stradă din Paris sau Londra, asemeni unui Cervantes sau Tolstoi rătăciți în secolul meu, deposedați de rama temporală a geniului și speriindu-mă asemeni unei năluci care schimbase dimensiunea lui illo tempore cu aceea profană a timpului meu… și, apoi, Vargas Llosa sosise pe neașteptate, părând că se întruchipase din însăși neliniștea primei mele lecturi. Apariția lui avea ceva din frumusețea unui dieu en crépuscule…”, spune Gabriel Liiceanu

Romancier, eseist, critic literar și jurnalist, Mario Vargas Llosa a devenit cunoscut pe plan internațional în anii 1960 cu romane precum Orașul și câinii (La ciudad y los perros, 1963; Humanitas, 1992; Humanitas Fiction, 2017), Casa verde (La casa verde, 1965; Humanitas, 2006; Humanitas Fiction, 2019) și una dintre capodoperele sale, Conversație la Catedrala (Conversación en La Catedral, 1969; Humanitas, 2016; Humanitas Fiction, 2021). În limba română, seria dedicată lui Mario Vargas Llosa a fost începută de Editura Humanitas în anul 1992 cu romanul Orașul și câinii, iar din 2016 este continuată de Editura Humanitas Fiction. În 2023 Mario Vargas Llosa a declarat că Le dedico mi silencio este ultimul său roman. Acesta va apărea la începutul anului 2026 la Editura Humanitas Fiction în seria de autor, în care au fost publicate până în prezent 26 de titluri.

 

Recomandări de lectură:

 

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.