Kathleen Kavalec: “Sărbătorim prietenia durabilă dintre Statele Unite și România”

Kathleen Kavalec. Foto: US Embassy Bucharest

În discursul susţinut de Ziua Independenței Statelor Unite, ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat că nu doar Ziua naţională a Americii e celebrată, ci şi prietenia durabilă cu România și consolidarea Parteneriatului strategic, dând, totodată, asigurări că angajamentul față de democrație este în centrul atenției. Redăm mai jos discursul diplomatului american, susţinut la recepția organizată de Ambasada SUA la Bucureşti în preambulul zilei de 4 iulie.

 

“Este o onoare să sărbătorim Ziua Independenței Americane aici, în București, alături de dumneavoastră. Vă mulțumim că sunteți alături de noi.

În această seară, marcăm cea de-a 248-a aniversare a independenței americane, cel de-al 27-lea an al parteneriatului strategic între SUA și România și prietenia durabilă dintre țările noastre. (…) Declarația de Independență semnată acum 248 de ani, pe 4 iulie, a marcat nașterea Statelor Unite ale Americii. Națiunea noastră a fost fondată pe idealurile libertății, egalității și căutării fericirii, precum și pe valorile durabile ale democrației și statului de drept. Acestea ne-au ghidat țara prin secole de dezvoltare, provocări și progres.

Această sărbătoare ne amintește că aceste valori democratice sunt aspirații universale care rezonează cu oameni din întreaga lume, inclusiv cu prietenii noștri din România. Parteneriatul nostru strategic cu România este construit pe valori democratice comune, relații economice, legături profunde între oameni și cooperare în domeniul securității și apărării. Ca parteneri și aliați în NATO, angajamentul nostru față de România este de neclintit și esențial pentru protejarea valorilor noastre comune și a modului nostru de viață.

Felicitări României pentru aniversarea a 20 de ani în NATO, în acest an. După cum a spus recent Președintele Biden, România a depășit toate așteptările ca aliat puternic. Așteptăm cu nerăbdare să sărbătorim cu dumneavoastră săptămâna viitoare cea de-a 75-a aniversare a NATO, o alianță care a devenit mai mare, mai puternică și mai unită ca niciodată. Pe măsură ce sărbătorim în această seară, onorăm tenacitatea și speranța ambelor noastre națiuni. Gândul nostru se îndreaptă, de asemenea, către prietenii noștri din Ucraina, care continuă să sufere din cauza războiului ilegal, neprovocat și oribil declanșat de Rusia.

Domnule Președinte, vom fi mereu recunoscători poporului și guvernului român pentru sprijinul neclintit acordat poporului ucrainean în momentul lor de cumpănă. Ați oferit un sprijin umanitar, politic, economic și militar semnificativ vecinilor dumneavoastră. Și știu că România este pregătită să ajute la reconstrucția Ucrainei, atunci când va veni acel moment de importanță majoră.

Angajamentul nostru comun față de democrație este în centrul atenției în acest an, deoarece peste 60 de țări – care cuprind aproape jumătate din populația lumii – organizează alegeri, inclusiv în țările noastre. Alegerile sunt o sărbătoare a democrației, ocazia de a ne reînnoi angajamentul față de alegeri libere și corecte, de a ne apăra discursul politic de dezinformare și instigare la ură și de a alege lideri care ne unesc pentru a construi un viitor mai bun. Pe măsură ce votăm, contribuim la forța durabilă a democrației în întreaga lume.

Ca aliați și parteneri, Statele Unite și România cooperează în multe domenii, inclusiv economie și cultură. Pentru recepția din acest an de Ziua Independenței, am ales să sărbătorim cooperarea noastră în lumea filmului, un mijloc de a ne împărtăși poveștile, visele și valorile. Industria noastră cinematografică prezintă diversitatea și dinamismul care definesc experiența americană. De la eroismele western-urilor clasice până la viziunile futuriste ale science fiction-ului, filmele noastre au inspirat publicul din întreaga lume și au oferit o privire asupra modului de viață american. Și cinematografia românească a adus contribuții semnificative în lumea filmului. Filmul românesc este renumit pentru creativitatea și modul său inovator de a povesti. Regizorii români au câștigat recunoaștere globală pentru producțiile lor puternice și provocatoare.

Înainte de Revoluția din 1989, pentru mulți români, filmele americane erau o fereastră rară și prețioasă către lumea exterioară. Ele erau o sursă de inspirație, oferind speranță și o conexiune la experiența umană mai largă, dincolo de granițele României. Filme precum Războiul stelelor, al lui George Lucas, și Nașul, al lui Francis Ford Coppola, au oferit mai mult decât distracție; au aprins imaginația și au trezit sentimentul posibilului. Irina Nistor, pe care am avut recent onoarea să o întâlnesc, a dat literalmente voce ideilor și opiniilor absente din discursul public românesc.  Așadar, este firesc ca producătorii americani să fie doritori de a colabora cu industria de film românească, numeroase filme americane fiind produse în România, cum ar fi Cold Mountain, care a primit Oscarul și care a făcut cunoscută în lume frumusețea naturală a României.

Mai recent, am fost martori la lansarea mai multor serii populare filmate în România, inclusiv Hatfield & McCoys, succesul mondial Wednesday și The Grey House. Cineaștii de top vin în România pentru peisaje, povești și experții în producție de film. Nu voi uita niciodată ziua în care m-am întâlnit întâmplător cu Francis Ford Coppola, care turna filmul Tinerețe fără tinerețe pe Șoseaua Kiseleff din București! Abilitățile și talentele românești au fost evidențiate recent la premiile Emmy de la Hollywood pentru munca depusă la serialul de succes Wednesday. Cei care ați văzut serialul, veți recunoaște unele dintre obiectele de recuzită în decorul nostru din această seară, inclusiv un camion roșu și canoe din celebra cursă din film!

Dar cinema-ul nu este doar divertisment, este și un motor important de creștere economică. Producțiile de film aduc investiții majore, creează locuri de muncă și fac cunoscute locurile în care sunt filmate, atrăgând turiști dornici să vadă unde s-a întâmplat magia. De exemplu, fanii din întreaga lume vin în număr mare la Palatul Cantacuzino din Bușteni pentru a vedea locația faimoasei “Academia Nevermore”, din Wednesday.

Prin urmare, salutăm decizia recentă a Guvernului român de a reînființa un program de stimulente pentru realizarea de filme, care sperăm să atragă mai multe producții de film americane în România.  La o scară mai largă, sunt încântată să observ că investițiile și comerțul dintre SUA și România continuă să crească. În 2023, comerțul cu bunuri și servicii între Statele Unite și România a atins un record de 7,1 miliarde de dolari, iar tendința continuă să fie pozitivă în toate sectoarele economice. De asemenea, schimburile educaționale continuă să se aprofundeze și să se extindă datorită sprijinului bilateral pentru Comisia Fulbright Româno-Americană și al altor organizații care promovează astfel de conexiuni.

Așadar, în această seară, sărbătorim prietenia durabilă dintre Statele Unite și România și consolidarea și aprofundarea parteneriatului nostru. (…)”.

 

 

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

4 Comentarii

  1. LevSt. spune:

    „…cinema-ul … motor de crestere economica…”___–____absolut adevarat, insa succesul deriva -in primul rand- din realism si nu cum a fost cinematografia romaneasca dinainte de „89, bazata pe ideologii si dulcegarii de’a dreptul copilaresti, desigur cu exceptiile de rigoare, cumva, inevitabile///-II-„…Inainte de revolutia din 1989…” ///2- Revoluția oranj
    „Suntem în mijlocul celei de-a doua Revoluții Americane, care va rămâne fără vărsare de sânge dacă stânga o va permite.” (Kevin Roberts, președinte al Heritage Foundation)

    (Ciprian Cucu-09.07.2024)
    „…Asta e revolutia orange,o intoarcere spre…”____–___la noi nici macar de asa ceva nu este vorba, la noi totul „este atza”, clerul si nomenclatura politica s-au prelungit doar si si-au atribuit ( si retribuit) mai multe false indatoriri ( platite pe masura aparentelor !) si si-au disipat responsabilitatile, in timp ce tot ei inglobeaza si „capitalistii”, clerul si politicul sunt cei care detin marele capital si exploateaza „la vrere”( si la vedere), masele , de unde -pentru imagine si reusita manipularii- mai este lasat cate un amarastean sa faca si el avere, chiar de milioane…Dar NUMAI 1 sau 2-3 LA milion, grosul capitalistilor sunt politicienii, mai marii(si regionali si locali) din administratie si popimea, in special cea sub controlul bor-ului, adica sub controlul lui danaila cel Belzebut…

  2. LevSt. spune:

    „…egalitatii si cautarii fericirii…”///2-_”…sunt din România, abia am venit, e prima oară aici’. Tot ce am primit a fost un ‘Ok’…Sigur ați auzit că se plâng oamenii de mâncare, că nu este de bună calitate” … „Plus condițiile de muncă, oamenii muncesc extrem de mult, 80 de ore pe săptămână e o normalitate….”( Studentă din România, dezamăgită de experiența din SUA. De ce s-a întors acasă după 5 ani ( Ziare.com)-2 Aproape un sfert dintre români, cel mai mare procent din UE, nu și-au permis în 2023 carne, pește sau un echivalent la masă…Datele Institutului Național de Statistică arată că 4 milioane de români trăiesc în sărăcie,..’___–___iata o monstra de „d-l Goe, varianta female”, daca capriciile ei nu au fost satisfacute, nimic nu mai este OK…Si, de aici, minciuni si inca aiurea, daca ar fi vorbit despre droguri, arme, mai ziceai ca este la obiect, insa ” mancare proasta?! Sa fim seriosi, USA este singura tara din lume unde gasesti cel putin ZECE MII de feluri de mancare, pe retete mai din toata lumea, si la preturi de oricine isi permite, iar o mancare „buna” ( cu sensul si de SANATOASA, ti-o poti pregati acasa, cu ingrediente proaspete si ieftine,DAR trebuie sa muncesti putin, nu? Iar despre „80 de ore de munca pe saptamana”, chiar ca bate campii,norma -destul de raspandita- este 36 ore /saptamana, adica full-time ce vine cu toate beneficiile, insa nimeni nu te obliga sa nu muncesti cat vrei si cat poti, dac vrei sa devii milionar de tanar, sau esti mare iubitor de cocaina….Ca ea se simte mai bine in Romania, este o chestie personala, dar mai degraba cred ca sotul ei a venit cu 30-40 de mii de dolari si au deschis o afacere care le aduce profit, asa ca nu prea mai trebuie sa munceasca…Ceace, la fel NU este imputabil, dar nici aruncatul cu rahat in ventilator, nu este o.k….

  3. LevSt. spune:

    „…Romania… aliat puternic…”///2-Cum arată pentru România posibila președinție a Kamalei Harris în SUA: ”Face parte dintr-o administrație care a gestionat prost crizele”
    ( Maria Dinu Luni, 22 Iulie 2024, ora 21:28 -Ziare.com)( analistul George Rapa…)__–__ dimpotriva, administratia Biden a facut una bella figura in toate ocaziile, mai ales pe partea economica, care conteaza cel mai mult…Mai jos 2 comentarii de pe Presshub, de la art.Joe Biden se retrage din cursa electorală pentru președinția SUA (Bianca Iosef-21/07/2024)
    LevSt. 22/07/2024 LA 21:20
    Comentariul dvs. așteaptă să fie moderat
    J.Biden, un batran intelept, care a inteles ca retragerea este cel mai bun lucru si pentru partid si pentru natie si pentru el insusi, se va ramane cu o impresie placuta despre el, chiar usoara compasiune pentru ca este lovit cu una dintre neajunsurile batranetii, nu toata lumea imbatraneste egal, oricum, din punct de vedere fizic, J.B. are un BMI ideal, cece presupune ca va mai trai multi ani, spre deosebire de D.Trump, care este supraponderal( putin zis!) si poate fi „traznit”( atac de inima sau atac cerebral) oricand, indiferent de medicatia luata…///
    2- LevSt. 23/07/2024 LA 2:10
    Comentariul dvs. așteaptă să fie moderat/- pentru conformitate , un comentariu de la inceputul anului trecut, de pe R-22, de la art. lui C.Campeanu, „Vesti proaste pentru Kiev, din America”-o2-o7-2023…”Iar despre republicani/democrati si J.Biden, destul de probabil JB NU va mai incerca un nou mandat, si o va propulsa pe vicepresedinta , astfel vor fi mai siguri de victorie, vor avea sprijinul masiv al tuturor grupurilor rasiale(ceva mai putin de la albi), inclusiv al femeilor din toate gruparile, si -cu siguranta, intens- al feministelor si chiar al barbatilor care agreaza cu miscarea feminista..

  4. LevSt. spune:

    „…sa fie pozitiva in toate sectoarele economice…”///2-Politica economică post-Biden poate afecta și economia României
    Politica economică a SUA, încă incertă, ne va influența indirect, dar dramatic economia, de aceea politicienii noștri trebuie să o înțeleagă și să-și regândească strategiile.(Lidia Moise-23.07.2024)
    „…ne va influenta indirect…”___–-___scenariul a devenit „deja vu”, se stie ca daca America tuseste, restul lumii face guturai, deci influenta (directa sau ind.), va afecta mai toata lumea, inclusiv -mai ales- tarile cu economii slabe, precum Romania…Totusi, o speranta inca exista, aceasta influenta poate fi si pozitiva, nu numai negativa, iar -in realitate- o mare parte a ecuatiei este chiar Romania, daca stie/sau nu, sa exploateze situatia…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.