Jean-Marie Lehn, laureat Nobel în chimie, Doctor Honoris Causa al UVT (P)

Jean-Marie Lehn. Foto: UVT

Cercetătorul Jean-Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1987,  a primit azi titlul de Doctor Honoris Causa la Universităţii de Vest din Timişoara.

 

După ceremonia de decernare a titlulului de Doctor Honoris Causa care a avut loc în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara, marţi, 11 aprilie, Jean-Marie Lehn a susţinut o conferință, transmisă în direct de TVR

Academicianul francez a fost laureat în 1987 cu Premiul Nobel pentru Chimie alături de alți doi cercetători, pentru munca depusă în sinteza criptanzilor. Acordarea distincției a fost motivată de faptul că Jean-Marie Lehn a găsit în 1969 molecule înrudite, pe care le-a numit „criptand”, prin care este posibilă crearea de compuși chimici, în reacții chimice care au un impact semnificativ asupra proceselor biologice.

Foto: UVT

Evenimentul face parte din seria de conferinţe La UVT, Cultura este Capitală!, inclusă în programul cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, finanțat de PrimăriaTimișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, având ca partener principal CTP.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.