Gala Corneliu Coposu, la Timișoara
La împlinirea a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției Române și de la căderea regimurilor comuniste în Europa de Est, Fundația Corneliu Coposu organizează Gala Corneliu Coposu, la Timișoara. Invitatul special al acestei ediții este Thierry Wolton, cel mai relevant istoric contemporan al comunismului mondial, care va susține o conferință despre căderea comunismului în Europa de Est în 1989 și impactul acestei doctrine față de lumea de acum și din viitor.
Duminică, 10 noiembrie, de la ora 10, va avea loc Sfânta Liturghie Arhierească și un parastas în memoria lui Corneliu Coposu (20 mai 1914 – 11 noiembrie 1995), la Biserica Greco-Catolică „Nașterea Maicii Domnului”, din Piața Mitropolit Alexandru Șterca Șuluțiu, din cartierul Fabric. De la ora 16, va fi organizată o vizită la Memorialul Revoluției din Timișoara. De la ora 17, tot la sediul Memorialului Revoluției, va avea loc lansarea cărții Corneliu Coposu – File dintr-un jurnal interzis, 1936-1947, 1953, 1967-1983, ediția a II-a, eveniment care va fi moderat de Cosmin Budeancă și îi va avea ca invitați pe Doina Alexandru și Tudor Călin Zarojanu.
Luni, 11 noiembrie, de la ora 11.30, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara va avea loc dezbaterea cu titlul „Am învățat să fim liberi? 35 de ani de la Revoluție”, la care vor vorbi Thierry Wolton, Brîndușa Armanca, Marina Constantinescu, Alexandru Gussi, Antonie Popescu și Dănuț Iacob. Moderatorul dezbaterii va fi Ion-Andrei Gherasim.
Tot luni, 11 noiembrie, de la ora 19, la Opera Națională Română din Timișoara, va avea loc Gala Corneliu Coposu, prezentată de Marina Constantinescu. Thierry Wolton va susține conferința despre căderea comunismului în Europa de Est în 1989 și impactul acestei doctrine față de lumea de acum și din viitor. Aceasta va fi urmată de un recital extraordinar susținut de soprana Teodora Gheorghiu Spiess, baritonul Sorin Coliban și pianista Diana Ionescu. În aceeași seară vor fi premiați câștigătorii concursului de eseuri pe tema „Cum ar fi evoluat România dacă ar fi fost legiferat punctul 8 al Proclamației de la Timișoara?”, alternativa la această temă fiind „A căzut într-adevăr comunismul în 1989? Dacă da, cine îl regretă? Dacă nu, ce urmează?” Concursul ajuns la ediția a IX-a, s-a adresat elevilor, studenților, masteranzilor și doctoranzilor din sistemul universitar românesc, din Basarabia, din Bucovina și din cel european. Lucrările vor fi publicate în Memoria – revista gândirii arestate.
Biletele pentru evenimentul de la Opera Națională au fost puse deja în vânzare și pot fi achiziționate pe platforma eventbook.ro. Veniturile obținute din vânzarea biletelor la acest eveniment – organizat de Fundația Corneliu Coposu -, precum și donațiile făcute vor fi destinate construcției Bisericii Memorial Coposu din Bobota, satul natal al lui Corneliu Coposu.
Recomandări de lectură:
- Thierry Wolton: „Încă nu se conștientizează că realizarea comunismului este consecința comunismului idealizat”
- Jurnalistul şi istoricul Thierry Wolton: „Comunismul este ca un cancer”
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News