Documentarul „Cazul inginerului Ursu”, proiectat la Timişoara

Gheorghe Ursu. Foto: Arhiva Andrei Ursu

Cazul inginerului Ursu, un documentar zguduitor despre căutarea dreptății într-un sistem care i se opune făţiş, va fi proiectat la Timişoara, în prezenţa lui Andrei Ursu, fiul fostului disident anticomunist Gheorghe Ursu. După proiecţie, Andrei Ursu va intra în dialog cu publicul.

 

Cazul inginerului Ursu, un documentar în regia lui Liviu Tofan şi Şerban Georgescu, va fi proiectat la Cinema Victoria sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 20. Alături de Andrei Ursu la eveniment va fi prezent şi Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara. Proiecţia va fi urmată de o sesiune de întrebări din partea publicului şi răpunsuri.

De peste 30 de ani Andrei Ursu luptă pentru a face cunoscut adevărul despre moartea tatălui său, Gheorge Ursu, ucis în arestul Securității, în 1985, după ce a denunțat decizia lui Ceaușescu de a opri consolidarea clădirilor afectate de cutremurul din 4 martie 1977. Seismul, cu o magnitudine de 7.4 grade pe scara Richter, a lăsat în urmă peste 1500 de morți, zeci de clădiri dărâmate și alte mii avariate. Imediat după, sub îndrumarea directă a aparatului comunist de stat, a început evaluarea și consolidarea clădirilor afectate.

La fix patru luni de la cutremur, în 4 iulie 1977, Nicolae Ceaușescu i-a convocat pe toți cei implicați în reconstrucție – ingineri, arhitecți, autorități locale –, interzicându-le, sub amenințarea cu închisoarea, să continue orice demers legat de lucrările de consolidare.

În sală se află și inginerul Gheorghe Ursu, singurul care a denunțat ordinul criminal al dictatorului, într-o scrisoare anonimă trimisă și citită la Radio Europa Liberă. Asta l-a costat viața, câţiva ani mai târziu, în noiembrie 1985, murind în urma bătăilor şi a torturii la care l-a supus Securitatea.

Şerban Georgescu, Andrei Ursu şi Liviu Tofan. Foto: Facebook / Cazul inginerului Ursu

După căderea regimului comunist în 1989, fiul său, Andrei Ursu, a început să caute dreptatea aducându-i în fața justiției pe cei doi foști ofițeri de Securitate responsabili de moartea tatălui său: Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș.După un proces cu o mulțime de respingeri, disjungeri și amânări din partea justiției române, criminalii sunt încă liberi.

Filmul urmărește complicatul drum al lui Andrei Ursu spre un adevăr care, în fond, ne privește, în egală măsură, pe toți. Obiectivul camerei de filmat surprinde cu emoție strânsa legătură dintre un tată și fiul său, o legătură care, asemenea unui stâlp de rezistență bine proiectat de un inginer constructor, a sfidat toate cutremurele ultimelor decenii.

Documentarul Cazul inginerului Ursu, produs de Kolectiv Film în coproducție cu Fundația „Gheorghe Ursu”, Victoria Film, Asociația Follow Art și Societatea Română de Televiziune, a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Biletele pentru proiecţia de la Timişoara au fost puse în vânzare, putând fi cumpărate şi online, de pe pagina web a Cinema Victoria.

 

Recomandări de lectură: 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.