6.800 de volume Humanitas Junior, pentru 34 de şcoli din ţară
De Ziua Națională a lecturii, la mijlocul lunii februarie, Humanitas Junior și Fundația Humanitas Aqua Forte, cu sprijinul DEDEMAN, au lansat proiectul „Fundație pentru Educație. Construim împreună biblioteci școlare!”. După o campanie de o lună, spre 34 de școli din țară vor pleca 6.800 de volume Humanitas Junior.
Menit să încurajeze cititul în rândul elevilor, proiectul „Fundație pentru Educație. Construim împreună biblioteci școlare!” s-a concretizat printr-un concurs ce a dat prilejul școlilor care nu au biblioteci sau au fonduri de carte învechite ori neîndestulătoare să câștige premii constând în cărți noi și frumoase din colecția Humanitas Junior.
La concurs s-au înscris peste 300 de școli din toată țara, reprezentate de cadre didactice sau bibliotecari, care au trimis pe adresa editurii mesaje, unele dintre acestea cu povești și fotografii, din care organizatorii concursului au aflat că situația multor biblioteci școlare este îngrijorătoare: „Adesea cărțile aflate la dispoziția elevilor sunt foarte vechi și deteriorate, unele atât de îndepărtate de interesele copiilor și de lumea în care trăim, încât nu-și mai află locul și rostul pe rafturi. De asemenea, multe dintre acestea sunt expirate moral, iar cele din programa școlară sunt extrem de puține. Din fericire, există profesori entuziaști și creativi, care fac eforturi susținute pentru a le insufla elevilor dragostea pentru lectură, cu mijloacele pe care le au la dispoziție, ba chiar uneori cumpărând cărți din propriile venituri pentru a suplini lipsa acestora din bibliotecile școlare.”
Așa după cum reiese din mesajele primite pentru concurs, o bună parte dintre școlile participante sunt din mediul rural sau din orașe mici și au elevi provenind din familii cu venituri modeste, pentru care achiziționarea unei cărți reprezintă un efort considerabil. În special pentru acești copii, școala și educația sunt calea cea mai la îndemână pentru a dobândi succesul în viață. De aceea, accesul la cărți este crucial, fiind primul pas în această direcție.
După o campanie de o lună, intens promovată pe postul de radio Europa FM, la finalul concursului, în urma tragerii la sorți, 34 de școli vor primi fiecare, grație sprijinului din partea companiei Dedeman, câte 200 de cărți Humanitas Junior. Astfel, spre școlile din toată țara vor pleca în total 6.800 de volume pentru copii cu vârstele între 6 și 14 ani, acoperind domenii precum carte ilustrată, romane grafice și benzi desenate, beletristică, de la literatură clasică, din programa școlară, până la romane contemporane, carte științifică și de informare (atlase, enciclopedii).
Nu este prima oară când cărțile Humanitas Junior ajung, prin implicarea companiei DEDEMAN, în biblioteci școlare din întreaga țară. În anul 2022, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la înființarea companiei, 30 de şcoli din zone defavorizare au primit donații substanțiale din cărțile Humanitas și Humanitas Junior în cadrul proiectului „Fundație pentru Educație. Carte cu Carte“.
Inițiativa pornită în 2022 și reluată anul acesta are șanse să devină o tradiție importantă, care să continue în anii ce vor veni și care să repună în drepturi educația și cultura scrisă, spun reprezentanţii Humanitas.
„Suntem bucuroși să fim parte din acest proiect nobil și apreciem din inimă angajamentul și eforturile tuturor partenerilor implicați. Educația unui copil se conturează și sporește cu fiecare pagină citită, de aceea lectura este o piatră de temelie în construirea viitorului său. Ne dorim ca această inițiativă să inspire și să aducă schimbări pozitive în societatea noastră, consolidând astfel importanța educației și a culturii scrise spre un viitor plin de speranță și prosperitate”, declară Dragoș Pavăl, președinte DEDEMAN.
Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas, spune că „educația, cărțile, bucuria de a le avea la-ndemână într-o bibliotecă împrospătată cu ce e mai nou și mai bun de citit, lectura: iată cheile care pot deschide pentru cei tineri cele o mie și una de uși înspre un destin împlinit personal, profesional, spiritual. Bucuria și recunoștința de a avea un partener ca Dedeman în demersul de a sluji educația sunt cu atât mai mari, cu cât știu bine ce mici sunt resursele pe care școlile din România le pot aloca bibliotecilor.”
„Suntem onorați să fim și anul acesta parte din inițiativa Humanitas, parte din etapa de formare a unor copii cu un potențial uriaș, parte din viața fiecăruia dintre ascultătorii noștri. Continuăm astfel un parteneriat de tradiție și un demers menit să ofere șanse la educație tuturor copiilor”, declară, la rândul său, Radu Constantinescu, director programe la Europa FM.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News