Rodica Mandache, Premiul pentru întreaga carieră, la Premiile Gopo 2024

Rodica Mandache. Foto: Gala Premiilor Gopo

Cariera de peste șase decenii a actriței Rodica Mandache va fi recompensată cu Premiul pentru întreaga carieră în cadrul Galei Premiilor Gopo, eveniment ajuns la cea de a 18-a ediţie. Gala va avea loc în 29 aprilie, la Teatrul Național din București.

 

Născută la Iași, în 13 aprilie 1943, Rodica Mandache a urmat studiile teatrale în București, absolvind Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, promoţia 1964, clasa profesorilor Octavian Cotescu și Pop Marțian.

În anul 1963, debutează pe marele ecran în comedia Un surâs în plină vară (regia Geo Saizescu), alături de Sebastian Papaiani, Florina Luican și Dem Rădulescu. Alături de Sebastian Papaiani o întâlnim și în Eu, tu şi Ovidiu (regia Geo Saizescu, 1977), în rolul Corneliei. În 1976, obține un rol în filmul Povestea dragostei, regizat de Ion Popescu Gopo, în care a jucat alături de Eugenia Popovici, Mircea Bogdan și Marian Stanciu. Urmează Iarba verde de acasă (1977), debutul regizoral în lungmetrajul de ficţiune al lui Stere Gulea, apoi în comedia Iarna bobocilor (1977), în regia lui Mircea Moldovan. În filmele lui Sergiu Nicolaescu se remarcă în comedia Nea Mărin miliardar (1978), în rolul reporterei belgiene, iar în 1981, în lungmetrajul Înghiţitorul de săbii, regizat de Alexa Visarion, alături Mircea Albulescu, George Constantin, Victor Rebengiuc și Ştefan Iordache, unde o joacă pe Vetuța.

În 1982, o vedem pe marile ecrane în rolul Serafica din comedia Buletin de Bucureşti, în regia lui Virgil Calotescu, alături de Mircea Diaconu și Catrinel Dumitrescu, iar în 1985, ,,cu o Rodica Mandache «au­trement coiffee!», la propriu și la figurat, pe post de mică mare maestră a combinațiilor matrimoniale” (Eva Sîrbu în Cinema nr. 11, 1985) în filmul Căsătorie cu repetiţie, care continuă peripeţiile personajelor din Buletin de Bucureşti.

După căderea comunismului, joacă în Telefonul (regia Elisabeta Bostan, 1991), alături de Mircea Diaconu și Carmen Galin. A urmat lungmetrajul Somnul insulei (1993), adaptare a romanului Al doilea mesager, de Bujor Nedelcovici, film recompensat cu Premiul special al juriului Makhila de argint (Aracho, 1994).

Printre cele mai recente roluri pe marile ecrane se numără Puzzle (regia Andrei Zincă, 2012), unde joacă alături de actorii Dan Nuţu, Adrian Titieni și Ioana Pavelescu. În 2020, joacă alături de István Téglás, Mădălina Craiu și Andi Vasluianu în filmul Luca, în regia lui Horațiu Mălăele. Pentru rolul Floarea Platicii, din acest film, Rodica Mandache a obținut din partea Uniunii Cineaștilor din România Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar. Cel mai recent rol al său pe marile ecrane a fost în #dogpoopgirl (regia Andrei Huțuleac, 2020), film care a obținut numeroase premii naționale (Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut la TIFF, 2021) și internaționale.

A jucat în numeroase spectacole la Teatrul Naţional şi la Teatrul Odeon din Bucureşti, fiind una dintre cele mai iubite actrițe. În teatru, unul dintre rolurile sale de referinţă este Maria Panait (Doruleţ), din adaptarea pentru televiziune a piesei lui Tudor Mușatescu, Visul unei nopţi de iarnă, în care a jucat alături de Florin Piersic. De-a lungul carierei sale excepționale, a jucat în spectacole regizate de Radu Afrim, Alexandru Dabija sau Dinu Cernescu.

Contribuția Rodicăi Mandache adusă teatrului și filmului românesc a fost recompensată, de-a lungul vremii, cu numeroase distincții. Printre acestea se numără Premiul Uniter pentru întreaga activitate (2020), Premiul onorific de popularitate pentru rolul din spectacolul Trei generaţii la Festivalul Internaţional de Dramaturgie Contemporană din Braşov (2017), Premiul Confidenţial pentru spectacolul Un tramvai numit dorinţă (regia Dinu Cernescu, 2013), Premiul pentru întreaga activitate la Premiile Municipiului București pentru Artă și Cultură, secțiunea Artele Spectacolului (2009), Premiul UNITER pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru Adel din joi.megaJoy (regia Radu Afrim, 2007).

Premiul pentru Întreaga Carieră, oferit de Apa Nova, o companie Veolia, îi va fi înmânat în cadrul Galei Premiilor Gopo 2024. Evenimentul va avea loc în 29 aprilie și va fi transmis în direct pe Voyo, TIFF Unlimited și pe premiilegopo.ro.

Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, Babel Communications și Dacin Sara.

 

 

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.