De ce cred că Domnul Nicolae Manolescu e încă cel mai potrivit președinte al USR


Marcel TolceaÎnainte de 1989, eu credeam că Domnul Nicolae Manolescu locuiește într-un batiscaf. De unde nu iese decât pentru a cumpăra puțină fotosinteză cu ajutorul căreia se hrănea. Cred că la un meci de tenis pe Arena Electrica – acolo unde mitologicul Holender a ales să îi fie plasat bustul de bronz –, Domnul Ciocîrlie mi-a spus că Domnul Manolescu nu are subconștient. E drept, eu credeam același lucru despre Domnul Ciocîrlie, dar asta s-a dovedit fals mai târziu.

Nu însă despre Nicolae Manolescu de atunci este vorba în ultima vreme, ci despre cel care conduce de mai mulți ani Uniunea Scriitorilor. Și despre cel care e contestat de alți scriitori, între care se află și unii care îmi sunt prieteni apropiați.

Despre acest Nicolae Manolescu eu cred că, deocamdată, continuă să fie cel mai reprezentativ președinte al USR.

Ca să se înțeleagă mai bine: nu am funcții în USR, nu sunt citat, pe drept cuvânt, nici în „Istoria literaturii”, nici în antologiile de articole, deși Domnul Manolescu a scris despre mine la data debutului editorial.

Dar nici nu sunt un adulator al Domnului Manolescu. Fiindcă, de pildă, continuu să cred că Domnul Gabriel Chifu este încă în cel mai adânc adăpost față de ceea ce vor criticii să îl convingă că scrie!

Nu îmi place deloc nici miruitul Vosganian.

Mormăi și acum în barbă despre cum s-au acordat unele premii ale USR, inclusiv atunci când cartea mea de poezii a fost așezată deoparte, m-au iritat câteva atitudini ale Domnului Manolescu față de unii colaboratori. Dar tot nu pot transfera scepticismul meu într-un asemenea absurd axiologic încât să juisez la gândul că Domnul Cristian Teodorescu ne va fi, de acum înainte, liderul care ne vorbește în limba noii onestități. Dar ne privește, distal, prin scutul lui Perseu, fiindcă nu are exercițiul privirii în ochi.

Și, ca să fiu sincer până la capăt, Domnului Manolescu îi datorez multe lucruri. În virtutea cărora și, desigur, în virtutea unui elementar reflex moral, am ținut să fiu alături în Aula Magna a UVT astăzi (28 martie – n.r.), la conferința Domniei Sale.

 

Articol publicat şi pe blogul La Tolce Vita.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.