CJ Timiş a semnat un contract fără să ştie concret pe ce dă banii
Consiliul Judeţean Timiş, condus în mandatul 2016-2020 de social-democratul Călin Dobra, a încheiat un contract în baza unui proiect care i-a fost propus, proiect în valoare de 288.888 de lei, adică aproape 60.000 de euro. Contractul a fost semnat rapid, fără ca reprezentanţii CJ Timiş să ştie concret pentru ce alocă banii.
Proiectul numit “Prima zi de şcoală!” i-a fost propus Consiliului Judeţean Timiş de Asociaţia Ludmila Vidraşcu, din Bucureşti, la sfârşitul lunii iunie. În iulie era deja aprobat, iar banii – alocaţi fără licitaţie. Proiectul, potrivit contractului, se desfăşoară în perioada iulie-decembrie 2020 şi vizează punerea la dispoziţia elevilor din clasa pregătitoare din Timişoara a unui “pachet alcătuit din titluri de carte corespunzătoare nivelului de vârstă, cât şi un penar şi soluţii de igienizare”.
În Formularul de propunere a proiectului întocmit de CJ Timiş nu se menţionează, însă, câte pachete vor fi oferite de cei 288.888 de lei, nici ce conţine concret fiecare pachet, adică produsele şi valoarea fiecăruia dintre ele. Se menţionează doar că este vorba despre: un penar cu 32 de instrumente (creioane colorate, carioci, pix, creion, ascuţitoare, radiier, orar şi tabel cu tabla înmulţirii), un pachet cu 15 şerveţele antibateriene şi dezinfectante Hygienum şi un gel antibaterian şi dezinfectant de 50 ml Alka-Gel. De asemenea, nu se precizează câte cărţi vor fi oferite fiecărui copil, nici ce titluri, nici de la ce editură. Cu toate, acestea, proiectul a fost aprobat spre finanţare.
Într-o a doua cerere de informaţii – întrucât răspunsul la prima nu aducea clarificări –, am solicitat să ni se comunice: câte pachete sunt achiziţionate conform contractului, ce conţine fiecare pachet şi care este valoarea fiecărui produs în parte, ce titluri de cărţi conţine fiecare pachet şi la ce editură sunt tipărite acestea. Un aspect interesant, dat fiind faptul că preşedintele Asociaţiei Ludmila Vidraşcu, Dan Vidraşcu, este directorul general al Editurii Litera.
Răspunsul CJ Timiş este însă stupefiant. Din acesta rezultă că a acceptat proiectul, a încheiat contractul de finanţare – de data aceasta ni se transmite că pe suma de 120.000 de lei –, fără să ştie nimeni, însă, pentru câte pachete şi pentru ce anume au fost alocaţi aceşti bani.
Conform contractului de finanţare, încheiat în 3 august 2020, între CJ Timiş şi Asociaţia Ludmila Vidraşcu, “suma de 120.000 de lei prevăzută pentru derularea evenimentului cultural «Prima zi de şcoală», se acordă după finalizarea proiectului cultural, toate plăţile urmând să se efectueze în baza facturilor emise de către beneficiar. Ca atare, contract de finanţare nu conţine detaliile solicitate, acestea fiind disponibile după efectuarea decontului aferent proiectului”, transmite CJ Timiş. Menţionând apoi că, “procedural, cheltuieliel eligibile care nu sunt justificate corespunzător de către beneficiar, în conformitate cu prevederile Ghidului de eligibilitate pentru finanţarea nerambursabilă din fonduri publice a proiectelor cultural-artistice şi de tineret pe anul 2020 în judeţul Timiş, aprobat prin Hotărârea CJ Timiş nr. 37/2020, pot să fie refuzate de finanţator la decont sau pot să fie aprobate la plată parţial. Finanţatorul îşi rezervă dreptul ca, în cazul în care un dosar de decont nu respectă cerinţele de formă descrise în Ghidul de eligibilitate pentru finanţarea neramburasilă din fonduri publice a proiectelor cultural-artistice şi de tineret pentru anul 2020, în judeţul Timiş, acesta să poată fi returnat imediat după înregistrarea lui de către autoritatea contractantă. În cazul în care se începe verificarea dosarului de decont şi sunt constatate erori semnificative, dosarul poate fi, de asemenea, returnat. Ambele proceduri sunt efectuate în baza unei notificări din partea autorităţii contractante”. Pentru proiectele depuse în sesiunea a doua – cum, ni se spune, e şi cazul celui depus de Asociaţia Ludmila Vidraşcu, documentele justificative se înaintează autorităţii contractante până în 11 noiembrie 2020.
Am solicitat CJ Timiş şi o copie după procesul-verbal al Comisiei de evaluare şi selecţie a proiectelor culturale cuprinzând punctajul obţinut de proiectul Asociaţiei Culturale Ludmila Vidraşcu, pe care nu am primit-o, însă…
Contractul încheiat de CJ Timiş se poate înscrie într-o serie de contracte de achiziţie de cărţi şi rechizite şcolare pe care mai multe Primării şi Consilii Judeţene, majoritatea conduse de primari sau preşedinţi PSD, le-au încheiat în ultimii aproximativ doi ani cu aceeaşi firmă, respectiv Editura Litera. Valoarea totală a acestor contracte, atribuite fără licitaţie, trece de 18.000.000 de lei, adică mai mult de 3,5 milioane de euro. În topul administraţiilor care au semnat astfel de contracte sunt Primăria Capitalei, în mandatul Gabrielei Firea, şi Primăria Sectorului 5, sub administrarea lui Daniel Florea. Despre aceste contracte, puteţi citi un articol mai amplu la acest link: Administraţii iubitoare de acte de cultură fără licitaţie publică.
Am încercat, ieri, să obţinem un punct de vedere din partea lui Dan Vidraşcu. L-am contactat la editură, menţionând subiectul în legătură cu care am dorit o opinie a sa. Ni s-a comunicat că vom fi contactaţi, ceea ce, până la publicarea articolului, nu s-a întâmplat.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News