90 de ani de la Holodomor

Au trecut 90 de ani. Holodomor este numele unei înfiorătoare catastrofe a secolului trecut. Nu una naturală, precum cutremurele, molimile şi inundaţiile. Planul colectivizării agriculturii decurgea din obsesia leninistă, ecou al celei marxiste, care denunţa în proprietatea privată originea Răului. Scopul final justifica, în această viziune exterministă, utilizarea celor mai nemiloase mijloace.

 

Propaganda comunistă transformase “kulakul” în “lipitoare”, “năpârcă”, “buruiană”, privase un întreg grup uman desemnat drept “duşman al Puterii Sovietice” de cel mai important drept uman, dreptul la viaţă. OGPU şi comisarii politici colaborau la monstruosul proiect. Cadrele de partid din Ucraina au îndeplinit cu abject zel poruncile de la Moscova. Foametea a provocat sute, poate mii de cazuri de canibalism.

Ceea ce s-a petrecut în Ucraina în 1932-1933 a fost un genocid. A fost un proiect de lichidare a unei colectivităţi pe criterii etnice, adică un etnocid. O tentativă de anihilare a unui popor, aşadar un democid. Un efort de nimicire a unui grup uman din motive de apartenenţa de clasă. Un sociocid. Au fost utilizate toate tehnicile în posesia statului totalitar pentru a distruge orice focar de rezistenţă. Au murit milioane de oameni. De frig, de foame, de epidemii. Holodomorul nu a fost un „accident”. Regimul totalitar bolşevic a fost liberticid şi genocidar.

Timp de decenii, amintirea Holodomorului a fost ştearsă cu buretele Marii Minciuni. Vasîli Grossman şi Robert Conquest au fost printre cei dintâi care au scris, documentat şi empatic, despre acest monstruos carnagiu. Războiul lui Putin împotriva Ucrainei democratice este prelungirea actuală a terorismului de stat stalinist.

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.