Va fi întors DNA în “epoca Amarie”?

L-a auzit o ţară întreagă pe primarul Radu Mazăre,Melania-CIncea.jpg cercetat penal de DNA într-un dosar de corupţie, înjurând, din nou, procurorii DNA – ceea ce, de altfel, i-a şi atras o plângere penală pentru presiuni asupra justiţiei. L-aţi auzit, însă, pe Victor Ponta, şeful său direct pe linie de partid, luând atitudine în faţa acestei ieşiri de derbedeu, produsă la un congres al partidului, în aplauzele frenetice ale asistenţei? Nu. L-am auzit, în schimb, pe socrul d-lui Ponta, Ilie Sârbu, căutându-i baronului PSD de Constanţa, public, circumstanţe atenuante, la câteva ore după denunţul penal al DNA: “Aşa se manifestă Radu Mazăre, când ajunge şi el la limită. (…) nu e omul, n-are nici figura omului care ar putea intimida justiţia”.

La câteva zile după ce Radu Mazăre înjura de la tribună DNA, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, rudă prin alianţă cu premierul Victor Ponta, a fost surprins la deschiderea anului şcolar alături de alţi doi membri de partid trimişi în judecată de DNA pentru corupţie: baronul PSD de Prahova, Mircea Cosma – cel care, cu câteva zile înainte, îi închinase liderului PSD o odă, numindu-l “galaxie-n devenire” – şi fiul acestuia, deputatul social-democrat Vlad Cosma. L-a auzit cineva pe dl Ponta lansând o critică, fie şi voalată, la adresa subordonatului său pe linie de Guvern, dl Cazanciuc? Nu. De ce?

1.În primul rând, pentru că d-lui Ponta îi displace profund DNA – care e una dintre rotiţele intens dezavuatului “sistem băsist”, cu care premierul a promis că se va lupta, din decembrie încolo, fără să intre în detalii privind “armele” şi finalitatea pe care o urmăreşte. Nu contează că DNA – care a reuşit să aresteze şi să pună sub urmărire penală nume sonore ale Puterii şi sateliţi financiari ce gravitează în jurul unor grei ai politicii, în cazuri ce vorbesc despre sisteme infracţionale consolidate şi care rulează şpăgi ce ajung la sume ameţitoare – este instituţia anticorupţie apreciată inclusiv de UE, în toate rapoartele de ţară, şi de SUA. Din contră, faptul că stă în calea intereselor de clan politic deranjează. Şi a făcut din această instituţie ţinta imixtiunilor in crescendo, după cum reclama, în primăvara acestui an, procurorul general al DNA.

Să ne amintim de câteva ieşiri, de anul acesta doar, mai mult sau mai puţin voalate, ale d-lui Ponta la adresa luptei anticorupţie şi, implicit, a DNA. Elocvente, însă. În mai, în timp ce SUA anunţau că se vor concentra pe lupta împotriva corupţiei în Europa Centrală şi de Est, în strânsă colaborare cu UE, în timp ce Ambasada SUA premia procurorul general al DNA, pe Laura Kovesi, premierul României transmitea mesajul că baronii săi puşcăriabili sunt mai importanţi decât partenerii strategici ai României. “Stau lângă cine trebuie. O să fiu alături de Radu”, spunea dl Ponta, de 1 mai, când se dusese să facă o baie de mulţime la Constanţa, fieful a doi baroni cercetaţi penal pentru fapte de corupţie: Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, cel pe numele căruia Justiţia a emis între timp mandat de arestare – în lipsă, pentru că, puţin după vizita lui Victor Ponta, a plecat în SUA. Apoi, în aprilie, după arestarea liderului PSD şi CJ Mehedinţi, Adrian Duicu – cercetat de DNA într-un dosar de corupţie în ale cărui stenograme apare şi numele primului-ministru, în contextul unui posibil trafic de influenţă –, dl Ponta se lansa într-un nou act de sfidare a luptei anticorupţie. Promiţându-le baronilor cu probleme penale: “În ziua în care pe poarta de la Cotroceni va ieşi Băsescu, îi vom face dreptate şi lui Costică Niculescu, şi celorlalţi”. În acelaşi registru s-a înscris şi atitudinea pe care, în iarnă, a avut-o faţă de reprezentanta Departamentului de Stat al SUA, Victoria Nuland, venită în România să avertizeze că “un sistem corupt nu numai că slăbeşte democraţia din interior, însă face o ţară vulnerabilă şi la influenţele din afara graniţelor”. Premierul nu a avut nicio reacţie publică la adresa mesajului oficialului american.

2.În al doilea rând, pentru că dl Ponta este captiv al baronilor de partid, majoritatea cu mari probleme de corupţie. Frustrările şi ranchiuna lor la adresa Justiţiei pe care dl Ponta nu a putut-o cuminţi ameninţă să se reflecte la urne. Iar un eşec la prezidenţiale i-ar putea atrage liderului PSD soarta politică a lui Mircea Geoană.

Pericolul major este ca, în numele luptei împotriva “sistemului băsist”, în eventualitatea câştigării alegerilor de către dl Ponta, de lupta împotriva marii corupţii, unde DNA joacă un rol major, să se aleagă praful. Nici nu va fi nevoie de desfiinţarea DNA – deşi e un proiect luat în calcul încă din 2012, o astfel de decizie ar dinamita relaţia cu UE. Va fi suficient să se modifice legea de funcţionare – care va trece cu lejeritate de o majoritatea parlamentară obedientă şi nu va întâmpina probleme nici la Cotroceni, unde va fi trimisă spre promulgare. Sau va fi suficientă înlocuirea conducerii DNA, după modelul patentat la Parchetul General, şi a şefilor de secţii, cu oameni îngenuncheaţi. Ar putea fi momentul în care DNA va fi întors cu cel puţin zece ani înapoi, în “epoca Amarie”, când marea corupţie era identificată în rândul poştaşilor şi al portarilor de spital.

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.