Umbra Securităţii

Dosarul Revoluţiei este o imensă sfidare a Justiţiei la adresa victimelor Revoluţiei, a familiilor lor, a ţării. Cu umbra lungă a Securităţii planând parcă asupră-i. O umbră întinsă încă asupra României, la mai mult de 33 de ani de la căderea regimului comunist. O umbră pe care o vedem sau doar o intuim nu doar în acest context.

 

Ştirea acestui început de august a fost, sau doar ar fi putut fi, aceea că Dosarul Revoluţiei – care ne conferă o dezolantă unicitate în peisajul fostelor state comuniste din Europa, ca singură ţară care în care schimbarea regimului s-a făcut cu sânge şi moarte –, ajunge la Curtea Supremă. Că exponenţi ai primei puteri post-decembriste, Ion Iliescu, ajuns câteva luni mai târziu, preşedinte al României, alături de Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier la acel moment, şi fostul şef al Aviaţiei Militare, generalul (r) Iosif  Rus, au fost retrimişi în judecată de Parchetul General, sub acuzaţia de crime împotriva umanităţii.

Câţi români mai cred însă în dreptate în privinţa acestui dosar trimis în judecată – deci, încă departe de o sentinţă definitivă – la mai mult de 33 de ani de la data faptelor pe care le vizeazăĂ Mai precis împuşcarea a peste 1000 de oameni după data de 22 decembrie 1989, deci după căderea regimului comunist. Câţi mai cred că acest dosar – tergiversat, clasat, redeschis, iar tergiversat, iar clasat, iar redeschis, timp de mai mult de trei decenii – va avea parte de o dreaptă judecată? Pentru ca acest dosar să fie redeschis – procurorii îl clasaseră prima dată în 2009 –, a fost nevoie de o decizie a CEDO, care a stabilit că, fiind vorba despre omor şi infracţiuni contra umanităţii, deci fapte imprescriptibile, ancheta trebuie continuată. Au urmat ani în care nu s-a mai auzit nimic despre anchetă. Pentru ca, în octombrie 2015, Parchetul General să decidă, din nou, clasarea lui. A fost nevoie de sute de plângeri din partea unor oameni care îşi tot caută dreptatea din decembrie 1989, dreptatea lor sau a părinţilor ori copiilor lor ucişi atunci, sprijiniţi în acest demers de președintele Asociației 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieș. A fost nevoie din nou de invocarea legislaţiei CEDO şi de presiune publică pentru ca dosarul să fie redeschis, abia în august 2016. În aprilie 2019, Parchetul General îl trimitea în judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În octombrie 2020, judecătorul decidea întoarcerea dosarului la Secţia Militară a Parchetului General, pe motiv că avea “vicii ascunse” şi cerea refacerea unei părţi consistente din rechizitoriu. Iată că în 3 august 2022, Parchetul General anunţă trimiterea dosarului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Deci, o imensă bătaie de joc a Justiţiei, cu umbra lungă a Securităţii planând parcă asupra acestui dosar, în care piedicile au fost puse sistematic pentru a împiedica scoaterea la lumină a adevărului, adevăr care vizează şi implicarea acestei instituţii în evenimentele sângeroase din Decembrie 1989. Este o umbră întinsă încă asupra României, la mai mult de 33 de ani de la căderea regimului comunist, pe care o vedem sau doar o intuim nu doar în acest context.

Vedem umbra Securităţii privind piedicile puse Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii. Instituţia a fost înfiinţată abia după zece ani de la căderea comunismului, iar arhivele fostei Securităţi au fost deschise şi predate, incomplete, cu dosare “curăţate” şi fără cartotecă, abia după 15 ani. O primă distrugere de dosare s-a făcut la ordin imediat după fuga dictatorului Nicolae Ceauşescu, în 22 decembre 1989, când a fost dispusă distrugerea tuturor dosarelor de reţea din sediile judeţene ale Securităţii, zeci de mii probabil – dovada e în procesele-verbale de distrugere de dosare aflate în arhiva CNSAS.

Vedem umbra Securităţii asupra tabloului post-comunist în care apar colaboratori ai Securităţii şi chiar foşti ofiţeri de Securitate purtând certificate de revoluţionar, cu toate beneficiile care decurg de aici. Până anul trecut, de la CNSAS plecaseră spre tribunal 384 de acțiuni privind revoluționari pentru care s-a cerut constatarea calității de colaborator și 22 de acțiuni care privesc ofițeri de Securitate și Miliție.

Vedem umbra Securităţii citind în rapoartele CNSAS despre magistraţi deconspirați, iar asta după ani şi ani de zile de la căderea regimului comunist, ca foşti colaboratori şi chiar lucrător ai Securității. Sunt peste 70, dar aceasta nu e neapărat cifra totală reală. În plus, dacă li se dovedeşte calitatea de lucrător ai Securității, nu li se întâmplă nimic, pentru că o lege absurdă îi declară incompatibili doar dacă au colaborat cu fosta Securitate…

Vedem umbra Securităţii în eşecul lustraţiei.

Vedem umbra Securităţii planând asupra dosarului Ursu, care nu are o sentinţă la mai mult de 36 de ani de la asasinarea de către această instituţie a disidentului Gheorghe Ursu, dosar în care fiul său, Andrei Ursu, încearcă să scoată la lumină adevărul, să determine Justiția să recunoască implicarea Securității în această crimă. Iar pentru asta a recurs de două ori la greva foamei. Vezi umbra Securităţii în piedicile puse de-a lungul timpului acestui dosar: episoade de ignorare deliberată a probelor, de distrugere de acte, de tergiversare a anchetei, de exonerări ale vinovaţilor, de implicarea în anchetă a însuşi procurorului care condusese în 1985 Procuratura Bucureşti, care a clasat atunci dosarul, Vasile Manea Drăgulin, ajuns după 1990 procuror general al României. Vezi umbra Securităţii răsfrântă şi asupra primei sentinţe: în opinia judecătoarei, Gheorghe Ursu nu a fost disident și, în plus, după 1965 în România nu s-a mai putut vorbi despre crime împotriva umanității, astfel că foştilor ofiţeri de securitate Marian Pârvulescu şi Vasile Hodiş, acuzați de crime împotriva umanității, le-a fost schimbată încadrarea judiciară în tratamente neomenoase și apoi au fost achitați…

Cum am ajuns aici? Un răspuns rezumativ, elocvent l-am găsit într-un interviu al Germinei Nagâţ, cercetător CNSAS, care a condus, timp de 17 ani, Direcția Investigații a acestei instituţii şi care are experienţa a mii de ore petrecute cercetând arhivele fostei Securităţi: “Statul român democratic a venit pe lume asistat de securişti chiar în sala de naşteri. Şi în timp ce a crescut, ei se repliau, se organizau şi îl treceau sub «protecţia» lor. (…) Libertatea a început cu ștergerea urmelor și cu rescrierea istoriei, pe urmă a continuat cu deghizarea securiștilor și a politrucilor comuniști în stâlpii vieții noastre politice și economice”.

 

Citiţi şi:

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

7 Comentarii

 1. LevSt. spune:

  „…Pentru ca, în octombrie 2015, Parchetul General să decidă, din nou, clasarea lui…”____–____ una din marile actiuni(de genul”Nici usturoi n-am mancat…”) ale noului sef de stat, claw hohanis, care -pe parcurs – va deveni din ce in ce , mai vizibil impotriva infaptuirii dreptatii si a democratiei veritabile…///
  „Cum a devenit k.i. omul serviciilor(Cristian Campeanu).”…regim pernicios… in intregime opera lui Klaus Iohannis… însuși președintele țării, garantul respectării Constituției, girează această oroare reprezintă un fapt de o gravitate deosebită…”__–___ si cu toate aceste evidente si el si noul sau pm (17, in ultimii 10 ani!) continua sa fie cosmic de nerusinati si vor sa tot pozeze in salvatorii natiei…Mai jos, un comentariu din 2021, facut la cateva titluri ale zilelor respective:” intr-adevar, insa -in Romania actuala si recenta- aceste „personaje” se regasesc in ultravarful conducerii tarii, este evident ca populatia este extrem de manipulata, tocmai pentru ca este tinuta in ignoranta, si -mimeaza- pe seful-suprem, care (ditamai dascalul de fizica!!!), s-a intalnit de ‘nspe mii de ori cu clericii, a facut calatoarii „sfinte”( cu remorca dupa el!), ” se roaga -permanent- pentru cei ucisi in „accidente” gen colectiv sau intraspitalicesti, etc.,este prezent saptamanal in biserica, etc. si care permanent gaseste pe altii vinovati, practic acest individ unsuros NU a venit niciodata cu o idee cat de cat constructiva, dimpotriva, el a subminat si sabotat Romania, numai cazul LC Kovesi ne spune totul despre caracterul sau, iar despre ura sa antiromaneasca nici nu mai se pot face speculatii, el insusi a declarat ca „Romania nu este in stare sa preia presedintia UE”, in sfarsit sper ca romanii sa inteleaga macar in al 29-lea ceas, propriul proverb, anume ca „pestele de la cap, se impute”, iar acest cap era imputzit inca inainte de a fi iesit la suprafata, el a fost impins in aceasta functie de fosta nomenclatura si securitate*, tocmai pentru a-i exonera de crime si a le prezerva privilegiile, asa cum insasi acest iohannis a trait si in vremea comunismului, NU INTAMPLATOR, fiica unui securist cu grade mari, i-a fost bagata pe gat, ca sotie, iar acum este obligat -si onorat- sa salveze si amintirea socrului…. Altfel este evident ca individul este un palavragiu fara noima, vorbeste doar generalitati( tocmai pentru a nu fi acuzat de tradare, de tovarosi), asa a facut si cu degeneratul (cica, general) oprea, care si-a ucis subalternul, lasandu-l sangerand pe „campul de lupta”, asa si cu acest vela, desi el are puterea macar sa dea un termen f. scurt justitiei(in rezolvarea cazului), el nici asta nu face, asa ca si pe acest vela o-sa-l vedem formand un partid si inghitand pensie speciala de 5-8 mii euro/luna… Cat despre Rusia, iata ca Putin ( si Duma rusa) au inteles mesajul trimis de mine de sute de ori, anume Putin este incoronat ca Tzar(neoficial), SINGURA modalitate ca Rusia sa nu ajunga o noua Yugoslavie(faramitare teritoriala), practic fortele din interior ar distruge Rusia, pentru a accede la putere si -mai ales- la uriasele resurse economice…Aceasta este singura solutie, IN SPECIAL pentru tari care au trecut prin comunism(chiar si doar pentru 1/4 secol), aceasta ideologie a subminat adevaratul CARACTER UMAN, la modul cel mai diabolic, iar singura sansa ca o asemenea tara sa poate fi condusa si progresa, este ori DICTATURA ori MONARHIA, dictatura poate conduce foarte bine insa nu este deloc obligatoriu sa duca si la progres, MONARHIA IN SCHIMB( in special-pentru Romania- cu aport Englez la varf), este GARANTIA unei reale democratii si unei prosperitati economice de vis, pentru orice alta tara…(* in „90 cand toata lumea zbura-realmente- din tara-inclusiv familia sa, mai inainte- el a „preferat” sa ramana in tara, TOCMAI PENTRU CA ERA PE O LISTA SCURTA, de a fi impins in straturile superioare ale puterii si -iata- ca a ajuns chiar in cel suprem, de unde REALMENTE a distrus si continua sa distruga Romania…)

 2. LevSt. spune:

  România, patria perfectă pentru un loc „călduț” la stat. ”Bugetarii merg în vacanță gratuit din bani publici, au bonuri de masă, sporuri, prime și alte beneficii”
  (Vineri, 12 August 2022)În România în prezent sunt aproximativ 1.300.000 de persoane angajate la stat . Statul român a acordat o pondere de 33,8% din veniturile încasate în 2020 salariilor bugetarilor, pondere care a crescut anul trecut la 37%….

  Paradoxal, Germania*, considerată drept motorul economic al UE, se află la polul opus, având cea mai mică pondere din venituri folosită pentru salariile aparatului bugetar, de doar 16% în 2021…Spre comparație, în Polonia sunt 800.000 de bugetari la o populație dublă…România bugetară marchează un adevărat record european. Este țara cu cele mai multe instituții publice, raportat la numărul de locuitori – peste 11.000…”____––____ Germania, pe drept considerata motorul economic al Europei, TOCMAI pentru ca NU admite parazitism institutionalizat, precum in Romania, clasa parazatira in crestere, de cand ciocalau-gusica-dulce s-a cuplat-perfect!- cu lepra saseasca, iar mafiile politice si altfel, au ajuns dominante in intreaga tara…(* Germania, peste 83 milioane loc. si INCA cu peste 51 MII euro/cap loc, destul de realistic, ca si in Polonia dealtfel, unde GDP-ul nominal/per capita este de aprox. 18 MII euro, in Romania, cu greu 15 MII, insa este doar o medie , 2% din populatie detin peste 80% din acest GDP, restul populatiei traieste de la un cec la altul , in niste „proprietati”, gata sa cada pe ei, la orice nou cutremur de peste 7gr.R, nu mai amintim de saptamanalele intreruperi de apa calda, sau si rece , munti de gunoaie prin „orase”, copii sfasiati de maidanezi, mortalitate pe locul I, la boli preventibile si tratabile, etc.,etc., etc.,…)

 1. 20 decembrie 2022

  […] Umbra Securităţii […]

 2. 21 decembrie 2022

  […] Umbra Securităţii […]

 3. 1 august 2023

  […] Umbra Securităţii […]

 4. 21 august 2023

  […] Umbra Securităţii  […]

 5. 14 decembrie 2023

  […] Umbra Securităţii […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.