Thierry Wolton, în turneu de lansări şi sesiuni de autografe, cu „O istorie mondială a comunismului”


La invitația Editurii Humanitas și a Institutului Francez din Timișoara, jurnalistul și scriitor francez Thierry Wolton se va afla în România, în perioada 31 ianuarie – 5 februarie, pentru dezbateri și întâlniri dedicate primului volumul al trilogiei sale, O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică, a cărui apariție în limba română reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente editoriale ale ultimelor luni.

 

Trilogia O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică, scrisă de jurnalistul francez Thierry Wolton, recompensată cu Premiul Jan Michalski, în Elveția, în 2017, șicu Premiul Aujourd’hui, în Franța, în 2018, este cel mai amplu demers de acest gen, care explică sistemul comunist din perspectiva celor trei mari actori ai săi: călăii, despre care vorbeşte în volumul I al cărţii, victimele, în volumul II, și complicii, în volumul III. Ultimele două volume se află în pregătire la Editura Humanitas, urmând să apară în toamna lui 2019, respectiv în 2020.

Editura Humanitas anunţă că, pe întreg parcursul lui 2019, va marca împlinirea a 30 de ani de la evenimentele din 1989 prin organizarea lunară a unor dezbateri și conferințe dedicate cărților fundamentale pentru înțelegerea comunismului. Întâlnirile cu Thierry Wolton din primele zile ale lunii februrie, din Librăriile Humanitas din Timișoara, București și Cluj, deschid seria acestor evenimente.

Comunismul este conștiința vinovată mondială. Nici o altă ideologie, într-un interval de timp comparabil, nu a cucerit atât de multe țări, atât de multe minți și nu a distrus atâtea vieți omenești. Și tocmai omul se află în inima cărții mele. Nu inventez nimic în această istorie a comunismului, nu există dialoguri fabricate, toate situațiile despre care vorbesc sunt atestate, în general sunt cunoscute, nu sunt eu cel dintâi care le descoperă. Meritul meu, singurul pe care îl am în raport cu această narațiune, este acela de a fi adus laolaltă sute de elemente disparate, pentru a vedea lucrurile în ansamblu. Am vrut să-l iau pe cititor de mână și să-l însoțesc de-a lungul istoriei dramatice a comunismului. Sper că am reușit; în această carte există carne și viață”, spuneThierry Wolton. Acesta se va afla la Timişoara în zilele de 31 ianuarie şi 1 februarie. Joi, 31 ianuarie, de la ora 18, Universitatea de Vest va găzdui, în amfiteatrul A01, dezbaterea cu tema „Viitorul Europei se decide, oare, în România?”

Alături de Thierry Wolton, la eveniment vor participa Laurențiu Ștefan, profesor și cercetător la Universitatea de Vest, jurnalista Aline Fontaine şi Mircea Mihăieș, profesor la Universitatea de Vest. Moderatorul serii va fi Silviu Rogobete, fost diplomat, în prezent profesor la Facultatea de Științe Politice a UVT. Dezbaterea va avea loc în cadrul evenimentului „Noaptea Ideilor/Nuit des idées à Timisoara”, organizată de Institutul Francey din Timişoara, fiind prilejuită de contextul președinției României la Consiliului UE în primul semestru din 2019.

Vineri, 1 februarie, de la ora 18.30, Thierry Wolton îşi va lansa volumul I al trilogiei, Cu pumnul de fier. Călăii, la Librăria Humanitas Timişoara (str. Episcop Augustin Pacha nr. 6, cu intrare din str. Eugeniu de Savoya. Lansarea, la care alături de autor se va afla Mircea Mihăieş, va fi urmată de un dialog cu publicul și de o sesiune de autografe.

Sâmbătă, 2 februarie, Thierry Wolton se va afla la Bucureşti. De la ora 17, va avea un dialog cu Gabriel Liiceanu și Ioan Stanomir, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (b-dul Regina Elisabeta nr. 38), evenimentul fiind urmat de o sesiune de autografe.

Luni, 4 februarie, de la ora 18, Thierry Wolton se va afla la Cluj Napoca. Invitat al Facultăţii de Istorie și Filosofie a Universităţii „Babeş Bolyai”, acesta va avea un dialog cu prof dr. Virgiliu Țârău și cu prof. dr. George Cipăianu, în Aula „Regele Ferdinand I” a UBB.

Toate evenimentele se vor desfășura în limba română, cu traducere consecutivă, intrarea fiind liberă.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.