Paralele inegale


Motto:

Ce este un deviaţionist?

Un om care aleargă tot înainte, fără să observe că partidul a cotit-o la stânga sau la dreapta.

Apud Radio Erevan

 

Am deschis o linie de discuţie despre manipulări şi „fake news” de origine internă. Vă propun să vedem cum stăm cu o altă ştire manipulatorie: Dragnea se luptă cu „statul paralel”.

 

Liviu Dragnea pretinde că se bate cu „statul paralel”, precum se bătea Preda Buzescu cu tătarii: „Ei se bat în spade; spadele se frâng/ Ei se iau în brațe, se smucesc, se strâng ….” (apud. Dimitrie Bolintineanu). Degeaba povesteşte Victor Ponta cum alerga Dragnea cu şoriciul după reprezentanţii statului paralel; legenda este deja construită, iar Mugur Ciuvică, Mircea Badea şi Mihai Gâdea îi cântă osanale Eroului. Dacă rolul Preda Buzescu este jucat de Liviu Dragnea, am putea considera că „tătarul” reprezentativ, quintesenţa statului paralel nu poate fi decât Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), unde George Maior, Gabriel Oprea sau Florian Coldea erau membri fondatori. Traian Băsescu caracteriza ASSN drept o sectă compusă din „…niște oameni care se ajută unii pe alții în orice, se scot inclusiv din dosare penale, se propulsează unii pe alții în funcții” sau „un grup de interese care, măcar, nu trebuie plătit de stat”. George Maior şi Gabriel Oprea nu sunt decât numele fondatorilor ASSN, iar Emilia Şercan dezvăluia aici alte nume celebre, care au renunţat la timp la calitatea de academician. Calitatea ştiinţifică a membrilor săi şi „consacrarea academică” am prezentat-o într-un articol intitulat Inteligenţa intelligence-ului românesc.

Haideţi să vedem cum se bate Dragnea cu statul paralel, reprezentat de către această sectă: ASSN.

În primul rând, Traian Băsescu a reuşit să propună o Lege de desfiinţare a ASSN (PL-x nr. 121/2018), votată deja în Senatul României, pe 12 martie 2018, cu 98 de voturi „pentru” şi un singur vot „împotrivă”. Proiectul a fost trimis imediat la Camera Deputaţilor, condusă de Liviu Dragnea, pe 14 martie 2018. Iată aici care este stadiul acestei lupte cu „statul paralel”: termenul de depunere a rapoartelor comisiilor a fost 05.04.2018?! Tocmai camera decizională, aflată la discreţia lui Dragnea nu îşi respectă nici măcar propriile termene, darămite să se bată cu statul paralel?

În al doilea rând, cei 21 de membri ai ASSN (iniţial erau 31 de membri) primesc de la stat o rentă viageră de aproximativ 1000 USD pentru tot restul vieţii, deşi Teodorovici dă din colţ în colţ să prezinte bugetul pe 2019. Am verificat ultima execuţie bugetară disponibilă: la sfârşitul lunii noiembrie 2018 se cheltuiseră 1.196.722 lei, nu s-a atins nimeni de bugetul lor. Câinii latră, „statul paralel” merge!

Concluzia mea este ca statul a devenit paralel odată ce a apărut o fisură în „statul capturat” (postcomunist), iar păpuşarii nu mai erau intangibili. Puterea politică, economică şi mediatică se află în mâinile „elitei” politice şi economice postcomuniste, ce controlează partide, televiziuni, clanuri mafiote, oameni din serviciile de informaţii sau chiar din justiţie şi vrea să rămână intangibilă.

Un episod curios s-a desfăşurat recent, când patronii televiziunilor cu cea mai mare audienţă (Sebastian Ghiţă şi Cozmin Gusă), mari fani ai generalilor de securitate Vlad şi Soare, se întâlnesc la Belgrad împreună cu Dan Andronic, un alt jurnalist cu dosare penale, apoi declanşează o luptă concertată împotriva lui Dacian Cioloş, considerat „pui de securist”. Paralele inegale, deocamdată.

Reiterez concluzia unui articol recent: haideţi să ieşim din tranşeele maniheiste ce au polarizat societatea românească şi să ne asigurăm că nimeni nu este mai presus de lege. Sper că nu este prea idealist.

 

Articol publicat şi pe MarginaliaEtc.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.