Să vorbim despre Prezidențialele din 2024


Consider că sunt cele mai slabe și mai previzibile alegeri prezidențiale de după 1989, doar cele din 1990 putând rivaliza cu cele de anul acesta în privința predictibilității, nu a calității combatanților. Poate că la următoarele vom avea ceva mai mult noroc.

 

Cinci ani e mandatul de președinte în România, conform actualei arhitecturi constituționale. Avem alegeri prezidențiale peste foarte puțin timp; următoarele din aceeași specie, la termen, vor fi în 2024.

Prezidențialele din 2019 sunt un moment destul de penibil pentru istoria politică a țării noastre. Lista candidaturilor la funcția supremă în statul român respiră mediocritate, suficiență, când nu de-a dreptul de prostie. Sunt rare excepțiile în materie de decență și de inteligență; cât privește raportarea la cultură a candidaților, excepțiile întăresc regula – și anume, pe aceea că actualii competitori sunt destul de „paraleli” cu ideea de cultură decentă. Nu lipsește de la masa de discuție nici „ipoteza blatului” – și parcă, mai mult decât niciodată, ce se întâmplă acum se pretează unor asemenea scenarii de interpretare. În ce mă privește, consider că sunt cele mai slabe și mai previzibile alegeri prezidențiale de după 1989 (doar cele din 1990 putând rivaliza cu cele de anul acesta în privința predictibilității, nu a calității combatanților).

Avem candidați care pretind că pot salva România, dar care nu se pot salva ei înșiși de la ridicol.

Avem impostori în cursa prezidențiale și câțiva zbanghii.

Avem mediocrități ambulante.

Avem vampiri josnici ai unor situații de viață cutremurătoare.

Nu avem nici măcar o singură dezbatare decentă între competitori. E ca și cum – știind cine va fi cel care va conduce România (și) după 24 noiembrie – candidații și cei care sunt în jurul lor așteaptă dacă nu pe Moș Nicolae (căci mulți nu au fost cuminți – unii de-a dreptul proști în extaz sau ticăloși cu normă întreagă în ultimele săptămâni!), atunci pe Moș Crăciun.

În aceste condiții – stare de fapt, nu interpretare –, devine cumva legitim să ne raportăm la alegerile prezidențiale care vor urma scrutinului dublu (căci, nu, dle Ludovic Orban, nu vom avea un președinte din primul tur – citiți cu atenție Constituția!) din luna noiembrie a acestui an.

Poate că la următoarele vom avea ceva mai mult noroc. Chiar: cu cine veți vota în 2024?

 

Articol publicat şi pe MarginaliaEtc.

 

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.