Cearceafurile de la Ritz-Carlton și viitorul relațiilor ruso-americane


Mai importante decât ocheadele pe gaura cheii la Ritz-Carlton sunt declarațiile lui Trump, care-și exprimă admirația față de Putin și disprețul față de aliați.

 

Scandalul declanșat de publicarea unui dosar de 35 de pagini de informații neverificate (și multe neverificabile) despre presupuse relații ale viitorului președinte Donald Trump cu Rusia ar putea avea consecințe în privința securității naționale, a prestigiului SUA în lume, a sănătății opiniei publice americane.

Dosarul, o compilație de diverse rapoarte de intelligence, spune că serviciile rusești dețin materiale compromițătoare (kompromat), de natură sexuală, despre Trump și că i-ar fi facilitat acestuia afaceri în Rusia. Documentul a fost pregătit de Christopher Steele, fost ofițer de spionaj britanic, care a lucrat la Moscova și Paris sub acoperire diplomatică. În martie 2009, el înființa firma Orbis Business Intelligence. Firma a fost contactată de Fusion GPS din Washington, care lucra pentru Jeb Bush, unul dintre cei 16 contracandidați ai lui Trump, în alegerile interne republicane. După nominalizarea lui Trump, Fusion GPS a continuat să lucreze pentru Hillary Clinton, candidatul democraților la Președinție.

Steele a fost un ofițer de top al MI6, are referințele cele mai bune, a colaborat cu FBI în trecut, livrând informații care au dus la anchetarea și condamnarea înalților oficiali FIFA pentru corupție și la demisia lui Sepp Blatter. Ar fi fost ofițerul de caz care s-a ocupat de Aleksandr Litvinenko, fostul agent FSB asasinat la Londra cu substanțe radioactive (potrivit BBC și The Independent).

Informațiile despre Trump fiind extrem de sensibile, Steele le-ar fi transmis încă de la început FBI. S-ar fi întâlnit în Europa cu agenți FBI în vară, pentru a discuta detalii legate de caz. Însă, cu o lună înainte de alegeri, Steele a întrerupt contactul cu FBI, dezamăgit – potrivit presei britanice – de încetineala cu care americanii verificau informațiile despre Trump.

Dosarul Trump a circulat încă din vară și pe la alte agenții americane, prin cercurile politice de la Washington și prin redacțiile celor mai importante publicații americane și britanice. Nimeni n-a reușit să verifice detaliile explozive, astfel că n-a fost publicat. Până săptămâna trecută, când BuzzFeed a postat integral dosarul, stârnind un enorm scandal politic.

Un cor de analiști și ziariști s-a năpustit asupra lui Steele, care a dispărut de o săptămână, în vreme ce alți experți în Rusia și spațiul ex-sovietic se muncesc să demonteze părțile moi ale dosarului, erori superficiale de transcriere fonetică, descrierea eronată a unui afluent al Moscovei, nume greșit consemnate.

Problema e alta. Informațiile grave despre Trump provin de la un singur agent, care pretinde că are două surse, oficiali de rang înalt de la Moscova. Nu surse coroborate, nu evaluarea agentului după performanțele trecute, nimic din ceea ce s-ar numi proceduri standard. Asta nu înseamnă că serviciile rusești nu au kompromat la Trump, ci doar că nu se pot verifica informațiile din dosarul compilat de Steele.

Atunci, ce-ar putea convinge? Înregistrarea video? Interviuri cu agenții FSB care se ocupă de Hotelul Ritz-Carlton, unde a locuit Trump în noiembrie 2013, în timpul Concursului Miss Univers? Interviuri cu prostituatele de la hotel? Dacă ar exista vreo înregistrare compromițătoare cu Trump înconjurat de prostituate, n-o să apară vreodată, ar fi ținută sub șapte chei, doar cu ea îl șantajezi pe cel mai puternic om de pe planetă. Dar revistele pornografice încă mai speră, de vreme ce Hustler și Penthouse au oferit câte un milion de dolari pentru filmul cu Trump făcând sex la Ritz-Carlton.

Această poveste a fost cea mai izbutită diversiune care a îngropat o discuție serioasă asupra relației viitoarei Administrații Trump cu președintele Putin. Împiedicați în cearceafurile de la Ritz-Carlton, prea puțini analiști au comentat faptul că, în chiar ziua anunțării de către Obama a noilor sancțiuni împotriva Rusiei, printre care și expulzarea a 35 de diplomați ruși, viitorul consilier pe probleme de securitate națională din echipa Trump, Michael Flynn, a purtat cinci convorbiri telefonice cu ambasadorul Rusiei la Washington. Același Flynn a participat în 2015 la recepția organizată la Moscova de Russia Today, principalul canal de propagandă al Kremlinului în lumea occidentală, și a stat la masă alături de Putin. Încă planează suspiciuni privind finanțarea campaniei lui Trump din Rusia.

În aprilie 2016, serviciul de intelligence al unui stat baltic a informat CIA despre bani trimiși de la Moscova pentru campania electorală americană. Instanțe diferite au respins de mai multe ori cererea de interceptare a datelor electronice a două bănci rusești. În cele din urmă, abia la 15 octombrie 2016, cu trei săptămâni înainte de alegeri, un tribunal american a aprobat-o. Sunt suspectate trei persoane apropiate de Trump.

Mai importantă decât ocheadele pe gaura cheii la Ritz-Carlton este analiza declarațiilor președintelui Trump, care-și exprimă admirația față de Putin, disprețul față de NATO și UE, insultă și ridiculizează serviciile americane de intelligence. Nici n-ar mai fi nevoie de înregistrări video cu președintele la vreun hotel de lux din centrul Moscovei pentru a sesiza extraordinara oportunitate pentru un nou aranjament global de securitate pe care îl oferă Kremlinului noua Administrație de la Washington.

 

Articol publicat şi în Revista 22.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.