“Românii şi viitorul lor”, dialog public între Daniel David şi Dumitru Borţun
Doi profesori universitari şi oameni de cultură, Daniel David, care este şi ministrul Educaţiei, şi Dumitru Borţun, profesor la Şcoala Națională de Studii Politice și Administrative din București, vor intra într-un dialog public pe tema “Românii şi viitorul lor”.
Dezbaterea, organizată de Editura Spandugino şi moderată de Cristian Pătrăşconiu, va avea loc miercuri, 21 mai, de la ora 14, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din București. Accesul se face, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări la adresa de e-mail office@edituraspandugino.ro, în care cei interesaţi sunt rugaţi să menţioneze numele complet și ocupația.
Una dintre ideile recentului volum al profesorului Dumitru Borţun, România ca proiect (Spandugino, 2025) – a cărui recentă publicare prilejuiește dezbaterea – este că învățăm să transformăm doar transformând, spun organizatorii evenimentului: „Orice raportare contemplativă la viitor este în mod necesar speculativă: îl putem visa, dar nu îl putem anticipa. Informațiile despre necesitățile obiective, despre capacitatea factorului uman de a înfrânge rezistența la schimbare sunt necesare pentru elaborarea unor prognoze realiste. Iată de ce Editura Spandugino invită la dezbaterea «Românii și viitorul lor» doi renumiți profesori și oameni de cultură, care au dovedit că dețin astfel de informații.”
Daniel David este profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică şi psihoterapie (ştiinţe cognitive clinice) la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul aceleiaşi universităţi și preşedinte al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health. Din 2009 este profesor asociat la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New-York, SUA, iar din 2012 până în 2022 a fost directorul programului de cercetare la Albert Ellis Institute, New York, USA. În anul 2017 a fost ales preşedintele Asociaţiei Psihologilor din România, iar din 2022 este membru corespondent în Academia Română și membru al Academiei Europene (Academia Europaea / Academy of Europe). Din 2020, este rector al Universității „Babeș-Bolyai” (Cluj-Napoca), iar din decembrie 2024, ministrul Educației și al Cercetării. A publicat peste 300 de contribuții științifice, multe răsplătite cu o serie de premii, dintre care: Henry Guze Award, oferit de Society for Clinical and Experimental Hypnosis, SUA (2003); Premiul „C. Rădulescu Motru” al Academiei Române (2012).
Dumitru Borţun este doctor în Filosofie și profesor la Facultatea de Comunicare și Relații Publice a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, premiat cu titlul Profesor Bologna de către Alianța Națională a Organizațiilor Studenților din România (2009). Este autorul mai multor cursuri universitare, precum și al cărților Bazele epistemice ale comunicării (2002, 2013); Relațiile publice și noua societate (2005, 2012); Mareea neagră. Limba română sub asediu (2015); România ca proiect. Studii despre o țară care a fost, care este și care ar putea fi (2025). A publicat peste 100 de studii, eseuri, articole și interviuri în volume colective, publicații de specialitate și reviste de cultură. A fost președintele Asociației Române de Relații Publice (2005–2008) și este membru fondator al Asociației Formatorilor în Comunicare.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News