România solidară


Una dintre ideile repetate, în aceste zile, ca pe o mantră – în mod parşiv, manipulator – vizează dezbinarea României prin protestele care au scos în stradă sute de mii de oameni. Nu, România nu este dezbinată. Aş spune că este solidară, unită fiind de aceleaşi idealuri. 

 

Acest început de februarie, cu ale sale proteste împotriva ordonanțelor de urgență pentru modificarea Codurilor Penale, de fapt, proteste anti-corupţie şi pro-stat de drept – cele mai mari mișcări de stradă din ultimii 25 de ani – mi-a adus o imensă surpriză plăcută.

După mulţi ani de letargie publică, de dezinteres față de evenimente majore din agora publică și din cea politică – evenimente care, de multe ori, ne-au dus în buza prăpastiei –, să vezi ieșiți în stradă, în toată ţara, chiar la miez de noapte, sute de mii de oameni, pentru a protesta față de un derapaj al Puterii, de la linia democratică, dă speranță imensă și emoție profundă. Iar apoi să vezi „talazuri” de oameni inundând străzile marilor orașe, seară de seară, în toată România – oameni uniți de același crez, apărând principii ale statului de drept, apărând Justiția –, este uimitor.

Nu am crezut că în stradă mai poate exista o asemenea efervescență, o emoție de o asemenea magnitudine, care unește oameni divizați, în ani, de doctrine sau opțiuni politice, care vindecă resentimente, care aprinde licăre în priviri, care face oamenii să-și zâmbească unul altuia, deși nu-și cunosc nici măcar numele. Cuvântul acestor zile este solidaritate.

Ceea ce am trăit în aceste zile în stradă a fost ca un arc peste timp. Între februarie 2017 și Decembrie 1989 – când cuvântul „solidaritate” era leitmotiv. În aceste zile, am văzut în stradă copii, oameni foarte tineri – „copii ai Revoluției din Decembrie” –, oameni maturi,  unii dintre ei ieşiţi probabil, în stradă în Decembrie 1898, oameni în vârstă, cu toții, solidari. Uniți de onestitate, de respectul pentru lege, de spiritul de dreptate, de civism. I-am văzut cântând, cu lacrimi în ochi, imnul țării. I-am văzut purtând și fluturând, emoționați, drapelul național. I-am văzut fluturând drapelul UE şi ascultând, vibrând, “Oda bucuriei”, în semn de respect față de UE, față de valorile acesteia.

Pot spune că trăim scene sublime. Că acest început de februarie ne-a oferit o lecție superbă de civism. Și o lecție de patriotism – o mare de oameni îşi arată iubirea de țară, apărând democrația și apărându-și libertatea și viitorul trait aici, nu altundeva.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

1 Răspuns

  1. Gunty Roth spune:

    Excelent ati surprins "sufletul" manifestatiilor anti-guvern si pro-democratie ! Ii iubesc pe toti acesti tineri, frumosi si liberi care lupta pentru dreptate in Romania !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.