PSD decontează costurile sfidării

Mitingul PSD din 9 mai, de la Iaşi, o înfrângere umilitoare pentru partid, este o dovadă că liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, şi-a pierdut propriul control şi începe să piardă şi controlul partidului. Şi este o nouă dovadă că a izolat partidul, drum pe care încearcă să ducă şi România.

 

O dovadă a pierderii controlului.

Organizarea unui miting de partid într-un mare oraş în care liderul respectivului partid a fost huiduit foarte recent, în care acesta nu mai are de facto sprijin politic în administraţia locală şi, în plus, într-o perioadă de intense tensiuni sociale, în care partidul a ajuns la cel mai scăzut nivel în intenţia de vot, din istoria sa, arată o mare eroare de strategie electorală. Generată, pe de o parte, de o disperare vecină cu pierderea raţiunii, în cazul liderului, şi de o foarte proastă consiliere a acestuia. Mai ales când acel miting este gândit doar pentru gonflarea egoului şefului de partid, în încercarea acestuia de a (se) convinge că nu a scăpat toate frâiele puterii.

Mitingul PSD din 9 mai, de la Iaşi, a arătat lumii exact ce Liviu Dragnea şi staff-ul partidului ar fi vrut să mascheze sau măcar să estompeze. Au vrut să arate putere şi să arunce în derizoriu, ca pe un banal incident, umilinţa suportată la Iaşi în 20 aprilie, când staff-ul PSD plecase la cules aplauze şi voturi, dar s-a trezit cu puţini şi dezinteresaţi susţinători, cu huiduieli ale contramanifestanţilor, ce nu au putut fi acoperite nici de taraful de lăutari tocmit de PSD-ul local, şi cu un final de spectacol în care liderul de partid era „evacuat” cu un microbuz tras până la scara Teatrului unde îşi ţinuse discursul. Pe de alta, au vrut să mascheze, în prag de alegeri, consistenta pierdere a popularităţii electorale într-un fost fief al PSD, cum este Moldova. Nu au reuşit nici una, nici alta. Nu a existat empatie între oamenii de la tribună şi cei din piaţă, aduşi cu autocarele din toată Moldova. Nu au fost lozinci înflăcărate, nici ovaţii, nici aplauze îndelungi, nici zâmbete, nici băi de mulţime. Am văzut în schimb un Liviu Dragnea livid, rostindu-şi discursul – cu dificultăţi de dicţie pe care nu le are în mod curent –, flancat de câţiva lideri ai partidului, crispaţi şi ei şi lipsiţi de orice interes de a lua cuvântul.

 

O dovadă a defazării şi izolării.

Mitingul de la Iaşi a fost pus organizat de Ziua Europei şi concomitent cu Summit-ul informal al Consiliului European care a dus la Sibiu 27 de şefi de stat şi de guvern din Uniunea Europeană – eveniment la care România a fost reprezentată conform cutumei de preşedintele Klaus Iohannis. Liderii social-democraţi au ales să-şi aducă susţinătorii să bată sârba, la Iaşi, în loc să meargă la Sibiu, să aibă întâlniri informale cu reprezentanţii Europei. Sfidarea, la fel ca desele ieşiri din decorul democratic, îi costă deja. Reprezentanţi ai Socialiştilor europeni, prezenţi şi ei la Sibiu, nu şi-au dorit să se întâlnească cu staff-ul PSD, partidul (încă) afiliat la PES, deşi, fiind în campanie electorală, printr-o astfel de întâlnire, l-ar fi putut legitima electoral; e un semnal indubitabil că, în Europa, PSD e văzut ca nefrecventabil şi că e izolat.

La Iaşi, susţinătorii PSD nu fuseseră aduşi pentru ca, de Ziua Europei, să asculte Oda bucuriei şi discursuri despre Uniunea Europeană, despre valorile europene, despre binefacerile pe care le oferă intrarea în clubul european şi, cu atât mai puţin despre obligaţiile pe care le avem în contrapartidă. Nu, au fost aduşi să-l ovaţioneze pe Liviu Dragnea. Şi să asculte un discurs naţionalist, suveranist, cu accente antieuropene. Li s-a vorbit despre „poporul suveran”, despre „nedreptăţile făcute de Bruxelles” României şi au fost îndemnaţi „să voteze româneşte” şi „să trimită patrioţi în Parlamentul European”. Contramanifestanţii, câteva mii, care scandau de pe marginea pieţei, huiduind PSD şi pe Liviu Dragnea, au fost numiţi în schimb „derbedei” şi „cei care latră pentru Iohannis”; aşa cum, în iunie anul trecut, la mitingul PSD de la Bucureşti, protestatarii mișcării #Rezist au fost catalogaţi „şobolani care trebuie extirpați din societate”, împreună cu „finanțatorii lor”, NATO, UE și multinaționale.

Citeşte şi: Dezolarea lui Liviu Dragnea

Prin mitingul de la Iaşi de ieri, care s-a vrut o revanşă la umilirea din 20 aprilie, Liviu Dragnea şi PSD au obţinut exact efectul contrar. Am văzut un lider care pierde controlul şi un partid în derivă care, pentru ieşiri în public, au nevoie să fie apăraţi de sute de jandarmi, aduşi şi din ţară, pentru că cei locali nu erau suficienţi, şi garduri de protecţie; asta în timp ce, la Sibiu, liderii Uniunii Europene au făcut baie de mulţime, fiind primiţi în aplauzele şi ovaţiile a sute de oameni. Mitingul de la Iaşi arătat şi o ruptură între liderul de partid şi oameni percepuţi până mai ieri de o loialitate vecină cu slugărnicia; nu a trecut neobservată lipsa de la Iaşi a premierului Viorica Dăncilă, care a ales Clujul, pentru o acţiune electorală, unde, în paranteză fie spus, a fost şi ea la fel de prost primită. Mitingul PSD de la Iaşi e şi o dovadă a defazării, a izolării personale a lui Liviu Dragnea şi a PSD faţă de Europa, drum pe care încearcă să ducă şi România.

 

Articol publicat și în Revista 22.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.