Portretul unui intelectual democrat


Sursă foto: Facebook Mihai Şora

Cred că ar fi extraordinar ca un tânăr sau o tânără din România să scrie o carte despre Mihai Şora. Un destin care s-a intersectat cu veacul furtunilor ideologice. Nu a urlat cu lupii, nu a cântat în corurile dictatoriale.

 

Îmi scria un prieten întrebându-mă ce pot spune pe scurt pentru câţiva tineri, între 18 şi 25 de ani, despre dl Mihai Şora, un om pe care ei îl admiră. Ce e adevărat în acest tsunami dezlănţuit împotriva domniei ale? Iată răspunsul meu:

„Nimic nu e adevărat. A fost şi este un intelectual antifascist. Un spirit anti-totalitar. De peste cinci decenii s-a despărţit de iluziile marxizante. De comunism s-a vindecat printre primii. A luptat în Rezistenţa Franceză. Doctorat strălucit la Sorbona. Carte la Gallimard, recenzată entuziast în importante reviste filosofice. A revenit în ţara în 1948. A fost membru al Partidului Comunist Francez (domeniu public, a scris şi a vorbit despre acest lucru) când PCF era văzut ca partidul rezistenţei antifasciste. N-a deţinut nicio funcţie importantă în timpul regimului comunist. Niciuna. A lucrat în Ministerul de Externe în timpul când Ana Pauker era ministru, dar nu a lucrat cu ea, direct sau indirect. Nu a fost consilier, director, director adjunct etc. Nu a fost trimis ca diplomat comunist în nicio ambasadă (spre deosebire, să zicem, de un Zevedei Barbu). Nu a lucrat nicio secundă în presa de partid. Se proliferează minciuni, calomnii, insulte. A fost şi este mentorul multor intelectuali democraţi din România. Unii trăiesc în Occident, predau la universităţi renumite. Singura «funcţie de conducere» deţinută sub regimul comunist a fost aceea de redactor-şef al Editurii pentru Literatură. Nu director. Directori au fost Petru Dumitriu, Ion Bănuţă, iar după separarea Editurii pentru Literatură Universală, criticul Vladimir Streinu, fost deţinut politic. A fost fondatorul seriei noi a «Bibliotecii pentru toţi». Este simbolul mişcării de rezistenţă civică din România supusă sinistrului experiment pesedist.”

 

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.