Ireverența politrucilor față de jurnaliști

Atitudinea ireverențioasă față de mass-media a devenit obișnuință în România de azi. Nu vorbim acum despre cazurile grave, de gâtuire a libertății presei și de tentativele de compromitere a unor jurnaliști de investigație, ci de atitudinea de dispreț a multor politicieni.

 

Vineri, 10 iunie, Valer Dorneanu a părăsit funcția de președinte al Curții Constituționale după un mandat toxic de 9 ani, pentru a-și savura cele 3-4 pensii speciale care însumează aproximativ15.000 de euro lunar. Departe de a avea ținuta unui magistrat, Dorneanu a fost permanent un politruc în slujba PSD, ceea ce s-a văzut în multe decizii distorsionate politic ale CCR. Recent, Societatea Timișoara i-a acordat premiul „Secera și ciocanul” pentru felul cum a împiedicat Legea Lustrației și pentru alte isprăvi antidemocratice. Pentru aceste fapte, scriitorul Marcel Tolcea, membru al Societății Timișoara, i-a dedicat nu o Laudatio, ci o „Flegmatio”, încheiată cu o aluzie la cea mai recentă hotărâre semnată de Dorneanu: „Dacă pe podul prăbușit din Neamț ar fi fost doctorii cu lucrări plagiate, iar sub pod – CCR-ul, în veci nu s-ar fi prăbușit șandramaua”.

La plecare, Valeriu Dorneanu a ținut să transmită presei mulțumiri într-un comunicat, menționând că „presa este un plămân prin care respiră o națiune”. Cuvintele mari s-au năruit în scurt timp. Fostul președinte CCR a sunat din greșeală pe numărul unui jurnalist de la Libertatea și a fost auzit spunând unui interlocutor „să mă pupe în fund presa, că am destule necazuri”. Cum adevărul se împinge mereu la suprafață, ipocrizia politrucului a fost dată în vileag.

Atitudinea ireverențioasă față de mass-media a devenit obișnuință în România de azi. Nu vorbim acum despre cazurile grave, de gâtuire a libertății presei și de tentativele de compromitere a unor jurnaliști de investigație, ci de atitudinea de dispreț a multor politicieni. Cazul Dorneanu îl readuce în discuție pe Lucian Romașcanu, surprins de un microfon deschis la o conferință de presă spunând că jurnaliștii, în loc de informații „o să primească o p… în c… toți”. În vara lui 2020, Romașcanu era purtător de cuvânt al PSD. După ce afirmația vulgară, care denotă un nivel jalnic de educație, a circulat în tot spațiul public prin mass-media, Lucian Romașcanu a fost recompensat de PSD cu funcția de ministru al Culturii. Uns în 2021 ca ministru în Guvernul USL 2 condus de Nicolae Ciucă, Romașcanu ilustrează din plin lipsa de bună-cuviință a politicienilor actuali.

Memoria internetului poate aduce multe exemple de insulte, denigrări, bășcălii, ocări la adresa jurnaliștilor.

Dragnea îi numea în 2018 „șobolani” pe ziariștii care puneau întrebări. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării-CNCD a evitat să analizeze cazul reclamat, fiindcă la conducere se afla un reprezentant al aliatului politic UDMR.

Mirel Palada își dădea în petec când era invitat la câte o televiziune în calitatea sa de purtător de cuvânt al PSD, numindu-i pe jurnaliștii de investigație „purceluși antiguvernamentali buni de fript la proțap”. Nici apelativul „țigancă împuțită” folosit de fostul președinte Traian Băsescu la adresa unei jurnaliste nu s-a șters din memoria internetului, chiar dacă s-au scurs 14 ani de atunci, iar CNCD a tergiversat cât a putut de mult cazul.

Există și escaladări ale relației imaginate de unii politruci cu presa. George Simion, de la AUR, cunoscut pentru actele sale huliganice ca agresarea fizică a unor parlamentari sau miniștri, luarea cu asalt a unor sedii publice sau private etc., a început o campanie de instigare la adresa G4Media îndemnând pe Facebook să fie făcute „liste negre” pentru „cele mai toxice și false organe de presă”, în frunte cu G4Media.

Toate acestea deteriorează temelia încrederii în presă și lărgesc permisivitatea unor comportamente similare din partea publicului. Rubrica Media culpa a descris în zeci de articole derapajele presei, încălcările normelor etice de către jurnaliști, comportamentele inadecvate față de persoanele publice și față de public în general. Degradată cultural și etic, mass-media din România de azi recuperează (dacă recuperează!) cu dificultate terenul pierdut în conjuncturi nefavorabile, cu mari pierderi de credibilitate.

 

Articol publicat şi în Revista 22.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

3 Comentarii

 1. LevSt. spune:

  Proprietarul Ray-Ban a murit la 87 ani. Leonardo Del Vecchio le-a dat angajaților 9 milioane de euro din averea colosală Autor: Andreea Burnar (Luni, 27 Iunie 2022, ora 16:35)___–-____ iata o forma de „jurnalism” dupa ureche, sau -cine stie? -voit partinic, dezinformant, macar titlul ar fi trebuit sa spuna o parte din adevar, adica „Ultimul proprietar…”, iar in continut niciun cuvant despre invenatorul acestor ochelari, e vorba de o firma americano-canadiana care inca din 1929 (1935-denumirea unui brand, Ray-Ban) -la cererea armatei, a dezvoltat acest tip de ochelari-pentru piloti-(initial numiti „Aviator” , plus alte 2 marci), si abia in 1999 brand-ul este vandut italianului L.Del Vecchio-proprietarul Luxottica) cu peste 600 MILIOANE dolari(!!!)…Insa popularitatea acestor ochelari a crescut masiv, dupa ce Peter Fonda a purtat o pereche de asa ochelari, in filmul Easy Rider, asa cum banalele tricouri albe,(„rotunde” la gat) purtate de marinarii francezi, au devenit populare dupa ce Marlon Brando a purtat unul in filmul „Un tramvai numit dorinta”(„A street car named desire”*)…( * o traducere mot-a-mot, care s-a suprapus perfect pentru intelesul din limba romana, spre deosebire de „Procesul Maimutelor”, care in original este „Inherit the wind” -1960- cu marele dansator Gene Kelly, in rolul ziaristului bagaretz, daca tot vorbim de ziarisiti…)///
  2-„Atitudinea …insultatoare…”___–___”Țara în care insultele online vor fi pedepsite cu până la un an de închisoare. Lege promovată după sinuciderea unei vedete.”Japonia…”___–-___ spune si asta ceva, desigur, pentru cei care gandesc critic si nu „gandire emotionala”, in Romania iohan si oricine din conducerea centrala si din teren, au cateva slugi care injura mai dihai decat la usa cortului, pe oricine indrazneste sa spuna ceva despre acesti indivizi, conducatorii natiei,… spre fundul prapastiei…

 2. LevSt. spune:

  Banii de la buget dați de guvern presei, în atenția unei importante instituții europene. „Au vorbit despre cumpărarea tăcerii” (Vineri, 08 Iulie 2022, ora 11:18)___–-____ Cum se spune? Pentru tango, este nevoie de doi! Macar acum se oficializeaza si de o autoritate supranationala, ca, coruptia romaneasca este generalizata( cum spunea -recent- si un raport al Departamentului de Stat, USA), desi toata lumea stia-mai ales cea autohtona- ca in cusul breaslei jurnalistice exista prea multe mere stricate, rezultatul fiind un imens ajutor, dat politicului ultracorupt…

 3. LevSt. spune:

  „…de gâtuire a libertății presei și de tentativele de compromitere a unor jurnaliști de investigație,…”___–___Emilia Șercan, replică veninoasă pentru Klaus Iohannis: „Scriu o nouă plângere penală pentru că deja nu mai am răbdare””…președintele a răspuns așa: „Câteodată durează luni sau ani, trebuie să avem răbdare ca autoritățile să-și facă treaba și dacă cineva a greșit să plătească”…”____––_____nu cred ca termenul”veninoasa” este potrivit(decat daca autorul vrea sa zica ca „nici cucoana asta, nu are prea multa dreptate”) , mai potrivit este „replica dura”-altfel/ dar corecta si obiectiva- fiind evident ca claws hohanis transmite un mesaj, adica „faptuitorii”(mari mahari in politie, ajutati de un procuror mafiot -caruia nu i se da numele), sa stea linistiti „cativa ani”, adica cat mai este el butoane, pentru ca – precum in cazul plagiatorului cu valoare general a „zero”, adica ciuca- ” nu se poate sa-l acuzam de plagiat, pentru ca este nevoie de stabilitate politica”…In sfarsit , ma bantuie aceiasi intrebare, cum poate un popor de peste 16-17 milioane adulti( nedeclarati retardati mental), sa mai suporte obrazniciile acestui criminal arogant si complet incompetent, ramanand -la el- ca cele mai inalte calitati , LASITATEA si TRADAREA, insa este si ceva de inteles din aceasta, adica tocmai pentru asta individul declasat s-a infratit cu pesedeul(„dusmanul de moarte al Romaniei” , dar mai ales, al sau, personal!), mai precis s-a facut pres la picioarele lor si calul de bataie (sau capra de calarit), a lui ciuca, un alt parazit (genetic) ajuns in functie inalta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.