Gabriel Liiceanu în dialog cu prietenii săi, pe muzica gândirii

Foto: Radu Sandovici

Editura Humanitas organizează o întâlnire-eveniment cu Gabriel Liiceanu, Cătălin Cioabă și Grigore Vida, moderată de Horia-Roman Patapievici, despre recentul volum Muzica gândirii. Gabriel Liiceanu în dialog cu prietenii săi.

 

„Muzica gândirii. Gabriel Liiceanu în dialog cu prietenii săi”, editori Cătălin Cioabă şi Grigore Vida, Humanitas, 2022, 324 pagini

Evenimentul va avea loc marți, 31 mai, de la ora 19, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Cartea a început de la scrisoarea a doi dintre „elevii lui Gabriel Liiceanu”, adresată în luna mai a anului trecut unor oameni de cultură presupuși a fi având afinități elective cu cărțile sale. Prilejul? Împlinirea unei vârste la care se presupune că un „îndrăgostit de gândire” ajunge să se coacă.

Nu vom fi ipocriți, spunându-vă că nu despre un omagiu este vorba. Și, totuși, nu la un «volum omagial», care cuprinde texte despre persoana celui aniversat, vă invităm să participați, ci la o carte care pornește de la întrebările cuiva care s-a mirat cu toată ființa, crezând că ele țintesc chiar în punctele-cheie ale existenței omenești, atât de enigmatică în fond”, spuneau în acea scrisoare Cătălin Cioabă și Grigore Vida, editorii volumului Muzica gândirii. Gabriel Liiceanu în dialog cu prietenii săi.

Aşadar, o carte a întrebărilor, „poate că a unor întrebări recurente, dar preluate mereu în jocul altor minți și devenind astfel replici ale unui dialog privilegiat. Aceleași întrebări așadar, dar nu și aceleași răspunsuri. Și atunci, deopotrivă, avem înainte o carte a răspunsurilor pe mai multe glasuri, din care, până la urmă, se înfiripă muzica gândirii”, adaugă editorii.

Volumul cuprinde texte de Vlad Zografi, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Cătălin Cioabă, Mircea Flonta, Wilhelm Tauwinkl, Mihai Frăţilă, Doru Căstăian, Grigore Vida, Cristina Cioabă, Ioana Pârvulescu, Gheorghe Paşcalău, Dana Jalobeanu, Gabriel Cercel, Smaranda Vultur, Thierry Wolton, Sorin Ioniţă, Melania Cincea, Ioan Stanomir, Marian Voicu, Oliver Jens Schmitt şi Radu Paraschivescu.

Cătălin Cioabă (n. 1970) a absolvit Facultatea de Litere (1995) și Facultatea de Filozofie (1997) din cadrul Universității din București. Este doctor în filozofie al aceleiași universități (2005). A urmat stagii de studii și de cercetare la Viena, Freiburg, München, Heidelberg și Paris. A fost bursier al Fundației Humboldt (2003-2004) și cercetător la Institutul de Filozofie al Universității din Viena (2007-2009). Este membru fondator al Societății Române de Fenomenologie şi lector la Facultatea de Filozofie a Universității din București.

Este autorul volumelor Timp şi temporalitate (Humanitas, 2000), Jocul cu timpul. Ontologia temporală a lui Martin Heidegger (Humanitas, 2005), Filozoful și umbra lui. Turnura gândirii la Martin Heidegger și Ludwig Wittgenstein (Humanitas, 2013).

A tradus în limba română volumele lui Otto Pöggeler, Drumul gândirii lui Heidegger (Humanitas, 1998), Martin Heidegger, Fiinţă şi timp (Humanitas, 2003, 2012, în colaborare cu Gabriel Liiceanu), Prolegomene la istoria conceptului de timp (Humanitas, 2005), Despre miza gândirii (Humanitas, 2007, în colaborare), Ludwig Wittgenstein, Jurnale:1914-1916 (Humanitas, 2010), Scrisori despre „Tractatus” (Humanitas, 2012, în colaborare).

Grigore Vida (n. 1984) este istoric al filozofiei și al științei, specializat în perioada modernității timpurii. Are un doctorat în filozofie al Universității din București, cu o teză despre metafizica lui Newton. Este membru al Centrului de cercetare „Fundamentele Modernității Europene“ și al Centrului de Logică, Istoria și Filozofia Științei (Universitatea din București). A fost redactor la Editura Humanitas (2018-2021), iar din 2021, secretar de redacție al revistei Journal of Early Modern Studies. În prezent este afiliat la Institutul de Cercetare al Universității din București (Secțiunea Științe umaniste).

A tradus volumele lui Francis Bacon, Despre progresul cunoașterii (2012, împreună cu Dana Jalobeanu), Sylva Sylvarum (2017, în colaborare), René Descartes, Corespondența completă (3 vol., 2014-2021, împreună cu Vlad Alexandrescu et al.), Meteorii, discursurile IX, X (2016, împreună cu Claudia Dumitru). Ediții: Constantin Noica, Interpretări la Platon (2019), Cuvânt împreună despre rostirea românească (2021), The Correspondence between Leibniz and Clarke (în curs de apariție).

 

Print Friendly, PDF & Email
PublicitateArticole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.