După treizeci de ani: Ceauşescu, întemeietorul

Ambiţia lui Nicolae Ceauşescu a fost una cosmogonică: revoluţionar profesionist şi comunist impenitent, visul său a fost cel de a da naştere naţiunii socialiste şi României care avea să îi fie casă. Ambiţia lui Nicolae Ceauşescu a fost una de demiurg: visul său a fost acela de a sta alături, prin energie şi posteritate, cu domnitorii pe care îi mutila, stângace, pictura delirantă a tablourilor de partid.

 

Ambiţia lui Nicolae Ceauşescu a fost aceea de întemeietor: visul său a fost acela de a grava în corpul simbolic al românilor cuvintele şi himerele sale. Iar această ambiţie, doar în aparenţă nesăbuită, i-a fost îndeplinită de destin.

Comunismul românesc, ivit din trauma ocupaţiei sovietice şi din criminalitatea dejistă, a avut în ceauşism momentul său de înflorire şi de maximă expansiune. Ca niciun alt conducător din istoria noastră contemporană, Nicolae Ceauşescu a creat un stat, un popor şi o societate: de la cultură la instituţii şi nostalgia colectivă, nimic din România lăsată în urmă de el, în decembrie 1989, nu poate fi separat de spectrul său. Prin vigoarea cu care a distrus şi prin furia cu care a edificat, Nicolae Ceauşescu este, întra-adevăr, Întemeietorul, Prometeul care a eliberat energiile din care s-a hrănit România socialistă.

Acolo unde cei treizeci de ani au fost mai îngăduitori cu zidirile sale, umbra sa se întinde, peste lumea pe care a imaginat-o, grandios. Oraşele RSR sunt marcate de atingerea sa. Bulevardele străjuite de blocurile astăzi delabrate, la ale căror parteruri magazinele de amanet evocă pauperizarea şi promiscuitatea înfipte în trupul comunităţii, aceste bulevarde ridicate peste memoria comunitară şi peste amintirea iubirii demolate, aceste bulevarde interşanjabile şi gigantice, aceste bulevarde ce unesc monumentalitatea stalinistă şi hidosul nord-coreean, aceste bulevarde ce duc spre fabricile – laboratoare ale viitorului, aceste bulevarde sunt patria în care a locuit omul nou, constructor devotat şi conştient al societăţii socialiste multilateral dezvoltate.

El, omul nou, este creaţia pe care ordinea ceauşistă o lasă, drept cărămidă a viitorului. El, omul nou, mutant crescut din tulpina unei modernizări avortate, el, omul nou, suspendat între lumi şi vidat de memorie, el, omul nou, rod al omogenizării sociale şi al ingineriei demografice, el, omul nou, cel care nu cunoaşte trecutul şi nu are un alt viitor decât mediocritatea teribilă a imposturii, el este fundaţia autentică a acestor treizeci de ani, el populează palierele regimurilor feseniste, el dă societăţii de după comunism rapacitatea destructivă a clientelismului şi complicităţilor, el este Adrian Năstase, el este Liviu Dragnea, el este Viorica Dăncilă, el este în toate şi în tot.

Ceauşescu-Întemeietorul a colonizat nu doar solul viitorului, dar şi teritoriul accidentat al trecutului devenit un imens parc tematic al stalinismului naţional. Ceauşismul oferă tiparul în care toate curentele xenofobe, autarhice şi delirante se vor regăsi, de la Vatra Românească şi PUNR la asocierile de dacopaţi şi de putinişti din mediul virtual de astăzi. Ori de câte ori demagogia contemporană evocă, cu voce încărcată de lacrimi, starea jalnică de împilare a României în şerbie occidentală, văduvită de suveranitatea ei, o altă voce se face auzită, vocea celui care a urcat în negura getică şi în codrii medievali spre a-şi legitima propria sa tiranie.

Ceauşescu-Întemeietorul este înrădăcinat în acest pământ al României din care se alimentează frustrările, resentimentele, demagogia, delirul etnocratic, tentaţiile autarhice şi ordinea corupţiei instituţionalizate. Stalinismul naţional muribund al anilor optzeci aduce împreună prolixitatea naţionalistă şi metastaza politică: sistemul de relaţii organizat în jurul PCR şi al Securităţii trece graniţa lui 1989 şi ajunge până la noi. Prin fesenism şi PSD, ceauşismul durează şi devine modelul post-comunismului însuşi: după trei decenii, agresivitatea agramată a imposturii pesediste evocă momentele în care activiştii de partid domneau peste naţiunea socialistă de sclavi. Ceauşescu-Întemeietorul se află alături de noi.

 

Articol apărut şi pe MarginaliaEtc.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.