Mașinația: agenți contra jurnaliști

Ce le rămâne de făcut jurnaliștilor prinși în malaxorul mașinației comandate politic și neprotejați de organizațiile de breaslă, inerte și ineficiente? Să scrie, asta le rămâne. Să deschidă ochii, să dezvăluie, să spună adevărul. Să nu renunțe.

 

Scoaterea de la congelator a colonelului SRI în rezervă Dragomir și plimbarea sa pe la câteva televiziuni devotate lui Dragnea și coaliției PSD-ALDE este o etapă previzibilă dintr-o amplă operațiune. Dacă nu era Dragomir, se găsea altcineva care să reia și să consolideze în spațiul public mesajele ostile lansate cu luni în urmă. Operațiunea are ca scop final decapitarea DNA și a Parchetului General, probabil și a SRI, subordonarea Justiției, gâtuirea presei independente și, ca o consecință, imunizarea politicienilor anchetați sau judecați.

Nu este o confruntare sportivă, fiindcă taberele nu sunt egale, lipsesc regulile și spiritul sportiv. Nu este nici bătălie politică, fiindcă Opoziția nu se află în teren, preferând o susținere tăcută, în favoarea propriilor penali. Este o acțiune de manipulare executată de Putere, în rețea, cu tempouri prestabilite. O mașinațiune cu bătaie lungă, în scop de discreditare și zdrobire a imaginii unor oameni care se opun grupului infracțional de la conducerea țării: procurori, judecători, jurnaliști. Avântul și intensitatea acțiunii din ultimul timp sprijină bănuiala că niște inși eliberați condiționat o finanțează generos, nu doar din răzbunare, ci și pentru a se putea bucura netulburați de averile lor ilicite, fiindcă măsura confiscării extinse, instituția procurorului european ș.a. încă le dau fiori.

Deconstruim mașinația din perspectivă media.

 

Conspirații pentru minți odihnite

În luna mai, Evenimentul zilei publica articolul Ziariști cu epoleți, un episod dintr-un serial aiuritor de acreditare a ideii „statului paralel“. Textul oferea o colecție de insinuări despre presupuși jurnaliști „acoperiți“ comandați de la centre oculte. Jurnaliștii, publicațiile, canalele de televiziune invocate erau alese dintre vocile critice care au avertizat permanent asupra atacului politic la justiție și au dezvăluit corupția la nivel înalt. Nicidecum dintre coriștii unor trusturi și companii media conectate atât cu găștile politice, cât și cu gratiile pușcăriei. Insinuarea că „serviciile” ar ordona conținutul anchetelor jurnalistice, al știrilor și comentariilor din Adevărul, România liberă, RISE Project, HotNews, Revista 22, Digi 24, Realitatea TV, a unor bloguri (vezi Sorina Matei) sau postări pe Facebook (vezi Mircea Marian) este formulată în termeni perverși și prudenți, așa încât orice replică să poată fi întoarsă pe dos. Conform manualelor dezinformării, printre numele unor jurnaliști demni de încredere, ca Liviu Avram, Dan Turturică, Ondine Gherguț, Dan Tăpălagă, Andreea Pora, Biro Attila, Cristian Pantazi, Alex Costache, Ionel Stoica, Ioana Ene Dogioiu, Cristian Câmpeanu, au fost amestecate în procesul discreditării și nume compromise ale presei, ca Valentin Zaschievici și Robert Turcescu, (auto)denunțați ca recruți ai unor agenții secrete autohtone. Îndată ce a fost servit, subiectul „ziariștilor cu epoleți” a fost preluat de Antena 3, RTV, de unele emisiuni de la B1 TV și ale Televiziunii publice sub titrări senzaționaliste ca „incendiar”, „exploziv”, „bombă” etc., precum și de publicații online adiacente. Politicienii cu infracțiuni la activ n-au ezitat să se arate indignați de aservirea presei de la cele mai înalte tribune oficiale.

În septembrie 2017, aceleași rețele media l-au scos la vorbitor pe Daniel Dragomir, coafat la RTV și la Antene ca fost adjunct al șefului SRI Coldea și ca depozitar al unor teribile secrete. Generalul Coldea a

negat că Dragomir i-ar fi fost „mâna dreaptă”, dar adevărul se dă bătut în fața „post-adevărului”. Dragomir și-a făcut numărul, încercând să compromită la pachet DNA (cu țintă pe șefa instituției), Parchetul General și presa independentă. A scos, așadar, din pălărie numele a trei jurnaliști, Dan Tăpălagă, Dan Turturică și Sorina Matei, deveniți suspecți fiindcă ar fi fost văzuți „în birou la Coldea”. Ca să evite un bucluc, securistul pe stil nou a declarat precaut că n-a zis că sunt agenți acoperiți, concluziile fiind lăsate în grija rețelei. Cu maximă viteză, „știrea” s-a lăbărțat pe televiziuni și în presa online, iar domnul Dragnea, zis „Daddy”, a ieșit public somându-i pe ziariștii „cu epoleți” să arate cine îi finanțează (Tăpălagă, HotNews, RISE Project) sau de unde au bani de o casă (Turturică). Îngrijorați de soarta țării, „Daddy” & Co. au decis pe loc audierea lui Dragomir în Comisia de control al activității SRI din Parlament și au pus la cale o nouă comisie de anchetă. Pe lista de 65 de potențiali audiați livrată de Dragomir, 11 sunt jurnaliști. Ei ar putea fi târâți în fața unei comisii care are un singur scop: să decredibilizeze justiția și presa. Atât.

 

Cine învârte manivela

Arta manipulării este veche, dar a primit ornamente noi. Profesioniștii de acum au pus în circulație termeni misterioși ca „Sistem”, „Culoar”, „Binom”, „Stat paralel”, „Soros”, iar jurnaliștii și publicațiile-țintă primesc porecle de unități și grade militare. Publicul rațional este aruncat în ceață, dar telespectatorul captiv înghite cu nesaț aiurelile. În vreme ce Tăpălagă, Turturică și Sorina Matei devin suspecți dacă ar intra în biroul unui șef SRI, Ciutacu, de la RTV, Cristoiu și Andronic, de la EvZ, declară cu mândrie că sunt oaspeți bine primiți de serviciile secrete. La ei nu se pune, sunt „caz special”. Ca și mercenarii de la Lumea Justiției – Luju sau Bogdan Chirieac, de la DCNews, beneficiarul unor contracte grase cu Ministerul de Interne și cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, „analiștii” și falșii jurnaliști își fac zilnic treaba de colportare a informațiilor false. „Vrei să compromiți azi pe cineva? Acuză-l că-i securist, acoperit, ofițer, omul serviciilor, că execută ordin pe unitate etc… Acuzația nu poate fi dovedită dar, odată lansată, cel acuzat nu se poate apăra. Orice ar spune va pluti mereu o umbră de îndoială care, odată strecurată sub piele, se întinde ca râia și, în timp, lucrează”, descrie Tăpălagă mecanismul.

Merită repetat că toți agenții operațiunii de discreditare a Justiției și presei sunt cercetați, trimiși în judecată sau deja condamnați. Daniel Dragomir, trimis în judecată în 2015, pentru trafic de influență și spălare de bani și cercetat în dosarul „Black Cube”. Dan Andronic – EvZ, trimis în judecată în dosarul retrocedărilor. Dan Voiculescu – Trustul Intact, condamnat la 10 ani închisoare pentru corupție în dosarul „ICA”, recent eliberat condiționat. Sebastian Ghiță – RTV, judecat pentru spălare de bani și mită, fugit și prins în Belgrad. Iar în spatele cortinei și adesea în fața ei, Liviu Dragnea – PSD, condamnat la închisoare cu suspendare pentru mistificarea votului și amenințat de alte dosare consistente (Lacul Belina, proprietățile din Brazilia etc.) și Călin Popescu Tăriceanu, trimis în judecată pentru declarație mincinoasă. Aceștia și acoliții se opintesc să scoată din țâţâni mass-media, instituțiile și țara.

Ce le rămâne de făcut jurnaliștilor prinși în malaxorul mașinației comandate politic și neprotejați de organizațiile de breaslă, inerte și ineficiente? Să scrie, asta le rămâne. Să deschidă ochii, să dezvăluie, să spună adevărul. Să nu renunțe.

 

Articol apărut şi în Revista „22”.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.