De ce? De ce tocmai acum?


 

Unul dintre cele mai izbitoare – și, nu doar pentru mine, dintre cele mai dezamăgitoare – gesturi publice ale actanților politici, alții decât cei din binomul toxic PSD-ALDE, este seria de atacuri (verbale, deocamdată) pe care le-au executat în ultimele săptămâni unii împotriva altora.

 

Sigur, e abc, PNL nu e USR. USR nu e PNL. RO+ nu e PNL, RO+ nu e USR. Sunt entități distincte, cu istoriii diferite și cu performanțe politice diferite. În plus, RO+ nici nu e încă într-o formulă de partid minimal cristalizată.

Ei bine, de câteva săptămâni nu au loc unii de alții. Ba că sunt „vechi” (parte din vechea clasă politică), ba sunt „prea stângiști”, ba că sunt „tăcuți și complici”, ba că sunt „amatori”, ba că „refuză să dărâme Guvernul”, ba că sunt „moraliști”. Și altele din aceeași serie a lui „ba tu!” pe care nu le mai înșir aici.

Sigur, e iarăși abc, nu e nimic anticonstituțional să te „poziționezi” – intrăm în câteva săptămâni în an electoral și partidele trebuie să se așeze în dispozitiv de luptă politică. Doar că:

1. E bine ca adversarul să fie corect identificat; și mă tem că dacă PNL, USR și RO+ aleg să se faulteze reciproc, atunci au o problemă mare de raportare la realitate;

2. Nu e, de asemenea, anticonstituțional să încerci să fii mai inteligent. Mai ales acum, când PSD e o „fiară” rănită și lasă în urmă dâre groase de „sânge” politic.

Repet: nu e interzis prin lege în România lui 2018 să te străduiești să fii (mai) inteligent!

 

Articol publicat şi pe MarginaliaEtc.


Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.