Un bilanţ sumar

Trăim cu impresia că 2017 este un an încheiat într-o rutină colectivă de regândit, alunecând la vale, prin forța lucrurilor, spre alte orizonturi. O privire retrospectivă, fie și ca o listă simplă de întrebări, ar putea aprinde lumina în dormitor.

 

Iată 10, din Cutia anului:

1. Care este cea mai gravă, frecventă, meseriaș-practicată infracţiune  cu impact public, structural, funcțional? Inițiată, construită și finalizată în 2017.

2. Care au fost cele mai păguboase prestaţii instituţionale în domenii-cheie, generatoare de „vid public” în raport cu o agendă tot mai vagă, efemeră, ignorată?

3. Care sunt zonele, localitățile, regiunile cele mai părăsite, abandonate în care regăsim grupuri defavorizate cu o multilaterală expunere la mizerie, boală, silă de a trăi?

4. Care sunt cei mai „performanți” jucători publici, în domenii-cheie, în subminarea sistemului de valori democratice, a normelor juridice, a siguranței naționale, prin corupție, trădare și vânzare iresponsabilă de resurse interne?

5. Care sunt cele mai periculoase riscuri și ameninţări preparate în 2017 la care România și românii vor fi expuși în viitorul apropiat?

6. Cât de largă, adâncă și nesfârșită s-a dovedit din nou, în 2017, tăcerea la români? Cu referire la situații și teme țipătoare la cer. Îți stă mintea-n loc…

7. Care sunt cele mai răspândite persistente și încurajate pe piață, în 2017, slăbiciuni, dependenţe, inerții, individuale și colective, la nivelul „omului de rând”, consumator și consumat, menite să asigure iluzia de a trăi?

8. Care au fost, și în 2017, principalii absenţi ca rol, autoritate, influență care să anticipeze, modereze sau chiar să elimine din lumea în care supraviețuim diluarea solidarității, inițiativei, credinței la oamenii simpli?

9. Care au fost cele mai importante reproșuri, rețineri ale străinilor față de români și România pe care, în 2017, le-am adăugat la „lista neagră” a imaginii externe?

10. Câte dintre toate acestea și altele vor continua și în 2018, se vor extinde, se vor consolida într-o realitate toxică, cu potențial de evoluții haotice, pentru un „runaway train” cu care ar continua călătoria neamului către nicăieri?!

Desigur, peste ani, puțini, nimeni nu-și va mai aminti de 2017, care tocmai a trecut.

La mulți ani!

 

P.S.: Cum se traduce în românește cuvântul „justiţie”? Știe cineva?

 

Articol publicat şi în Insectar politica.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.