Datele legate de teza de doctorat şi de cărţile ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, nu sunt informaţii de interes public

Sursă foto: Guvernul României

Sorin Cîmpeanu şi-a făcut public CV-ul abia la trei luni de la învestirea în funcţia de ministru al Educaţiei, iar asta, după ce pe reţelele de socializare apărea întrebarea de ce nu este făcut public acest document. CV-ul a fost ulterior publicat, însă incomplet. La solicitarea de a transmite informaţii legate de teza sa de doctorat şi de cărţile pe care menţionează că le-a publicat, răspunde însă nu ministrul Sorin Cîmpeanu, ci Biroul de Comunicare al ministerului care, după tergiversarea răspunsului, transmite că acestea nu sunt informaţii de interes public.

 

La aproape trei luni de la învestire, constatam, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, nu îşi publicase încă CV-ul. În 19 martie, documentul nu era de găsit nici pe pagina Ministerului Educaţiei, nici pe cea a Guvernului, nici pe pagina Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti – unde a fost rector, suspendat din funcţie pe perioada mandatului ministerial. Circula pe internet un CV în care Sorin Cîmpeanu nu menţiona însă nici titlul tezei de doctorat, nici titlurile celor 18 cărţi de specialitate pe care afirmă că le-a scris sau alte informaţii legate de acestea. Asta, deşi este cadru universitar, deşi este rector din 2012 – şi deşi este ministru al Educaţiei, la al doilea mandat, primul fiind în Guvernul Ponta. Pentru reamintire: în primul său mandat, în 29 decembrie 2014 Ministerul Educaţiei iniția controversata ordonanță de urgență care modifica Legea Educaţiei, pentru a le permite doctorilor plagiatori să renunțe la titlu, cu alte cuvinte, pentru a-i exonera de răspundere; ordonanţa fusese dată cu dedicaţie pentru premierul Victor Ponta, căruia îi fusese dovedit plagiatul în 2012.

Notam, în martie, pe pagina mea de Facebook, că, dacă un ministru sau un rector nu îşi publică CV-ul pe pagina instituţiei, avem de-a face cu lipsă de respect faţă de toţi angajaţii din subordinea sa, dar şi faţă de societate. Faptul că în CV-ul unui om care ocupă asemenea funcţii nu apar „detalii” legate de teza de doctorat şi de cărţile publicate – care, se presupune, au contribuit la numirea în funcţii – ridică semne de întrebare. Şi mă întrebam dacă omisiunea lor e doar lipsă de respect ori indică existenţa unor posibile probleme de integritate academică?

După postarea aceasta, CV-ul lui Sorin Cîmpeanu a fost publicat și pe pagina Ministerului Educației, și pe cea a Guvernului. Unul în care, însă, nu erau menționate nici titlul tezei de doctorat, nici titlurile cărților publicate.

Prin urmare, în 22 martie, i-am solicitat ministrului Sorin Cîmpeanu – printr-o cerere de informaţii trimisă şi pe adresa lui de mail, şi pe cea a Biroului de Presă al Ministerului Educaţiei – să îmi comunice titlul, locul şi data susţinerii tezei sau a tezelor sale de doctorat şi, de asemenea, titlul cărţilor pe care le-a publicat, anul apariţiei lor şi editura la care au apărut.

După două zile, în 24 martie, Biroul de Comunicare îmi transmite numărul de înregistrare dat solicitării de informaţii. În 2 aprilie, eram anunţată, de acelaşi Birou, că voi primi răspunsul în maximum 30 de zile, „potrivit dispozițiilor legale”. Era deja limpede că se tergiversează transmiterea informaţiilor. După alte 30 de zile, în 22 aprilie, tot Biroul de Comunicare mă anunţă că informaţiile solicitate nu sunt din categoria celor de interes public, întrucât nu privesc activitatea ministerului: „În conformitate cu dispozițiile art. 2 lit b) din Legea nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările și completrările ulterioare, «prin informaţie de interes public se înţelege orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaţiei». Cu alte cuvinte, solicitarea dumneavoastră nu privește acte care să rezulte din activitatea Ministerului Educației”. Ceea ce Biroul de Comunicare – in corpore, atâta vreme cât nu există o persoană, un purtător de cuvânt care să îşi asume răspunsul – nu a ştiut; a avut nevoie de 40 de zile să se dumirească. De fapt, 40 de zile pentru a da un răspuns în bătaie de joc. În numele ministrului. Îmi menţionează, însă, că „CV-ul domnului ministru al Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, este public și poate fi accesat atât pe site-ul Ministerului Educației, cât și pe site-ul Parlamentului României.” Minciuni prin omisiune.

CV-ul, cum am menţionat, fusese postat ulterior pe pagina Ministerului Educaţiei, dar fără informaţiile pe care i le-am solicitat lui Sorin Cîmpeanu, respectiv locul şi data susţinerii tezei sau a tezelor sale de doctorat şi, de asemenea, titlul cărţilor pe care le-a publicat, anul apariţiei lor şi editura la care au apărut. La fel, pe pagina Guvernului. Iar pe site-ul Senatului, la secţiunea „Biografie”, nu există CV-ul, ci este menţionat… contactul în teritoriu. Sorin Cîmpeanu este şi senator în mandatul 2020-2024, fiind ales pe listele PNL, partid în care s-a înscris anul trecut după ce a părăsit Pro România, partid condus de Victor Ponta şi printre ai cărui fondatori s-a numărat.

Întrebarea rămâne, aşadar, valabilă: lipsa acestor „detalii” din CV-ul unui ministru al Educaţiei şi, mai mult, refuzul de a le face publice şi atunci când sunt solicitate reprezintă doar sfidare ori indică existenţa unor posibile probleme de integritate academică?

 

Print Friendly, PDF & Email
PublicitateArticole din aceeaşi categorie:

3 Răspunsuri

 1. Gabi R spune:

  De ce nu si-ar imita in comportament fostul sef, actualmente cercetat ?
  Care ar fi motivul secretizarii ?
  Se poate doar banui.
  Trebuie sa ii fie facut cunoscut acest comportament domnului premier Catu
  Poate …

 2. Dan Plesoianu spune:

  Dl. Cimpeanu prefera integritatea securistica integritatii academice sau integritatii comportamentului social. Foarte simplu…

 1. 2 august 2021

  […] Citiţi şi: Datele legate de teza de doctorat şi de cărţile ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, nu sunt … […]

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.